Sari direct la conținut

BNR va adăuga la lista cursului leului 7 noi valute. Explicațiile oficialilor instituției

HotNews.ro
Shekeli . Credit: Samar Abu Elouf / Zuma Press / Profimedia
Shekeli . Credit: Samar Abu Elouf / Zuma Press / Profimedia

BNR va include începând de săptămâna viitoare în lista valutelor pentru care calculează cotaţii indicative a leului românesc 7 noi monede, au anunțat joi oficialii băncii de emisiune.

Este vorba de dolarul din Hong Kong (HKD), shekelul israelian (ILS), rupia indoneziană (IDR), pesoul filipinez (PHP), coroana islandeză (ISK), ringgitul malaysian (MYR) și dolarul singaporez (SGD).

Valutele vor fi adăugate listei actuale în ordinea în care au fost enumerate mai sus, înainte de cotațiile gramului de aur și ale DST și după bahtul thailandez.

Valutele noi sunt introduse în calculul cotației leului atunci când tranzacțiile comerciale cu respectivele țări devin relevante, au explicat pentru HotNews oficiali din BNR. Aceștia au precizat că nu există un prag explicit de la care volumul tranzacțiilor cu o anumită monedă obligă BNR s-o includă pe lista cotațiilor leului, dar că, în urma monitorizărilor zilnice, dacă se constată că pentru o perioadă rezonabilă de timp aceste volume sunt la un nivel ridicat, BNR va afișa și cursul orientativ al leului față de ele. „Ne uităm inclusiv la turism”, au mai spus sursele citate.

INTERVIURILE HotNews.ro