BNR: Această criză poate fi și o ocazie de a scoate din economie firmele care nu au reușit să aibă un management adecvat, multe fiind ținute în viață pentru motive mai puțin legate de performanță (raport)
HotNews.ro
Companiile au intrat în criza curentă cu o serie de vulnerabilități care vor îngreuna posibilitățile acestora de răspuns, se arată în Raportul BNR privind stabilitatea financiară, publicat joi. Companiile cu un grad ridicat de îndatorare au o importanță semnificativă în economie (41% din total firme). Această criză poate fi și o oportunitate de a scoate din economie firmele care nu au reușit să aibă un management adecvat al activității de-a lungul timpului, multe fiind ținute în viață pentru motive mai puțin legate de performanță, mai precizează autorii raportului.
Ce mai punctează documentul:
- Impactul pandemiei COVID-19 a fost cel mai semnificativ asupra profitabilității companiilor, rezultatul net pentru primele șase luni ale anului 2020 diminuându-se cu 5% comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent.
- Autoritățile pot contribui semnificativ la această curățenie a economiei, atât prin amendarea cadrului legal privind capitalizarea și insolvența, cât și prin sprijinirea țintită, cu prioritate, a acelor domenii care pot contribui la schimbarea structurală a economiei către agenda europeană, precum și a acelor firme care au demonstrat în anii anteriori că au avut un management financiar adecvat.
- Disciplina financiară a companiilor s-a menținut laxă, ceea ce va influența negativ evoluțiile economice viitoare.
- Deși la nivel agregat disciplina la plată s-a îmbunătățit, riscul de translatare a problemelor întâmpinate către partenerii comerciali, dar și către sectorul bancar, se menține ridicat.
- Inițiativele guvernamentale (…) trebuie calibrate cu mai mare atenție, țintit către zonele care au perspective de dezvoltare sustenabilă. Altfel, există riscul ca sprijinul acordat sub formă de garanții de stat să majoreze în final datoria publică, fără ca efectele benefice să fie palpabile.
- Creditorii ar trebui să inițieze de timpuriu procesul de evaluare a capacității debitorilor de a-și rambursa creditele după expirarea moratoriului. În afara evoluțiilor pe segmentul firmelor cu credite suspendate la plată, incertitudinea cu privire la rata de vaccinare a populației, cât și riscul apariției unor mutații virale cu un grad ridicat de transmisibilitate, sunt de natură să sporească riscul de credit, în special în cazul companiilor ce au fost sever afectate de către restricțiie de distanțare socială, precum cele din serviciile adresate populației.