Bancherii vor solicita in mod direct Presedintelui Johannis sesizarea Curtii Constitutionale cu privire la legea darii in plata
Membrii Consiliului Patronatelor Bancare se vor adresa Presedintiei sa sesizeze Curtea Constitutionala pe legea privind darea in plata, invocand retroactivitatea si incalcarea dreptului de proprietate, a declarat joi directorul executiv al Consiliului Patronatelor Bancare din Romania (CPBR), Bogdan Preda. De asemenea, bancherii solicita retrimiterea legii in Parlament pentru reexaminare si vor cere clarificari atat de la BNR cat si de la Finante cu privire la aspectele tehnice ale acestei legi. De asemenea, CPBR va face demersuri pentru a infiinta un registru de evidenta pentru cei care vor beneficia de aceasta lege. Este foarte important sa se stie cine sunt acestia, mai explica Preda.
Bancherii au solicitat includerea unor paragrafe in cadrul legii cum ar fi: valoarea apartamentului sa nu depaseasca 150.000 de euro, clientul care vrea sa predea cheia casei la banca sa fi trecut printr-o restructurare si sa aiba dificultati reale in achitarea ratelor, dar niciuna nu a fost luata in discutie de parlamentarii din diferitele comisii.
“Pana acum, Presedintia a fost trecuta in prestiinta, la BCC, cum s-ar spune. Acum vom scrie in mod direct sa subliniem ca aceasta lege era in discutie de mult timp pentru transpunerea directivei de catre ANPC, cu propunerile noastre de acolo. In paralel, vom prezenta la Presedintie ceea ce consideram noi ca reprezinta aspecte neconstitutionale, mentionand si faptul ca s-a pornit de la o initiativa, imbracata populist sub forma protectiei sociale si s-a ajuns la cu totul altceva”, a explicat Preda la o intalnire cu presa.
CPBR va pune si problema rapiditatii cu care s-a aprobat aceasta lege, avand in vedere ca la sfarsitul acestui an ar trebui sa intre in implementare legea insolventei persoanelor fizice, iar in ianuarie urma sa fie implementata Directiva 17/2014 a Comisiei Europene privind contractele de credit oferite consumatorilor pentru bunuri imobile rezidentiale.
“Aceasta lege a fost grabita prin cele mai diverse tertipuri, pentru a intra in vigoare inainte de 26 decembrie, cand intra legea insolventei personale”, a mai spus Preda.
“Bancile vor absorbi in primul an impactul privind provizioanele si asa mai departe dar incepand cu al doilea sau al treilea, ei sunt intermediari, vor include in pretul tuturor celorlalte servicii costul acestui produs pe pierdere. Vor creste inevitabil comisioanele bancare, dobanzile in intregul sistem bancar pentru ca vom avea un produs subventionat. Nu subventionat de stat cum ar fi in regula, va fi subventionat de banci”, a explicat si Oana Petrescu, executiv CPBR, in prezent director in cadrul Deloitte.
“S-a tot spus sa impartim riscurile, ceea ce mi se pare ca de neinteles. Riscurile sunt la banca din momentul in care ti-a datr banii. Din momentul acela banca risca sa nu si-i mai vada inapoi din diverse motive: ca ti-ai pierdut jobul, ca nu mai vrei sa platesti sau ca apare o lege care spune ca poti sa nu mai restitui acei bani, a explicat si Daniel Nicolaescu, Director, Directia Juridica si Guvernanta Corporativa, Raiffeisen Bank.
Camera Deputatilor a adoptat miercuri cu 233 de voturi pentru, o abtinere si un vot impotriva legea privind darea in plata.