Biris: Intr-o prima faza, reducerea semnificativa a TVA nu se va vedea integral la raft
„Intr-o prima faza, reducerea semnificativa a TVA nu se va vedea integral la raft, dar eu am incredere ca economia de piata va ajusta, incet, incet, lucrurile. Viitorul TVA suna bine, nu numai din punct de vedere al diminuarii evaziunii fiscale, ci si din punct de vedere al cotei standard care va fi redusa la 20%. E de asteptat ca in prima faza de aceasta scadere a TVA sa beneficieze producatorii, in special cei din industria carnii unde evaziunea a fost si este, in continuare, mare”, a spus marti Gabriel Biris, partener al firmei de consultanta Biris Goran, in cadrul unei conferinte financiar-bancare organizata la sediul BNR. Dealtfel, nici Banca Centrala nu ia in calcul o transmisie de 100% in preturi a reducerii TVA. Suntem prudenti, am spus ca vor ciupi si negustorii ceva din reducerea asta de TVA”, confirma anterior si Mugur Isarescu.
Biris a mai vorbit si despre relatia dintre ANAF si contribuabili, apreciind ca in Codul Fiscal sunt destul de multe lucruri bune insa Codul de procedura fiscala prevede cateva aspecte „foarte rele”, care amplifica prapastia dintre platitorii si incasatorii de taxe. „Drepturile noastre vor continua sa scada in conditiile in care vedem un apetit mare pentru abuz atat din partea inspectorilor fiscali, cat si a nou infiintatei Directii Antifrauda”, a mai aratat Biris.
„Trebuie sa stim ca atunci cand TVA a crescut de la 19% la 24%, cresterea nu s-a vazut integral la raft, unde o parte a fost preluata de comercianti. Cresterea s-a vazut insa integral la factura de utilitati”, a mai spus marti, Gabriel Biris.
E drept ca atunci cand TVA a crescut, comerciantii au introdus noa valoare aproape in totalitate in preturile de raft, insa la o scadere a taxei pe valoarea adaugata aceasta va fi incorporata intr-o proporte mai mica de 100% din cauza dorintei negustorilor de a-si conserva profiturile. Asa se intampla si in cazul evolutiei preturilor la benzina: cand creste pretul barilului, petrolistii cresc rapid pretul la pompa, dar cand barilul se coteaza mai ieftin pe plan international, la pompa se vede mult mai putin sau chiar deloc.
Dealtfel, potrivit calculelor care se fac in Banca Nationala, BNR nu a luat in calcul o transmisie de 100% in preturi. „Cand s-a majorat cota, nu s-a dus 100% ci 60%. Sa mergem cu cifra aceasta si tot e suficient sa se duca inflatia chiar sub 0 in vara, avand in vedere ponderea ridicata a acestor produse in cosul de consum (30-32% – n.red.). Transmisia modificarii TVA la nivelul preturilor depinde de conjunctura economica si de vizibilitatea produselor afectate. Daca ai supraoferta, orice ar face negustorii, reducerea TVA, prin parghiile pietei, duce preturile in jos. Daca asa ceva se intampla transmisia se poate duce la 100%. Asta numai daca se obstructioneaza piata, se fac intelegeri, carteluri, si mecanismele pietei nu mai functioneaza…”, a explicat Isarescu.