BNR a cotat un euro la 4,36 lei. Melania Hancila, VB: De la inceputul anului, presiunile de depreciere asupra leului s-au intensificat
BNR a cotat marti moneda unica europeana la 4,36 lei, in usoara depreciere fata de ziua anterioara (4,35 lei/eur). „De la inceputul anului, s-au intensificat presiunile de depreciere asupra leului ca urmare a unui cumul de factori: devalorizarea euro in raport cu monedele forte care a condus si la slabirea monedelor europene emergente, precum si scaderea dobanzilor interbancare la lei (ROBOR ON: 2%) care a incurajat tranzactiile speculative. Insa, dupa parerea mea, deprecierea leului din ultimele zile poate fi atribuita in principal tranzactiilor comerciale amanate pentru inceputul anului, cand se creasera asteptari in piata ca euro se va ieftini in raport cu leul datorita vanzarii de euro din partea bancilor pe seama noului sistem de provizionare IFRS. Cand aceste asteptari au fost zadarnicite, clientii au inceput sa cumpere valuta de care aveau nevoie”, a explicat pentru HotNews Melania Hancila, Head of Research&Strategy Department, Volksbank Romania.
In ultimele zile, traderii nu au sesizat prezenta BNR pe piata valutara, a mai spus Hancila. Absenta interventiilor BNR a fost confirmata si de traderii din piata. „Nu au existat ordine aruncate in piata de catre Banca Centrala. De regula, interventiile se fac prin intermendiul unor banci comerciale dar din cate am vazut pe ecrane, volumele tranzactionate au fost in linie cu cele din zilele anterioare. Cand BNR intervine, ordinele de vanzare sau cumparare sunt mult mai consistente”, a mai spus un trader pentru HotNews.ro.
Leul a slabit usor si in fata francului elvetian (3,5953 lei/franc fata de 3,5811 lei/chf in ziua anterioara), mentinandu-si nivelul in fata dolarului american, la 3,40 lei/dolar SUA.
Pe piata monetara, dobanzile pe termen foarte scurt au scazut fata de sedinta precedenta. BNR a afisat in prima parte a zilei un nivel mediu al dobanzii la depozitele atrase (ROBID) pentru o zi (overnight) de 1,95% pe an, fata de 2,33% in sedinta precedenta, in timp ce pentru depozitele overnight plasate (ROBOR), dobanda a coborat la 2,45% pe an, de la 2,83% in sedinta anterioara.