Sari direct la conținut

Bărăscu, BDO: Impozitul pe construcții este un obstacol în calea dezvoltării României / Taxa a mai fost aplicată, dar veniturile la buget au fost modeste

HotNews.ro
Taxe, Foto: © Andrey Popov | Dreamstime.com
Taxe, Foto: © Andrey Popov | Dreamstime.com

Impozitul pe construcții sau așa-numita „taxă pe stâlp”, introdusă de Guvern prin ordonanță de urgență la începutul acestui an, este un obstacol în calea dezvoltării României, spune Dan Bărăscu, senior analist și partener la compania de consultanță și audit BDO. El amintește că această taxă a mai fost aplicată în trecut, dar a fost eliminată tocmai pentru că nu a adus mai nimic la bugetul statului.

„Începând cu 1 ianuarie 2025 a fost reintrodus impozitul pe construcții prin OUG 156/2024, într-o variantă ușor modificată față de varianta aplicată în perioada 2014-2016 („taxa pe stâlp”). Motivul eliminării lui începând cu 1 ianuarie 2017 a fost justificat de Guvern prin necesitatea de a stimula mediul de afaceri și de a încuraja investiţiile în sectoare-cheie ale economiei precum și faptul că în cei trei ani de aplicare acest impozit a avut un impact relativ modest în veniturile fiscale ale statului”, se arată într-o analiză semnată de Dan Bărăscu.

În forma actuală, impozitul pe construcții va cuprinde însa o sferă mai mare de contribuabili decât în trecut pentru ca în noua formulă sunt incluse și construcțiile din domeniul agricol, cele aflate în concesiune de la autoritățile publice, sau cele deținute de societăți care urmează să fie transferate în proprietatea publică a statului.

De asemenea, și diverse îmbunătățiri și reamenajări la construcțiile închiriate par a intra în baza de calcul, în contrast cu vechea formă a legislației, unde acestea erau expres excluse.

  • „Deși a fost introdus de la 1 ianuarie 2025, acest impozit este în prezent imposibil de calculat în lipsa unor norme de aplicare, întrucât prevederile OUG 156/2024 nu permit nici măcar determinarea elementelor esențiale pe baza cărora companiile ar putea să estimeze resursele financiare pe care trebuie să aloce pentru plata acestui impozit (ca de exemplu baza de impozitare).
  • Practic, singurul element clar de până acum este unde trebuie declarat impozitul prin includerea impozitului pe construcții în declarația 100 prin Ordinul ANAF 193/2015 ce a intrat în vigoare pe 7 februarie 2025”, mai spune analistul.

Cum se va calcula impozitul pe construcții în 2025?

Conform OUG 156/2024, reintroducerea impozitului pe construcții implică aplicarea unei cote de 1% asupra valorii construcțiilor existente în patrimoniul contribuabililor la data de 31 decembrie a anului anterior. Din această valoare se scad doar clădirile pentru care se datorează impozitul pe clădiri potrivit prevederilor titlului IX Cod fiscal.

Până în acest moment, există o așteptare că baza de impozitare ar fi valoarea contabilă brută a construcțiilor respective astfel cum s-a aplicat taxa în versiunea sa anterioară din perioada 2014-2016.

Cu toate acestea, nu există informații oficiale care să confirme sau să infirme această interpretare și nici cu privire la o eventuală determinare a bazei de impozitare la valoarea netă contabilă sau chiar la valoarea fiscală, notează specialistul.

În plus, un alt aspect esențial este că taxarea se va aplica și pentru clădirile din parcurile industriale, științifice și tehnologice, care, deși nu beneficiază de scutirea de la plata impozitului pe clădiri, vor fi incluse în baza de calcul a impozitului pe construcții. De asemenea, impozitul va fi datorat și pentru construcțiile din domeniul public și privat al statului, precum și pentru cele închiriate sau date în folosință unor instituții publice sau structuri sportive.

Companiile așteaptă normele de aplicare ale impozitului pe construcții

Pentru a deveni complet operațional, acest impozit are nevoie de norme metodologice și o lege de aprobare a OUG 156/2024.

Autoritățile fiscale lucrează la elaborarea acestor norme, iar publicarea lor este așteptată în martie sau cel mai târziu până în luna mai 2025 când este termenul de declarare a taxei.

  • „Nu ar fi absolut deloc surprinzător ca ordonanța să fie aprobată în forma modificată astfel cum s-a întâmplat și la prima legiferare a taxei pe stâlp când Legea nr. 11/2015 de aprobare (cu modificări) a OUG 102/2013 a apărut în 13 ianuarie 2015 (după mai bine de 1 an de aplicare a OUG 102/2013).
  • Totuși, chiar și în lipsa normelor, companiile trebuie să fi început deja să facă unele estimări ale impactului taxei în bugetul anual.
  • În special, registrul mijloacelor fixe ar trebui revizuit în detaliu pentru a identifica acele construcții ce vor fi incluse în baza de calcul a taxei, dacă acestea au fost încadrate corect sau nu, iar politicile contabile de recunoaștere inițială și evaluare ulterioară a activelor ar trebui nu doar verificate, ci clarificate ori chiar redactate (după caz)”, mai spune Bărăscu.

Citiți mai jos analiza completă.

INTERVIURILE HotNews.ro