Sari direct la conținut

Bursele europene au inregistrat cresteri puternice joi, investitorii salutand masurile adoptate de liderii europeni

HotNews.ro

Bursele europene au inchis pe plus joi, pe fondul avansului sectorului financiar, dupa ce liderii europeni au ajuns la un acord pentru a solutiona criza datoriilor din zona euro, potrivit Reuters. Indicele sectorului bancar, care a pierdut in acest an 26% din cauza expunerii ridicate pe statele de la periferia zonei euro, a crescut cu 7,3% dupa incheierea acestui acord.

La Bursa din Londra, indicele FTSE 100 a crescut cu 2,89%, la 5.713,82 puncte, iar indicele Dax al Bursei din Londra a urcat cu 5,35%, pana la 6.337,84 puncte. Indicele parizian CAC 40 a inchis sedinta cu un castig de 6,82%, ajungand la 3.368,62 puncte, iar indicii principali ai burselor din Milano si Madrid au avansat cu 5,49%, respectiv 4,96%.

Dintre bancile europene, cele mai mari castiguri le-au inregistrat Commerzbank (16,49%), Deutsche Bank (15,35%), BBVA (10,21%), Intesa Sanpaolo (10,09%), Santander (7,53%), UniCredit (7,49%).

Zona euro a reusit cu greu sa ajunga la un acord, joi dimineata, asupra planului anti-criza menit sa-i asigure supravietuirea, care presupune o puternica reducere a datoriei Greciei si mobilizarea a 1.000 de miliarde de euro pentru a impiedica o contagiune a crizei datoriilor suverane.

Pus la zid de partenerii sai europeni, seful guvernului italian Silvio Berlusconi s-a angajat sa adopte pana in 15 noiembrie un nou plan de relansare a cresterii si de reducere a datoriilor, pentru a evita ca peninsula sa fie urmatoarea victima a crizei datoriilor suverane.

Angajamentele asumate de Roma au fost considerate „satisfacatoare” de partenerii din Zona Euro, cu conditia ca acestea sa fie si aplicate.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro