Sari direct la conținut

Bănescu, despre reacția lui ÎPS Teodosie în scandalul azilelor groazei: „Iată cum arată o imixtiune cu iz politic”

HotNews.ro
Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Foto: Agerpres
Vasile Banescu, purtatorul de cuvant al Patriarhiei, Foto: Agerpres

Purtărorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Vasile Bănescu, a comentat la postul Digi24 reacția lui ÎPS Teodosie, care a luat apărarea cuplului Firea-Pandele în scandalul „azilelor groazei”, și a numit-o drept o „imixtiune cu iz politic”.

„Iată cum arată o imixtiune cu iz politic. Nu a mea, cum am fost acuzat. Eu nu am avut niciun fel de trimitere politică, dacă ați citit textele mele. Sunt textele unui teolog lucid și implicat, așa cum e firesc să fiu. Reacția despre care faceți amintire nu ne mai surprinde. Lăsați-mă să spun doar atât! Atunci când intervii favorabil sau defaborabil în legătură cu niște oameni politici, firește că reacția poate să fie interpretată astfel. Nu suntem în contextul Aristotel și Platon să vorbim acum de animalul politic care e în fiecare dintre noi. Dar atunci când te ridici în apărarea – și nu mă refer doar la aceste persoane menționate acum – dar când te ridici în general în apărarea unor formule de dictatură precum cea care a provocat războiul la care asistăm cu toții … s.a.m.d.” – a afirmat Vasile Bănescu la Digi24.

Întebat de moderator dacă se referă la faptul că Teodosie a spus, la un moment dat, că „Putin e un ctitor de biserici și că nu ar trebui să fie prea aspru judecat”, purtărorul de cuvânt al BOR a clarificat: „Da. E un nefericit moment devenit memorabil”.

Lui Vasile Bănescu i-a fost semnalat, referitor la ÎPS Teodosie, și un titlu recent din presă, referitor la scandalul azilelor groazei: „Bănescu atacă, Teodosie apără cuplul Firea – Pandele”.

„Eu am denunțat inclusiv radicalismul unor astfel de formule: Bănescu s-a dezlănțuit, Bănescu atacă dur, BOR atacă dur. Sunt lucruri pe care dvs nu le-ați opera. E nedrept să încarci niște titluri suprarealiste. Eu nu atac pe nimeni, dar aceste formule sunt consacrate. Nu e vorba de un atac. E vorba de o distanțare igienică din punct de vedere moral față de excese care au ajuns să dezechilibreze societatea românescă”, a explicat Vasile Bănescu.

Care a fost reacția Patriarhului Daniel? Vasile Bănescu: „Una de stupoare. Nu este persoana care să iasă pe Facebook, dar s-a întristat”

Purtătorul de cuvânt al BOR, Vasile Bănescu, a mai spus în cadrul emisiunii „În fața ta”, difuzată sâmbătă de Digi24, că reacția Patriarhului Daniel în cazul ororilor petrecute la azilele de bătrâni „a fost una de stupoare”. „Așa cum îl cunosc este un om, nu doar că s-a întristat, știu că a suferit foarte mult”, a spus Bănescu, potrivit Digi24.ro.

Întrebat ce crede Preafericitul Daniel despre lagărele descoperite în România, Bănescu a răspuns:

  • „Exact ceea ce cred toți oamenii care și-au păstrat bunul simț. Sunt lucruri numite atrocități, pe care imaginarul nostru în 2023 refuza să le accepte. Dacă ne-ar fi povestit cineva că oameni bolnavi sunt forțați ca în niște lagăre de exterminare, sunt puși să muncească în curte, să care pietre cu roaba, efectiv sunt imagini de film pe care nu ni le-am fi dorit să le vedem niciodată. Nu poate crede Patriarhul unei biserici creștine altceva decât un creștin autentic. Și creștinii autentici sunt mulți, sunt tăcuți, foarte puțină lume iese la suprafață”.
  • „Nu am fost lângă Patriarh când s-a uitat la televizor, dar știu că sigur că reacția sa a fost, evident, una de stupoare, din punctul de vedere al șocului pe care îl resimte oricine. Cum poți să fi altfel ca om? Patriarhul Daniel nu-mi împărtășește sentimentele personale, nu avem o astfel de relație decât instituțională, dar așa cum îl cunosc este un om, nu doar că s-a întristat, știu că a suferit foarte mult”.
  • „Părintele Patriarh este o persoană pe care o cunosc foarte bine, este o persoană de o inteligență ieșită din comun, care nu poate avea confuzii de tip moral. Tăcerea vinovată în fața unui exces, tăcerea vinovată la o răscruce morală pe care o vedem acum cu toții lângă noi ar fi o culpă. Nu i se poate aplica părintelui Patriarh o tăcere, pentru că el nu este persoana care să iasă pe Facebook, să iasă în spațiul virtual, să scrie personal. Este sub demnitatea unui Patriarh să se expună personal scriind anumite lucruri”, a mai spus Bănescu.

CITEȘTE ȘI:

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro