Bauturile-vedeta ale Greciei: Ouzo, Tsipuro, Metaxa si cafea
„Si ce-ai vazut interesant in tara aia?” Daca raspunzi „fundul sticlei de…” bere, in caz ca mergi in Germania sau vin pentru un drum in Franta, probabil ca hidratarea a fost cuvantul cheie al acelei excursii. Iata ce „puncte de interes” ai putea avea intr-un concediu in Grecia, daca in vacantele peste hotare te intereseaza in mod special bauturile locale:
Vinul a fost si este o bautura populara in Grecia, mai ales ca are si zeul propriu – Dionisos. Cel mai indragit vin local este Retsina, care provine din zona Atenei. Este un vin tanar, alb, in care vei simti o nota de rasina de pin. Mavrodafni este un alt vin cunoscut, de culoarea sangelui. Degustandu-l, vei simti arome de caramel, ciocolata, cafea, stafide si prune. Este excelent pentru deserturi cu ciocolata.
Ouzo este insa bautura la care toata lumea se gandeste atunci cand spune „Grecia”. Creata in secolul 19, Ouzo este facuta din struguri striviti, cereale, ierburi aromate si condimente precum coriandru, perisor, menta, cuisoare, alune, scortisoara si lime. Si, bineinteles, anason. Ouzo este transparent, dar daca il combini cu apa sau ii pui gheata, va capata o culoare albicioasa, precum laptele diluat. Aroma de anason este predominanta, asa ca daca nu-ti place lemnul dulce, probabil nu-ti va placea nici Ouzo.
Tsipuro este un coniac obtinut din resturile ramase de la strugurii striviti. Se spune ca a fost facut prima oara de niste calugari, in secolul 14 si este cunoscuta drept o bautura a saracilor, deoarece calugarii obisnuiau sa imparta aceasta bautura cu cei nevoiasi. Se face in casa, precum tuica noastra.
Daca iti place coniacul de calitate, incearca Metaxa, una dintre cele mai cunoscute marci de coniac din Grecia. Aceasta bautura dulce a fost fabricata pentru prima data in 1888 si este vanduta in 4 variante, in functie de vechime:
– Metaxa 5* Classic are culoarea chihlimbarului si lasa o aroma de fructe
– Metaxa 7 are o aroma completa, de stafide si un gust dulce
– Grand Olympian Reserve Celebration Edition are o aroma lemnoasa
– Private Reserve este matur, implinit
Daca vei merge si cu masina dupa ce ai degustat bauturile Greciei, asteapta sa se duca aburii alcoolului si bea o ceasca sau doua de cafea greceasca. Aceasta se aseamana cu espresso doar prin faptul ca se serveste in acelasi fel de cescuta. Pentru a o prepara, ai nevoie de un ibric.
Procedura e aceeasi ca si in cazul cafelei facute in casa, fara filtru, doar ca trebuie sa o fierbi incet, pentru a face spuma. Atunci cand vei turna, incearca sa ajunga putina spuma in fiecare cescuta. Este o cafea aromata care se savureaza inghititura cu inghititura.
Sursa: associatedcontent.com