Sari direct la conținut

Bolile gingiilor: gingivita si parodontoza. Unul din cinci romani nu se spala pe dinti

MedLive.ro
Pentru sanatatea dintilor , Foto: Agerpres
Pentru sanatatea dintilor , Foto: Agerpres

50% dintre romani nu stiu ce este parodontoza, indica primul studiu national despre bolile parodontale lansat marti, intr-o conferinta de presa. 48% dintre persoanele intervievate stiu ca parodontoza este o boala a dintilor, 12% o asociaza cu gingiile iar 39% nu stiu nimic despre parodontoza, nici macar faptul ca este localizata in cavitatea bucala. 40% dintre locuitorii mediului urban intervievati nu au fost niciodata la dentist in ultimele 12 luni, iar un procent de 20% nu se spala pe dinti nici macar o data pe zi, relateaza Agerpres. Studiul mai arata ca 56% dintre romanii care sustin ca nu sufera de afectiuni parodontale prezinta cel putin un simptom al bolii.

Citeste tot articolul si comenteaza pe MedLive.ro. Vezi care sunt simptomele gingivitei, parodontozei (parodontopatiei), cum apar aceste boli ale gingiilor si care sunt categoriile de risc.

Din pacate, in stadii mai avansate, boala nu doar ca este ireversibila, dar poate favoriza instalarea altor afectiuni mult mai grave, precum bolile cardiace sau respiratorii si chiar accidentele vasculare.

O serie de perceptii deformate asupra problemei creeaza un alt impediment in depistarea si tratarea timpurie a parodontozei: o conceptie larg raspandita este aceea ca parodontoza este o boala a batranilor, spun specialistii. Putini stiu insa ca bolile parodontale se pot instala chiar de la varsta adolescentei.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro