Sari direct la conținut

​Business report 25 de moldoveni au rămas în Austria fără provizii: peste o tonă de mâncare și băutură. 12 firme înscrise, 11 respinse, câștigă firma PNL. IKEA România admite problemele cu aprovizionarea. Tanczos Barna, despre taxarea centralelor de apartament

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Producător dintr-o piață din București: ”Trăim cu frica să nu ne închidă cu totul!” Tanczos Barna: În blocurile noi să nu mai punem centrale individuale. Ce spune ministrul despre taxarea centralelor de apartament ● Scriitorul Radu Paraschivescu restituie şi el decoraţia primită de la preşedintele Iohannis ● 25 de moldoveni plecați în Franța au rămas în Austria fără provizii: peste o tonă de mâncare și băutură Istoria unei infamii: dreptul de a renunța voluntar la titlul de doctor, promovat de ministrul Sorin Cîmpeanu în 2014, produce efecte juridice după 7 ani Ursul care împarte lumea Revoltător: 12 firme înscrise, 11 respinse, câștigă firma PNL IKEA România recunoaște că a avut probleme cu aprovizionarea Comuna “din București” care a depășit 100.000 de locuitori Guvernul nu mai are bani de pensii şi salarii? Unde se duc atunci 70% din veniturile bugetare? Codul rutier se modifică: Apare o nouă limită de viteză pentru depășirea căreia șoferii vor risca suspendarea permisului timp de patru luni.

Producător care vinde într-o piață din București: ”Trăim cu frica să nu ne închidă cu totul!” Ofensiva inspectorilor ANPC care închid piață după piață în Capitală i-a făcut pe producătorii români să se întrebe dacă acțiunile nu au în spate un interes ascuns de a speria consumatorii și de a pune într-o lumină proastă piețele agroalimentare. Am stat de vorbă cu un producător român din Teleorman care vinde la Piața Obor. Acesta a fost astăzi în piață când a avut loc controlul ANPC și ne-a relatat cum vede el lucrurile. Pentru a nu-i crea probleme, am ales să-i protejăm identitatea. ”Când a venit controlul eu tocmai aduceam marfă. Când am intrat toată lumea vorbea că este control în partea cealaltă, la carne și la brânză, mai ales. Eram convinși că vin și la noi și dacă nu au venit azi, sigur vin mâine sau poimâine. Este o acțiune de imagine și cum Piața Obor e cea mai cunoscută, era de așteptat că aici vin”, ne-a spus fermierul. ”S-au luat de oameni că țin marfa între tarabe. Păi este vina lor că piețele nu au depozite, că nu ai unde să lași marfa? Una este să vinzi dovleci și alta este să vinzi miez de nucă. Te înțelegi cu vecinul și pui între tarabe, nu pe căile de acces, nu pe jos, dar între mese. Apoi s-au luat că sunt prunele prea moi sau cu lovituri. Ați înnebunit?! Păi oamenii vin la piață să cumpere legume și fructe de toate calitățile. Unii fac gem, bulion, tocănițe, nu toată lumea are nevoie de roșii sau mere perfecte. Ei cred că toți oamenii au bani să cumpere calitate premium? O parte din cei care vin la piață se târguiesc, vor să iasă mai ieftin decât la supermarket”, ne-a spus fermierul, potrivit AgroIntel.ro.

Tanczos Barna: În blocurile noi să nu mai punem centrale individuale. Ce spune ministrul despre taxarea centralelor de apartament. Ministrul Mediului, Tanczos Barna a declarat, marţi, la emisiunea Talk News de la Profit TV, că ceea ce a propus el este un ”punct zero”, ca, de acum înainte, în blocurile noi să nu mai fie instalate centrale individuale. Ministrul a precizat că nu va exista o taxă pe centralele existente, până când Comisia Europeană nu va impune, însă a ţinut să precizeze că statele membre se opun acestei taxe. Întrebat despre renunţarea la centralele de apartament, ministrul Mediului a spus că ceea ce a propus este ”un punct zero, ca măcar de acum înainte, în blocurile noi, să nu mai punem centrale individuale”. ”Nu mă refer la cele existente în prezent. O taxă pe cele existente nu există şi nu va exista până când Comisia Europeană nu va impune o taxă, nu doar pe centrale, ci pe încălzirea rezidenţială, pe încălzirea, va exista o taxă şi la centrală, şi la soba de lemn şi de cărbune, scrie Adevarul.

Scriitorul Radu Paraschivescu restituie şi el decoraţia primită de la preşedintele Iohannis: „E pur şi simplu o atitudine pe care simt că trebuie să o am”. Scriitorul Radu Paraschivescu a anunţat că are această intenţie într-un interviu acordat la Digi FM. „Vreau s-o dau înapoi. E pur şi simplu o atitudine pe care simt că trebuie să o am. Simt că e un gest pe care trebuie să îl fac pentru că, după părerea mea, nu e cazul să mai ţin obiectul acela la mine în casă. M-a supărat pentru că l-am creditat prin vot (pe Klaus Iohannis – n.r.). Şi nu doar prin vot. Şi am spus că lucrurile pe care le face sunt lucruri bune. Şi chiar au fost, până la un punct. M-am făcut că uit, deşi nu am uitat, că el e fostul viitor premier al USL-ului, premierul GRIVCO, încârdăşit cu Dan Voiculescu şi cu Victor Ponta şi alţi domni ‘de bine’. Şi am tot spus că omul are dreptul la a doua şansă şi că va fi un om reformat, nu din punct de vedere religios, ci din punct de vedere moral şi va conduce bine lucrurile.”, a afirmat Paraschivescu, citat de Adevarul.

25 de moldoveni plecați în Franța au rămas în Austria fără tot ce au luat de acasă: peste o tonă de mâncare și băutură. Vameșii austrieci au controlat, în urmă cu aproape o lună, un autocar din Republica Moldova care intrase în țară pe la Nickelsdorf și se îndrepta spre Franța. Cei 25 de cetățeni moldoveni aflați în autocar aveau cu ei 1,2 tone de mâncare și băutură. Totul a fost confiscat, relatează cotidianul Heute. „Acest autocar era o bombă calorică rulantă”, a scris Heute, după ce a ajuns în posesia informațiilor furnizate de Oficiul de Nord al Biroului Vamal din Austria care a percheziționat vehiculul în care călătoreau moldovenii plecați de acasă spre Hexagon. Când au deschis cala pentru bagaje a autocarului, vameșii au descoperit 1,2 tone de pachete preluate de cei trei șoferi la plecare sau care aparțineau călătorilor. 510 kg de carne și pește nerefrigerat, precum și legume, o parte dintre ele putrezite, se aflau în cală. De asemenea, în bagaje erau 84 de kilograme de brânză – o explicație pentru mirosul extrem de puternic care i-a „lovit” pe vameși când au început controlul. În autocar au fost găsiți și 304 litri de alcool, scrie Libertatea.

Istoria unei infamii: dreptul de a renunța voluntar la titlul de doctor, promovat de ministrul Sorin Cîmpeanu în 2014, produce efecte juridice după 7 ani. O prevedere dată „cu dedicație” pentru a-l salva pe Victor Ponta de un verdict de plagiat a fost păstrată în legislație vreme de 7 ani, în ciuda dezavuărilor declarative ale ministrului Educației și ale altor politicieni; Posibilitatea de a renunța benevol la titlul de doctor, care a rămas în stare latentă ani în șir, a fost activată discret, prin instanțe, de plagiatorii care vor să se debaraseze de titlurile obținute din fraudă; În august 2021, Sorin Cîmpeanu a semnat, prin ordin de ministru, prima renunțare voluntară la titlul de doctor din istoria învățământului universitar românesc; Prin această primă renunțare, validată prin ordin de ministru, Cîmpeanu își desăvârșește opera politică începută în urmă cu 7 ani, când a promovat OUG 94/2014; USR a depus luni un proiect de lege prin care cere eliminarea din Legea Educației a „amendamentelor Cîmpeanu” la legislația care încurajează frauda academică; Astăzi Sorin Cîmpeanu va fi audiat în comisiile parlamentare pentru un nou mandat de ministru – al treilea – în guvernul Nicolae Ciucă, scrie PressOne.

Ursul care împarte lumea. Pancarte sângeroase cu animale moarte și oameni mutilați ocupă trotuarul din fața Ministerului Mediului. „Asta e capra lui Igor”, se aude o voce, și degetul arătător se îndreaptă către una dintre ele. Oficial, protestul de la sfârșitul lui iunie anul acesta a fost inițiat de oamenii care au avut de suferit de pe urma atacurilor de urs, însă printre fețele supărate multe sunt din rândul vânătorilor. Se disting după îmbrăcăminte și conversații. Un bărbat se plimbă printre ei cu un cap mare de urs de pluș la subraț. Ministrul Tanczos Barna ajunge la fața locului, dă mâna cu câțiva dintre protestatari și îi invită la discuții. „A zis: Veniți la ora unu la discuții? Venim!”, se aude o altă voce. Discuții. De ani buni, discuții pe tema urșilor au fost peste tot. Și sunt nesfârșite. „E clar, acceptarea, toleranța socială a speciei a scăzut în rândul oamenilor”. Este probabil unul dintre puținele lucruri legate de urși cu care toată lumea e de acord: biologi, conservaționiști, vânători, primari, oameni care au avut de suferit în urma interacțiunilor cu ursul. Cu asta și cu denumirea latină de Ursus arctos. În rest, părerile sunt împărțite în ce privește numărul, teoria că s-au înmulțit foarte mult, cea că și-au schimbat comportamentul, capacitatea de suport a habitatelor, eficacitatea relocărilor, beneficiile sau dezavantajele hrănirii artificiale, studiile ce ar trebui făcute sau soluțiile ce ar trebui implementate, dar și cauzele care au dus la acest conflict, scrie Scena9.

Revoltător: 12 firme înscrise, 11 respinse, câștigă firma PNL. Rețetă de milioane de lei, bun venit în regimul Alexe.

Caz unic: la o licitație a Direcției Județene de Administrare a Drumurilor și Podurilor (DJADP) Iași, din 12 firme/asocieri înscrise, 11 au fost descalificate înainte de a fi deschisă oferta financiară. Situația s-a repetat la Primăria Șipote: 6 oferte, cinci descalificări. Câștigător de fiecare dată a fost desemnat unicul jucător rămas la masă: Geo Myke SRL, firma omului de afaceri Dragoș Ciopate. Acesta este un apropiat al PNL Iași. În prezent, Geo Myke SRL „rade” mare parte din contractele pentru servicii de proiectare atribuite de primării din Iași și câteva județe învecinate. Cele mai multe, liberale. „Trebuia neapărat să rămână această firmă în joc, de aceea am fost descalificați toți. Să nu-și imagineze cineva că, participând frecvent la licitații, nu ne-am făcut temele sau nu am înțeles ce documente sunt cerute”, spune reprezentantul uneia dintre firmele descalificate, scrie ReporterIS.

IKEA România recunoaște că a avut probleme cu aprovizionarea: cum a făcut retailerul să nu rămână cu rafturile goale. Retailerul IKEA s-a confruntat cu blocaje și constrângeri la nivelul lanțului de aprovizionare și în România. Compania a declarat pentru wall-street.ro că a luat anumite măsuri pentru a se asigura că nu va rămâne cu rafturile goale tocmai în perioada sărbătorilor de Crăciun. „La nivelul întregii industrii, ne confruntăm cu blocaje asupra lanțului de aprovizionare. Astfel, pentru a face față acestei probleme, compania lucrează pentru a îmbunătăți disponibilitatea produselor în România”, au declarat reprezentanții IKEA pentru wall-street.ro. Din cauza costurilor mai mari de transport și materii prime, Grupul suedez IKEA plănuiește să crească prețurile la produsele sale la nivel global. Până acum, grupul transmite că a menținut stabil prețurile produselor pentru francizați, dar în acest an costurile mai mari vor fi împărțite. Ikea se așteaptă ca problemele de aprovizionare să dureze până în 2022, potrivit wall-street.ro.

Comuna “din București” care a depășit 100.000 de locuitori | „Avem un oraș mai mare decât Vasluiul”. În cazul comunei Chiajna, la fel ca în cazul multor localități ilfovene, cifrele oficiale nu coincid cu cele din teren în ceea ce privește numărul de locuitori. În acte, Chiajna a crescut în ultimii aproape 30 de ani de la 7650 de locuitori, la 22.926 de locuitori, însă primarul Sectorului 6, Ciprian Ciucu, susține că cifra reală ajunge la 100 de mii de locuitori, anume echivalentul unui oraș ca Râmnicu Vâlcea. Acest fenomen e generat de creșterea necontrolată și haotică din punct de vedere imobiliar a comunei. Edilul Sectorului 6 spune și că această creștere imobiliară vine fără dezvoltarea, în paralel, a unor servicii publice de calitate, motiv pentru care locuitorii din Chiajna vin să învețe la școlile din Sectorul 6. Pentru a reduce din presiune, Ciprian Ciucu spune că dezvoltatorii imobiliari vor mai putea să construiască blocuri noi în sector, doar dacă în rând cu acestea construiesc și școli, scrie Buletin de Bucuresti.

3% dintre români vor să plece anul următor. Este coaliția PNL-PSD un motiv de plecare din România? Modul de soluționare al crizei politice, dar și funcționarea societății românești în ultimele luni au stârnit protestele mai multor persoane publice din România la adresa președintelui Iohannis. Actorul Marius Manole și-a înapoiat la Cotroceni decorația primită de la Klaus Iohannis, ca și scriitorul Radu Paraschivescu. Nemulțumiri au exprimat și Oana Pellea sau Tudor Chirilă. Pe de altă parte, un studiu realizat de ReThink România, o asociație a celor mai mari companii din România arată că 3% dintre români ar pleca anul viitor din țară, iar 5% probabil vor pleca. Motivele sunt hoția, minciuna și conservatorismul, potrivit Europa FM.

Consiliul Concurenței a pus ochii pe înțelegerile între firmele de asigurare CASCO și RCA și service-uri. Investigația poate dărâma un sistem vechi de 30 de ani care vizează toți șoferii români. Consiliul Concurenței a declanșat o investigație care vizează înțelegerile contractuale între firmele de asigurare care vând CASCO și RCA în România și sute sau chiar mii de service-uri, au declarat, pentru Economica, surse din mai multe zone. Pe specificul acțiunilor coordonate de Consiliul Concurenței, investigația va dura probabil ani de zile până se va finaliza, însă sunt șanse reale ca ea să schimbe din temelii un sistem utilizat de firmele de asigurare din România încă de la începuturile de după Revoluția din 1989, anume contracte cu service-uri agreate pentru stabilirea unui tarif preferențial pentru ora de manoperă, contra direcționării păgubiților către respectivele unități. Au fost deja contactate mai multe firme de asigurare, în principal cele cu activitate mai importantă în zona CASCO, însă urmează să se ajungă la toate firmele de asigurare care vând polițe auto în România, mai spun sursele noastre. Este verificată modalitatea prin care asigurătorii reușesc să impună un preț similar pentru ora de manoperă unui număr mare de service-uri (firmele cu activitate importantă în zona auto au contracte cu sute sau chiar mii de unități service) și măsura în care aceste contracte afectează nivelul concurenței în piață. Nu se știe încă dacă investigația a pornit de la sesizarea unui service, a unui asigurător sau a unei alte entități ori dacă a fost o autosesizare a Consiliului, scrie Economica.net.

Guvernul nu mai are bani de pensii şi salarii? Unde se duc atunci 70% din veniturile bugetare rezervate pensiilor şi salariilor la stat? La finalul săptămânii trecute ministrul interimar al sănă­tăţii Cseke Attila spunea, la rându-i, că nu are din ce plăti, în decembrie, salariile a 74.000 de angajaţi din Ministerul Sănătăţii. În România, procentul din PIB alocat salariilor bugetarilor este de 10-11% (10,6% în 2020), echivalent a 33-34% din veniturile bugetare. Din venituri bugetare de 322 mld. lei, în 2020, 110 miliarde de lei au mers la salariile bugetarilor şi 138 de miliarde de lei la pensii şi ajutoare sociale. Adică 68% din toate veniturile bugetare din 2020 au mers la salarii şi pensii. În primele nouă luni din 2021, 62% din toate veniturile bugetului consolidat au mers, de asemenea, la salarii şi pensii. Iată însă că ministrul interimar al muncii susţine că nu mai sunt bani pentru pensii, iar ministrul interimar al sănătăţii că nu mai sunt bani pentru cadrele medicale. Dar datele la nouă luni ale execuţiei bugetare arată că veniturile statului au crescut cu 18,7% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, iar cheltuielile cu doar 6,7%. Cum adică nu sunt bani de salarii şi pensii?, scrie ZF.

Codul rutier se modifică: Apare o nouă limită de viteză pentru depășirea căreia șoferii vor risca suspendarea permisului timp de patru luni. În încercarea de a-i mai tempera pe cei ce obișnuiesc să conducă cu viteze mari pe drumurile din țara noastră, autoritățile propun, printr-un proiect de OUG aflat în dezbatere la Ministerul Afacerilor Interne (MAI), modificarea Codului rutier, în sensul introducerii sancțiunii cu amendă de până la aproape 3.000 de lei și suspendarea permisului de conducere timp de patru luni pentru cei ce depășesc viteza maximă admisă pe o porțiune de drum cu peste 70 de km/h. Astfel, prin proiectul de OUG de la MAI este propusă introducerea unui nou prag de viteză, mai exact, de peste 70 de km/h față de limita legală, iar la depășirea lui, șoferii vor risca amenzi încadrate în clasa a IV-a de sancțiuni (de la nouă la 20 puncte-amendă), adică cuprinse între 1.305 și 2.900 de lei. În plus, dacă vor trece de limita de 70 de km/h peste viteza stabilită pentru porțiunea respectivă de drum, șoferii se vor alege și cu permisul de conducere suspendat pentru 120 de zile. Suplimentar, proiectul prevede ca aceleași sancțiuni să fie aplicate și șoferilor care nu opresc la trecerea la nivel cu calea ferată când barierele sau semibarierele sunt coborâte ori în curs de coborâre sau când semnalele cu lumini roșii și/sau sonore sunt în funcțiune, potrivit avocatnet.ro.

Efectele pandemiei susțin dezvoltarea pieței rezidențiale din suburbii și din mediul rural. 2020 a înregistrat, pentru prima dată în ultimii 14 ani, o creștere a populației din mediul rural în România. Lucrul de oriunde și distanțarea socială au condus la o tendință de migrație a populației către zone mai liniștite din suburbii sau localități din jurul marilor orașe, cu efecte importante asupra pieței rezidențiale, potrivit consultanților Colliers România. Astfel, numărul românilor care renunță la aglomerația urbană și aleg locuințe mai spațioase, la prețuri mai accesibile, a crescut, iar tendința este estimată să se mențină pe termen mediu, conturând noi perspective pentru dezvoltatorii de spații rezidențiale, scrie FinEco24News.

Costul economic al migrației pentru România este estimat la peste 700 miliarde euro. După un comentariu lăsat pe LinkedIn privind un articol legat de numărul record de români care candidează la alegerile locale din Danemarca, am fost provocat de Stefana Todica să contribui pentru Știrile ProTv cu un punct de vedere privind acest fenomen, din ce în ce mai pregnant. Eu unul numesc acest fenomen “Bianca Andreescu – Emma Răducanu”. Și definesc acest fenomen astfel: din ce în ce mai mulți români, și din ce în ce mai tineri, au succes în țările lor de adopție, fie că se află la prima generație care a emigrat acolo, fie că sunt născuți acolo. Însă România, în ansamblu, cu un ochi râde și cu unul plânge. Am fost întrebat de ce pleacă românii acolo și de ce, recent, alți și alți români spun că vor să plece. Perioadele tulburi prin care trece țara noastră, cvasi-neguvernată de luni bune, sunt și la aceste vremuri un factor determinant. Dar instabilitatea politică nu este singurul factor. Practic, nu există un factor unic și fiecare familie de concetățeni care emigrează are motivele proprii. Dacă ar fi să combinăm toți factorii determinanți într-un “super-factor”, acesta ar fi: calitatea vieții, scrie Project-e.ro.

Se anunță cea mai grea iarnă, cu facturi dublate la încălzire și scumpiri la aproape toate produsele. Bărbatul gândeşte cu voce tare: “La o casă pentru încălzirea căreia anul trecut în octombrie plăteam 400 lei pe gaz, acum mi-a venit o factură de 900 lei. Asta înseamnă că pentru o lună grea, în care anul trecut plăteam 1.000 lei, iarna asta încălzirea mă va costa peste 2.000 lei”. Apoi calculează alert. “Deci, cu gazul cam 2.000 lei, curentul cam 350 lei, televiziunea, internetul şi telefoanele – 250 lei, apa – 150 lei, plus gunoiul cam 80 lei, voi ajunge la facturi de 3.000 lei pe lună. Fără mâncare, benzină şi cumpărături. Alţii n-au atâta salariu!”, spune consultantul în afaceri Dacian Palladi. Scumpirile din ultima perioadă anunţă cea mai grea iarnă din ultimele trei decenii, de după căderea comunismului, scrie Bihoreanul.

Despre corp – tehnologie și atingere. Cum ne raportăm la corpul mediat de tehnologie? Deși corpul nu este în totalitate măsurabil, utilizarea diverselor aplicații care ne monitorizează funcțiile vitale poate avea efecte inhibitoare asupra percepției asupra sinelui, deoarece operează cu gândirea rațională, medicală și măsurabilă, și scot din conversație afectul. Corpul, dincolo de mișcarea mecanică, implică potențial, dorință și intenție. Necesitatea de a ne conecta online ne deconectează față de propriul corp, iar lipsa limbajului corporal și a contactului vizual direct ne afectează capacitatea de a interacționa cu alți oameni și, implicit, felul în care gândim și ne raportăm la relațiile sociale. Memoria corpului necesită timp pentru a fi reactivată, iar atingerea prin intermediul pielii dincolo de spațiul strict intim joacă un rol decisiv în transformarea corpului, chiar și la vârste înaintate. În această mini-serie despre corp, două coregrafe, dansatoare și cercetătoare se întâlnesc cu un antropolog și practicant de Jiu-Jitsu brazilian. Andreea Novac, Valentina de Piante Niculae și Alexandru Dincovici vorbesc în acest episod despre aplicațiile care ne monitorizează funcțiile vitale, despre corpul în online și despre ce mai înseamnă atingerea, scrie Iscoada.

​Spirala violenței: doctorul care a anticipat spre ce se îndrepta România interbelică. Doctorul Dimitrie Gerota a înțeles, înaintea tuturor, că România interbelică riscă să naufragieze în divizare socială, în antisemitism și în violență de grotă. Mișcarea antisemită din România își are originile în manifestările studențești din prima jumătate a anilor 1920. Congresul care a decis formarea Ligii Apărării Naționale Creștine (LANC, o primă declinare a fascismului românesc în Interbelic) a avut loc chiar în Aula Universității din Iași. Liga reunea studenți și profesori care au antisemitismul din România. Din universitățile noastre a plecat ideea eliminării evreilor din diferite profesii. Transformată ulterior în politică de stat, ideea aceasta a pornit de la numerus clausus, propunerea de limitare a numărului elevilor evrei în învățământul superior. Corneliu Zelea Codreanu, liderul de mai târziu al legionarilor, venea și el din rândurile acestor mișcări studențești turbulente și radicale. Au existat totuși intelectuali care au atras atenția asupra pericolelor încurajării unor astfel de atitudini. Astfel de voci au încercat să explice de ce situația din România de la acel moment favoriza apariția unor mișcări extremiste. Unul dintre acești oameni a fost profesorul Dimitrie Gerota, scrie Dela0.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro