Sari direct la conținut

Bursele europene si cele asiatice scad, pe fondul turbulentelor din sistemul bancar european

HotNews.ro

Bursele europene si cele asiatice scadeau luni dupa ce trei banci au fost salvate in acest week-end de la faliment, iar planul de salvare american nu a reusit sa readuca increderea in pietele financiare. La Bursa de Valori Bucuresti, sedinta a debutat cu preturi peste cele de vineri, insa dupa doua ore de tranzactionare indicii inregistrau pierderi de aproximativ 2%.

Actiunile Dexia si Hypo Real Estate Holding au scazut cu pana la 76% luni, dupa ce guvernele Belgiei, Olandei si Luxemburgului au fost fortate sa salveze banca Fortis, iar in Marea Britanie guvernul e decis sa nationalizeze al noualea creditor ipotecar al Regatului, Bradford&Bingley, si discuta vanzarea portofoliului de conturi de economii si a retelei de unitati, in incercarea de a salva banca de la colaps. Totodata, banca germana Hypo Real Estate, aflata in criza de lichiditati, a fost salvata de la faliment de un consortiu bancar care i-a acordat creditele necesare pentru a-si continua activitatea.

Actiunile bancii americane Wachovia listate pe piata germana au pierdut 33% pe fondul speculatiilor conform carora compania este fortata sa caute un cumparator sau un partener in afacerile ipotecare.

In jurul orei 12:00, bursele europene scadeau cu peste 2%. Astfel, la Bursa din Paris, indicele CAC 40 se deprecia cu 2,59%, iar indicele FTSE 100 al Bursei din Londra pierdea 2,32%. La Frankfurt, indicele Dax se deprecia cu 2,85%.

In Japonia, indicele Nikkei 225 a inchis in scadere cu 1,25%, in timp ce indicele Hang Seng jucat la Bursa din Hong Kong pierdea 4,29%.

Evolutii similare inregistrau si bursele din regiune. Valoarea indicelui Bursei din Varsovia, WIG 20, cobora cu 2,28%, in vreme ce indicele PX al pietei din Praga si cel al Bursei din Budapesta inregistrau scaderi de 2,45%, respectiv 1,84%.

La Bursa de la Bucuresti, indicele general al pietei scadea cu 2,73%, iar BET, indicelor celor mai lichide zece companii listate, cobora cu 1,92%. In debutul sedintei de luni a BVB, preturile se situau peste cele de la finele sedintei de vineri, pentru ca dupa doar o ora cotatiile sa coboare sub acest prag.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro