Banca Transilvania: Prezentarea unor solutii alternative de conversie o consideram o responsabilitate sociala, de ajutare a unor clienti ai Volksbank
- Redactia Hotnews
Impreuna cu echipa Volksbank Romania, BT lucreaza la oferta de conversie care sa ajute, prin alternativele sale, clientii Volksbank Romania care au luat credite in franci elvetieni, de exemplu, pentru achizitionarea unei locuinte pentru familie sau pentru nevoi personale. Lansarea ei este o prioritate pentru BT si va fi prezentata in momentul in care pachetul de actiuni al Volksbank Romania va trece in proprietatea Bancii Transilvania. Scopul ofertei este oferirea unei modalitati de reducere a expunerii totale fata de Grupul Financiar Banca Transilvania, precum si o reducere a ratelor lunare ale clientilor, se arata intr-un comunicat al bancii transmis joi HotNews.ro
Banca Transilvania a luat act de motivarea deciziei definitive a Curtii de Apel Bucuresti, prin care instanta a respins solicitarea unor clienti ai Volksbank Romania privind conversia creditelor din franci elvetieni in lei, la cursul istoric, de la data acordarii imprumutului.
Prezentarea unor solutii alternative de conversie este considerata de Banca Transilvania o responsabilitate sociala, de ajutare a unor clienti ai Volksbank Romania, aflati in situatii dificile si nu este o obligatie contractuala sau derivata dintr-o decizie a instantelor de judecata.
Consiliul de Administratie al Bancii Transilvania (TLV) a aprobat preluarea Volksbank Romania, contractul fiind semnat deja in decembrie 2014. Tranzactia vizeaza achizitia a 100% din titlurile bancii.”Incorporarea Volksbank in cadrul BT va avea loc dupa indeplinirea tuturor procedurilor legale si dupa solicitarea si primirea tuturor aprobarilor necesare din partea autoritatilor competente”, se precizeaza in comunicat.
Pana la semnarea contractului final, ambele banci vor functiona separat, iar Banca Transilvania nu va putea exercita controlul activitatii Volksbank.
BT si-a propus sa ajunga pe locul doi in sistemul bancar, dar cota de piata dupa preluare o apropie chiar de prima pozitie.
Presedintele Consiliului de Administratie al Bancii Transilvania, Horia Ciorcila, a explicat ca detaliile tranzactiei nu pot fi inca anuntate, intrucat anumiti termeni pot suferi modificari pana la finalizare. El a spus insa ca detaliile vor fi totusi anuntate la AGA din aprilie, chiar daca pana la acea data nu se va semna contractul final.
Ciorcila a precizat ca nu va fi nevoie de o majorare de capital, aratand ca banca are lichiditate mare.
La finele lunii noiembrie Banca Transilvania a anuntat ca negociaza preluarea pachetului integral de actiuni la Volksbank Romania, detinuta de grupul austriac Volksbank, DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta.
Volksbank Romania este detinuta de vehiculul VBI Beteiligungs (Austria) in proportie de 99,99%, in contextul vanzarii diviziei Volksbank International, fara subsidiara din Romania, catre Sberbank, din Rusia. Grupul Volksbank detine 51% din actiunile VBI Beteiligungs, iar DZ Bank AG / WGZ Bank AG din Germania si BPCE din Franta au cate 24,5%.
In 2012, Comisia Europeana a aprobat planul de restructurare dezvoltat de catre Osterreichische Volksbanken, ca urmare a crizei financiare si economice, in vederea restabilirii profitabilitatii pe termen lung.
In acest plan este inclusa si vanzarea subsidiarei din Romania, care trebuie sa se realizeze pana la sfarsitul anului 2015.
Grupul austriac a vandut in acest an subsidiara locala de leasing, Volksbank Leasing Romania, alaturi de cea din Polonia, catre grupul polonez Getin Holding, care a intrat pe piata romaneasca la sfarsitul anului trecut prin achizitia bancii Romanian International Bank (RIB).
Institutia de credit a inregistrat anul trecut in Romania pierderi de 103,6 milioane de euro, mai mici cu 38,5% fata de cele raportate de banca in 2012, cand au atins 168,5 milioane de euro. Majoritatea pierderilor au fost generate de provizioane.
Grupul bancar Volksbank nu a trecut testele de stres efectuate de Banca Centrala Europeana, intrucat creditele ipotecare neperformante de la subsidiara din Romania si creditele imobiliare si cele acordate companiilor in Europa Centrala si de Est au generat un deficit de capital in valoare de 865 de milioane de euro.
In ceea ce priveste Banca Transilvania, cel mai mare actionar al sau este Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD), cu o participatie de 14,6%. Printre actionarii semnificativi se regasesc presedintele Consiliului de Administratie al bancii, Horia Ciorcila (5,1%), si International Finance Corporation (IFC), divizie a Grupului Bancii Mondiale, cu 5,36% din titluri.