Sari direct la conținut

Bill Gates spune că inteligența artificială va putea prelua și 2 profesii care păreau de neatins

HotNews.ro
Bill Gates spune că inteligența artificială va putea prelua și 2 profesii care păreau de neatins
Bill Gates, fotografiat la un eveniment ce a avut loc în India, la New Delhi, pe 19 martie 2025, FOTO: Arun Sankar / AFP / Profimedia Images

Fondatorul Microsoft Bill Gates spune că inteligența artificială ar putea acoperi în curând și două profesii care până recent păreau în afara capabilităților A.I., cea de medic și cea de profesor, dar că acest lucru nu ar trebui să îngrijoreze întrucât la nivel mondial există o lipsă cronică de specialiști în aceste domenii, relatează miercuri Business Insider.

„Inteligența artificială va veni și va furniza expertiză medicală, iar lipsa de specialiști nu va mai exista”, a declarat el într-un episod recent al podcastului People by WTF.

Gates, care este preocupat de ani de zile de domeniul medical, a menționat că țări precum India și cele din Africa continuă să se confrunte cu o lipsă de profesioniști în acest sector.

Statele Unite se confruntă de asemenea cu această problemă. Un raport al Asociației Colegiilor Medicale Americane, publicat anul trecut, estima că SUA ar putea avea un deficit de până la 86.000 de medici până în 2036.

„Țara are nevoie de sute de mii de doctori pentru a oferi un nivel egal de îngrijire tuturor, inclusiv minorităților, persoanelor fără asigurare medicală și celor care trăiesc în zone rurale”, a declarat anul trecut Michael Dill, directorul departamentului de studii asupra forței de muncă din cadrul organizației.

Mai multe companii lucrează deja la A.I. specializat în medicină

Numărul doctorilor specializați în îngrijirea vârstnicilor este, de asemenea, în scădere, în pofida faptului că populația îmbătrânește. Profesioniști din domeniul medical au declarat în martie pentru Business Insider că afluxul de pacienți în vârstă ar putea duce la o criză privind calitatea îngrijirii.

Pentru a reduce epuizarea în industrie, startup-urile axate pe inteligență artificială în domeniul sănătății au atras finanțări de miliarde de dolari, prezentându-se ca o soluție.

Deși mai puțin cunoscute publicului larg precum marii jucători de pe piață, companii precum Suki, Zephyr AI și Tennr susțin că pot reduce volumul de muncă prin automatizarea sarcinilor repetitive precum facturarea și redactarea notițelor, îmbunătățirea preciziei diagnosticelor și identificarea pacienților eligibili pentru tratamente emergente.

Firma de consultanță McKinsey estimează că inteligența artificială generativă ar putea crește productivitatea în domeniul sănătății și industriei farmaceutice cu până la 370 de miliarde de dolari.

Educația merge în aceeași direcție în mai multe țări, inclusiv SUA și Marea Britanie.

În ciuda îngrijorărilor legate de posibilitatea ca elevii să folosească A.I. pentru a trișa, mai multe cadre didactice au declarat pentru BI anul trecut că sunt optimiste în privința potențialului A.I. generativ de a economisi timpul profesorilor și de a îmbunătăți procesul de învățare, mai ales pe fondul dificultăților de a acoperi posturile didactice.

Bill Gates spune că inteligența artificială va însemna mai puțină muncă pentru oameni

Însă dacă A.I. va putea prelua aceste locuri de muncă, ce va mai rămâne pentru oameni?

Gates nu s-a referit doar la profesori și doctori. El a spus că A.I. va afecta și muncitorii din fabrici, echipele de construcții și personalul de curățenie din hoteluri – oricine desfășoară activități care presupun abilități fizice și timp.

„Mâinile trebuie să fie extraordinar de bune pentru a face aceste lucruri. Vom reuși”, a dat asigurări el. Însă Gates a spus totodată că lumea se îndreaptă spre un viitor în care munca ar putea fi drastic redusă, sau cel puțin va arăta foarte diferit față de prezent.

„Poți ieși la pensie mai devreme, poți lucra mai puține ore pe săptămână”, a spus el. „Va fi nevoie de aproape o regândire filosofică asupra întrebării: ‘Ok, cum ar trebui să ne petrecem timpul?’”.

Gates recunoaște că și el se confruntă cu această întrebare. „Este greu pentru cei dintre noi – în cazul meu, după aproape 70 de ani trăiți într-o lume a lipsurilor – chiar și să ne ajustăm mentalitatea”, a spus el.