Sari direct la conținut

Bitcoin demareaza in tromba pe o bursa mondiala, depasind pragul de 18.000 de dolari

HotNews.ro
Bitcoin demareaza in tromba pe o bursa mondiala, depasind pragul de 18.000 de dolari

Bitcoinul a demarat in tromba, duminica, pe o bursa mondiala, depasind fara probleme pragul de 18.000 de dolari pe unitate, scrie AFP.

In jurul orei 23,00 GMT, unul dintre primele produse financiare care permite parierea pe evolutia monedei virtuale si propus sub simbolul „XBT” de catre Chicago board options exchange (Cboe), una dintre cele doua platformele americane de contracte futures, a fost propus la pretul de 15.000 de dolari.

A urmat o puternica volatilitate si un trafic mare care au scos din functiune site-ul Cboe in primele 20 de minute. Operatorul bursier a asigurat ca tranzactiile nu au fost afectate.

In jurul orei 03,20 GMT, un bitcoin evolua la circa 17.750 dolari pentru un contract valabil pentru 17 ianuarie si depasea astfel cel mai mare prag atins pe platformele alternative pe internet, care nu sunt insa reglementate. Duminica, a urcat pana la 18.010 dolari.

Pana la aceasta ora, se incheiasera 1.694 de contracte.

Instrumentele financiare propuse sunt prima oportunitate oficiala pentru investitorii profesionisti de a investi in bitcoin, moneda virtuala lansata in 2009 si de care se tem din cauza absentei oricarei reglementari si a lipsei de transparenta.

Recunoasterea de catre Wall Street este o prima etapa in ambitia afisata a bitcoin de a deveni un activ la fel de popular ca si aurul pentru marele public.

Partizanii sai vor acum sa treaca la o treapta superioara cerand SEC, arbitrul bursei americane, sa autorizeze crearea unui ETF in bitcoin, un plasament financiar in care oricine poate sa isi plaseze economiile.

SEC a refuzat pana in prezent sa aprobe o astfel de cerere, afirmand ca exista o lipsa de transparenta in fixarea pretului bitcoin care poate cu usurinta sa fie manipulat.

Cboe a luat o serie de masuri de precautie pentru a evita fluctuatii foarte mari. Astfel tranzactiile vor fi suspendate timp de doua minute daca pretul creste sau scade brusc cu 10%. Tranzactiile vor fi stopate 5 minute daca miscarile pe piata ating 20%.

JPMorgan, Bank of America Merrill Lynch, Citigroup si Barclays nu ofereau servicii de intermediere pentru clientii lor care doreau sa investeasca in produse bitcoin, duminica, au declarat surse apropiate de dosar.

Doar Goldman Sachs si ABN Amro au acceptat rolul de interfata pentru un numar limimtat de clienti.

CME (Chicago Mercantile Exchange), un alt operator bursier mondial, intentioneaza sa lanseze produse financiare in bitcoins in 18 decembrie si ar putea fi urmat in 2018 de catre Nasdaq, platforma gigantilor din Silicon Valley precum Google si Facebook.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro