Sari direct la conținut

Bancile ar putea prelua o parte din activitatile de evaluare a cererilor de finantari nerambursabile

HotNews.ro

La propunerea Ministerului Fondurilor Europene (MFE), unele activitati derulate in prezent de catre institutiile publice implicate in gestionarea fondurilor europene vor fi externalizate catre banci, pentru a se incerca accelerarea procesului de evaluare a cererilor de finantari nerambursabile. Asociatia Romana a Bancilor a infiintat din luna aprilie 2013, Comisia pentru fonduri europene, formata din bancheri, acestia cooperand cu specialistii din cadrul Ministerului Fondurilor Europene. MFE si ARB au avut o intalnire marti seara in care au analizat modul in care absorbtia banilor europeni poate fi imbunatatita. Rata scazuta de absorbitie a banilor europeni a facut subiectul a numeroase declaratii inclusiv din partea Guvernatorului BNR Mugur Isarescu.

Inclusiv eu am supraevaluat masiv şi dureros capacitatea administrativă a României de a absorbi nişte bani gratis. Şi acum mă întreb, dar nu vreau să rămân în faţa dumneavoastră ca un tip ridicol, cu această întrebare, cum de nu reuşim să accesăm nişte bani gratis, când avem atâta nevoie de ei la nivel micro”. Vorbim de subcapitalizarea întreprinderilor. De aceea nu le dau băncile bani. Nu au bază de capital”, a spus Isărescu, la colocviul „Spre o nouă arhitectură de supraveghere a pieţelor financiare .

Dacă România nu atrage fonduri europene, să nu mai vorbim despre creştere economică”, a declarat, astăzi, într-o conferinţă de presă, Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naţionale a României.

„Creşterea economică a României depinde foarte mult de absorbţia fondurilor. Acest lucru va avea un impact în cursul de schimb, dar şi în rambursarea fără probleme a împrumuturilor. Dacă nu absorbim fonduri europene, să nu mai vorbim de creştere economică. Golul de finanţare externă l-am acoperit din fonduri bugetare. Este îngrijorător faptul că programele de absorbţie a fondurilor europene trec din vorbă în vorbă, din acuzaţie în acuzaţie. Fondurile europene constituie coloana vertebrală a creşterii economice a României”, a afirmat Isărescu la un alt seminar.

Reprezentantii ministerului si ai bancilor au dezbatut marti seara mai multe propuneri menite sa accelereze procesul de absorbtie prin implicarea bancilor in gestionarea fondurilor europene.

„Comunitatea bancara din Romania este interesata sa contribuie la elaborarea si imbunatatirea legislatiei privind managementul financiar al fondurilor europene, alaturi de toate partile implicate, obiectivul fiind cresterea ratei de absorbtie a fondurilor europene. Economia nationala trebuie sa beneficieze de avantajul semnificativ al unei mai bune absorbtii a fondurilor europene”, a declarat Radu Gratian Ghetea, presedintele Consiliului Director al Asociatiei Romane a Bancilor.

„Vrem sa implicam sistemul bancar in atragerea fondurilor europene alocate Romaniei in perioada de programare 2014-2020, atat in efectuarea platilor catre beneficiari, cat si in procesul de selectie si evaluare a proiectelor depuse pentru contractarea de finantari europene. Dorim ca platile catre antreprenori sa fie facute direct prin banci pentru a avea un flux financiar optim, care sa asigure incasarea banilor de catre beneficiari in cel mai scurt timp posibil. In acelasi timp, intentionam sa cooptam bancile in procesul de selectie si evaluare a proiectelor, dar si in implementarea acestora prin delegarea unora dintre atributiile pe care le au in prezent institutiile. In acest mod, vom eficientiza acest proces prin eliminarea verificarilor care momentan se dubleaza in cazul proiectelor care au cofinantare bancara, iar proiectele eligibile vor fi finantate mult mai repede¬, a declarat Eugen Teodorovici, Ministrul Fondurilor Europene.

Cele doua organizatii urmeaza sa definitiveze in zilele urmatoare un calendar de lucru cu principalele actiuni.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro