Sari direct la conținut

Barcelona interzice fumatul pe plajele orașului / Și alte spații deschise au intrat în vizorul autorităților

HotNews.ro
Fumat pe plaja, Foto: Murat Subatli / Panthermedia / Profimedia Images
Fumat pe plaja, Foto: Murat Subatli / Panthermedia / Profimedia Images

Autoritățile din Barcelona au interzis fumatul pe patru din cele mai populare plaje ale orașului ca parte a unei campanii de a reduce poluarea aerului, relatează The Guardian.

Interdicția să completeze mutările anunțate pentru limitarea traficului rutier ca parte a tentativei autorităților de a îmbunătăți calitatea aerului „pentru a avansa către un oraș sănătos, liber de fum și asta include fumul de tutun”, potrivit Gemmei Tarafa, purtătoarea de cuvânt pe probleme de sănătate a consiliului local.

Fumatul va fi interzis între 29 mai și 12 septembrie pe plajele Sant Miquel, Somorrostro, Nova Icària și Nova Mar Bella ca parte a unui program pilot însă cei care încalcă interdicția nu vor fi amendați deocamdată.

Pe Sant Sebastià, cea mai populară plajă de nudiști din oraș, fumatul va fi permis în continuare.

Dacă va avea succes, programul va fi extins și la celelalte șase plaje ale Barcelonei precum și în parcuri și stațiile de autobuz anul viitor.

Deși măsura cel mai probabil se va dovedi nepopulară în rândul celor aproximativ 10 milioane de fumători din Spania, opinia publică se întoarce treptat împotriva lor.

Interzicerea fumatului în spațiile închise impusă în 2012 a fost salutată atât de proprietarii de localuri cât și de clienți și consiliul local din Barcelona nu se așteaptă la o opoziție serioasă vizavi de extinderea interdicției și pentru plaje și spațiile deschise.

Însă planurile propuse în 2019 de a interzice fumatul pe terasele din Barcelona a provocat proteste atât din partea fumătorului cât și a sectorului ospitalier care a compensat interzicerea fumatului în spațiile închise prin creșterea numărului de scaune la terase.

Planul a fost sistat temporar datorită pandemiei de COVID-19 care a făcut terasele indispensabile supraviețuirii barurilor și restaurantelor, multe din acestea falimentând oricum din cauza restricțiilor.

Barcelona nu este primul oraș spaniol care interzice fumatul pe plaje, primul fiind Baiona din provincia Galicia din nord-vestul țării.

În total fumatul a fost interzis pe 115 din cele 3.514 plaje din Spania.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro