Sari direct la conținut

BNR:  Comertul cu bunuri de uz curent a intrat pe minus dupa 14 luni consecutive de ritmuri pozitive

HotNews.ro

In luna decembrie 2012, productia industriala a scazut cu 2,2 % in raport cu aceeasi perioada a anului 2011, contractia manifestandu-se pe toate cele trei ramuri, in special in industria prelucratoare. Astfel, aceasta a consemnat un declin anual de 2,4 %, in conditiile cererii interne si externe in scadere, dar si ca urmare a manifestarii unui efect de calendar, se arata in Buletinul lunar publicat de BNR marti seara.

In structura, majoritatea ramurilor au inregistrat scaderi anuale: metalurgia (ca urmare a sistarii activitatii combinatelor Mechel, din cauza conditiilor nefavorabile de pe piata si a acumularii de stocuri), industria constructiilor metalice, cea a cauciucului si a maselor plastice, ramura de prelucrare a titeiului, industria usoara, industria mobilei si cea a masinilor si echipamentelor.

Evolutii pozitive s-au observat pe segmentul alimentar, pe cel al mijloacelor de transport rutier, precum si in industria chimica (in ultimele doua cazuri fiind vizibila influenta cererii externe).

Luna decembrie a marcat si traiectoria ascendenta a ratei somajului inregistrat, care a ajuns la nivelul de 5,6 la suta. In acelasi timp si numarul de salariati din economie s-a diminuat, preponderent pe seama efectului sezonier, dar si ca urmare a franarii activitatii in majoritatea ramurilor.

  • Dinamica salariului mediu net a crescut marginal, pana la 5,8 la suta, in conditiile in care majorarea substantiala de ritm din sectorul bugetar a contrabalansat scaderile consemnate in sectorul privat

In decembrie 2012, activitatea de comert si servicii a inregistrat o scadere semnificativa (de circa 5 % in termeni anuali), pe fondul contractiei volumului vanzarilor din reteaua comerciala. Tendinta a fost vizibila pe ambele grupe de produse, astfel: dinamica anuala a comertului cu bunuri de uz curent a intrat in teritoriu negativ dupa 14 luni consecutive de ritmuri pozitive, pe fondul scaderilor anuale inregistrate pe toate componentele; in cazul bunurilor durabile, traiectoria descrescatoare a volumului incasarilor observata in ultima perioada (preponderent pe seama evolutiilor de pe piata auto) s-a accentuat in luna analizata, in contextul contractiei anuale de circa 10 la suta a segmentului non-auto, posibil sub influenta unor promotii din luna precedenta care au determinat devansarea achizitiilor realizate in mod traditional in preajma Craciunului.

  • Exporturile de bunuri s-au contractat cu 4,9 % in luna decembrie fata de aceeasi perioada a anului anterior, pe fondul diminuarii fluxurilor comerciale cu parteneri comunitari, in contextul unei restrangeri generalizate a activitatii industriale in statele membre ale Uniunii Europene. Analiza valorii cifrei de afaceri la export pe ramuri indica o accelerare a ritmului de scadere aferent incasarilor inregistrate de operatorii din industria metalurgica (sector care continua sa se confrunte cu un context economic dificil), precum si inversari de traiectorie in cazul exporturilor de confectii si de produse din cauciuc si mase plastice.

In teritoriu pozitiv s-au mentinut industria de prelucrare a petrolului si segmentul auto (pe seama evolutiei favorabile a cererii externe pentru autovehicule Dacia, posibil stimulata si de innoirea gamei de produse in cursul anului), insa in ambele cazuri dinamica anuala a incasarilor a incetinit vizibil. Evolutia importurilor a fost similara ca tendinta celei a exporturilor, marcand o contractie anuala semnificativa de 7,9 %, astfel incat deficitul comercial s-a redus cu aproximativ 19% fata de aceeasi luna a anului 2011, pana la 720 milioane euro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro