Bloch, CEO BRD Groupe SocGen: Impactul noilor reglementări ale BNR privind gradul de îndatorare va fi redus
”Impactul (noilor reglementări ale BNR privind gradul de îndatorare-n.n) va fi redus în ceea ce privește creditele imobiliare”, spune CEO-ul BRD Francois Bloch, într-o discuție cu reporterul HotNews.ro. ”Noi vom încuraja clienții care își doresc să cumpere locuințe, în cadrul programului Prima Casă – unde avem în continuare fonduri disponibile-sau în cadrul altor produse similare, să își contacteze consilierii BRD, care sunt convins că le vor face ofertele potrivite. Impactul va fi limitat pentru creditele de consum, la nivelul BRD, chiar dacă anumite categorii de populație vor fi mai afectate decât altele”, mai spune CEO-ul BRD.
Reamintim că nivelul maxim al gradului de îndatorare va fi de 40% din venitul net la creditele în lei şi 20% la cele în valută începând din 1 ianuarie 2019, în timp ce pentru pentru creditele aferente achiziţionării primei locuinţe rata maximă de îndatorare este majorată cu 5 puncte procentuale, potrivit Regulamentului pentru modificarea și completarea Regulamentului BNR nr. 17.
Bloch spune că pentru a măsura un eventual impact al noilor relgementări asupra întregului sistem bancar este încă prea devreme. ”Pe de altă parte, este prea devreme să dăm o dimensiune precisă a consecințelor pe care noile norme le pot avea asupra sistemului bancar. În orice caz, în calitate de supraveghetor, BNR este singura instituție care are o imagine globală și foarte precisă asupra pieței și este responsabilitatea băncii centrale să reglementeze în așa fel încât să protejeze stabilitatea acestui ecosistem format din bănci, pe de o parte, și din clienții lor, pe de altă parte”, explică numărul unu al BRD.
Fiecare bancă din România care acordă credite imobiliare își are propria strategie de piață iar media gradului de îndatorare pe portofoliul de credite imobiliare/ipotecare e diferită de la bancă la bancă. Cele cu apetit de risc ridicat au mers până la 60% grad de îndatorare, altele chiar și peste acest prag, în tentativa de a cuceri cotă de piață. Media pe sistem bancar în acest moment este undeva în jurul a 47%.
”Normele BNR se aplică producției de credite noi, și nu trebuie comparate nivelurile aferente producției cu cele aferente portofoliului”, avertizează șeful BRD. Nivelurile practicate de banca pe care o conduce sunt în general aliniate la noile niveluri prevăzute de BNR.
E drept, spune Bloch, anumite categorii de populație vor fi mai afectate decât altele. Desigur, e vorba de segmentul de populație cu venituri sub medie, unde achiziția unei proprietăți ar putea duce la o îndatorare a debitorul greu de susținut în cazul unei eventuale crize.
Potrivit informațiilor HotNews.ro, înainte de a se publica noul Regulament al BNR, au existat discuții în diferite grupuri de lucru cu majoritatea jucătorilor din piață (bănci și IFN-uri, mai exact), pragul negociat de 40% fiind o medie între ceea ce solicitau bancherii comerciali și IFN-urile- undeva în jurul a 50% și propunerile instituției conduse de Mugur Isărescu.
Potrivit unor surse participante la aceste discuții, au fost făcute mai multe modelări pe diverse scenarii, modelări în urma cărora pragul de 40% a fost ales ca varianta optimă.
”BNR nu a vrut să intervină brutal în piață, dar era clar că își doresc o temperare a dinamicii creditării imobiliare. Cei mai loviți sunt cei din IFN-uri, care își văd gradul de îndatorare scăzut abrupt, mai ales pe zona creditelor de nevoi personale”, au mai spus sursele noastre.
Reprezentanții IFN-urilor nu au dorit să comenteze noile reglementări, precizând doar că se vor supune acestora fără discuție.