BNR a cotat un euro la 4,35 lei. Dealerii spun ca au existat cumparari "comerciale"de valuta. Pragul de 4,42 lei/euro ar putea fi aparat de BNR
BNR a cotat moneda europeana la 4,35 lei in ultima sedinta a acestei saptamani. Dealerii spun ca au existat cumparari de valuta de catre firme si banci, acestea din urma fiind nevoite sa isi constituie provizioane, fiind ultima zi din luna. Potrivit dealerilor contactati de HotNews, leul ar putea atinge 4,4 lei -prag care ar putea fi aparat de banca de emisiune.
„Daca va amintiti, Guvernatorul Isarescu vorbea de o volatilitate de plus/minus 5%. Daca aplicam acest coeficient, obtinem un prag de 4.42 lei/euro. Coroborand aceasta declaratie cu cea venita din partea unui bancher potrivit caruia la un curs de peste 4,4 lei/ euro bancile ar avea bilantul mult marit si ar avea nevoie de capitalizare, nu vedem un curs dincolo de acest prag”, a mai spus dealerul pentru HotNews.ro
Potrivit Codului Fiscal, nivelul accizelor se calculeaza la cursul de schimb euro-leu din prima zi lucratoare a lunii octombrie, publicat deBCE (luni, in jurul orei 15,45)
„Deprecierea la care asistam nu poate fi considerata un atac speculativ, asa cum insinuau unii. Piata a fost modesta ca volum iar finalul de luna plus nevoia bancilor de a-si constitui provizioanele au dus in mod natoral euro la nivelul cotat de BNR”, mai explica dealerul bancii comerciale.
- Isarescu: Exista teoria care spune ca deprecierea monedei duce la stimularea exporturilor si la scaderea importurilor. Dar intervine „J curve”
In iunie, Guvernatorul Isarescu a vorbit despre efectele deprecierii monedei locale, si despre teoriile economice uneori contradictoriu traduse in practica.
„Exista teoria care spune ca deprecierea monedei duce la stimularea exporturilor si la scaderea importurilor. Dar intervine asa-zisul efect „J curve”, potrivit caruia in primele sase luni pana la un an rezultatul poate fi exact pe dos. In aceste conditii, aplicarea teoriei nu duce la obtinerea unui cerc virtuos in economie, ci la unul vicios si, totodata, amana si deciziile de imbunatatire a fundamentelor”, a explicat guvernatorul la finalul unui colocviu organizat de BNR. Acesta a aratat ca Marea Britanie a aplicat aceasta teorie pentru a depasi criza economica interna din anii 60-70. Ca atare, lira sterlina a fost depreciata pana la un curs de 1,76 dolari in 1976, in conditiile in care, de exemplu, in 1961 referinta urcase pana la 4 dolari. Dar economia nu s-a redresat. Ce a salvat-o pana la urma? Probabil petrolul din Marea Nordului, probabil chiar oprirea deprecierii monedei”, spunea guvernatorul Mugur Isarescu.
- ING: Interpretam declaratia viceguvernatorului drept un semn ca BNR este confortabila cu intervalul in care a fost tranzactionat
Moneda nationala a continuat sa se deprecieze, ieri la inchidere inregistrandu-se un nivel de 4,35/EUR, spun economistii ING. „Tot spre sfarsitul zilei, viceguvernatorul Popa a fost citat spunand ca leul este maiputin afectat decat monedele regionale, adaugand ca stabilitatea leului s-ar putea datora si „fundamentelor economice imbunatatite”. Interpretam aceasta declaratie drept un semn ca BNR este confortabila cu intervalul in care a fost tranzactionat”, mai explica economistii bancii citate.
„In aceasta dimineata cursul EUR/RON a continuat sa creasca pana la 4,3530/EUR si uitandu-ne la pierderile inregistrate de alte active cu risc ridicat, miscarea de depreciere a leului ar putea continua. Faptul ca afirmatia lui Popa cu privire la cursul de schimb nu a avut un ton deosebit deputernic sprijina aceasta perspectiva”, mai arata ING.
- Deprecierea leului- buna sau rea in economie?
„Un curs de 4,4 lei pentru un euro ne-ar duce intr-o zona dificila. Ar impune o recapitalizare a bancilor pentru ca avand un bilant in care activele in euro detine o pondere importanta, o crestere a bilantului ne-ar obliga la recapitalizare. Nu mai zic ca daca euro ar ajunge la 4,5 lei, i-ar pune si pe acestia in situatii dificile”, a explicat Dan Pascariu (Unicredit Tiriac Bank) la conferinta de risc de tara organizata de Coface.
Deprecierea leului nu face bine inflatiei (cata vreme unele tarife sunt calculate in euro iar costul importurilor creste) insa ii ajuta pe exportatori. De asemenea, un leu slab nu este incurajator pentru consum iar daca aceasta depreciere se accentueaza, am putea vedea modificari ale dobanzilor bancare.
Cursul de schimb influenteaza pretul relativ al bunurilor interne fata de cel al bunurilor tranzactionate pe pietele externe. Un exportator va castiga mai mult daca pretul obtinut in valuta din vanzarea bunurilor sale pe pietele externe este transformat in lei la un curs de schimb mai ridicat (moneda nationala este mai depreciata). Pe de alta parte, un importator va castiga mai mult daca bunurile vandute pe piata interna sunt achizitionate in valuta la un cost mai mic exprimat in lei, echivalent al unei monede nationale mai apreciate. Cursul de schimb transmite astfel (prin intermediul canalului exporturilor nete – sau canalului indirect al cursului de schimb) cu un anumit decalaj in timp, impulsurile initiale ale ratei dobanzii de politica monetara asupra activitatii economice (sintetizata prin deviatia PIB real).
Un alt mecanism important prin care cursul de schimb si ratele dobanzilor actioneaza asupra activitatii economice este efectul de avutie si bilant. O depreciere a cursului de schimb al monedei nationale genereaza o diminuare a apetitului pentru contractarea de credite in valuta. In acelasi timp, deprecierea leului va reduce venitul disponibil al celor care au deja contractate astfel de credite. Acest efect decurge din faptul ca firmele care obtin venituri in moneda nationala vor fi nevoite – in situatia unei deprecieri – sa plateasca mai multi lei pentru serviciul datoriei contractate in valuta.
Unul din cele mai simple si mai rapide mecanisme prin care care sunt transmise modificarile cursului de schimb este cel al pretului bunurilor de import (canalul direct al cursului de schimb). Pretul la care o companie va vinde pe piata interna bunuri din import este format din pretul in valuta (de pe piata externa) al bunului respectiv transformat in lei la cursul de schimb relevant. In general, pretul in moneda nationala se ajusteaza incomplet la variatiile cursului de schimb. Aceasta se datoreaza in principal costurilor ridicate pe care le-ar genera pentru importatori modificarea preturilor practicate pe piata interna cu aceeasi frecventa ridicata pe care o manifesta fluctuatiile cursului de schimb