Sari direct la conținut

Bursele europene au închis joi în declin puternic, după datele economice din SUA şi Marea Britanie

HotNews.ro
Bursa de la Londra, Foto: Jeanette Teare / Alamy / Profimedia Images
Bursa de la Londra, Foto: Jeanette Teare / Alamy / Profimedia Images

Pieţele europene de capital au închis joi în scădere accentuată, în timp ce investitorii au procesat o serie de măsuri ale băncilor centrale şi date economice noi din Statele Unite, potrivit News.ro care citează CNBC.

Indicele paneuropean Stoxx 600 a închis în scădere cu 1,29%. Toate bursele regionale majore şi majoritatea sectoarelor au terminat tranzacţiile în teritoriu negativ.

Băncile au scăzut cu 4,48%, în timp ce retailul a fost printre singurele sectoare care au crescut, cu 1,27%.

Acţiunile europene şi-au extins pierderile în ultima oră de tranzacţionare, după noi date economice din Statele Unite, unde cererile iniţiale de şomaj au fost peste aşteptări, în timp ce datele din producţie au adăugat o imagine mai amplă a încetinirii activităţii economice.

Indicel american Dow Jones Industrial Average a scăzut, deoarece datele au stârnit îngrijorări cu privire la starea economiei SUA.

Înapoi în Europa, Banca Angliei a anunţat că reduce ratele dobânzilor, ducând dobînda cheie la 5%,de la cel mai mare nivel din ultimii 16 ani, de 5,25%.

Banca Angliei a spus că Comitetul de politică monetară a votat pentru reducerea dobânzilor cu o majoritate de cinci la patru.

Întâlnirea BOE are loc în urma celei a Rezervei Federale din SUA, care s-a încheiat cu o menţinere a ratelor dobânzilor.

La conferinţa sa de presă, preşedintele Fed, Jerome Powell, a declarat că o reducere a dobânzii în septembrie – pe care traderii o consideră aproape sigură – este ”pe masă”, atâta timp cât datele despre inflaţie continuă să susţină această măsură.

Indicele german DAX a scăzut cu 2,3%, CAC 40, al bursei din Paris, cu 2,14%, iar FTSE 100, al bursei din Londra, cu 1,01%. Indicele italian FTSE MIB a coborât cu 2,68%, citează News.ro.

INTERVIURILE HotNews.ro