Sari direct la conținut

Business Report: Acuzatie bomba a chinezilor: Statele Unite au dat faliment; Am iesit din recesiune, dar ne-am inglodat in datorii. Imprumutam 2,4 mil. euro pe ora; Iti trebuie scoala ca sa devii miliardar? Ce cred bogatii Romaniei; Cum a ajuns masina lui Ceausescu sa aiba 850 de cai putere

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Acuzatie bomba a chinezilor: Statele Unite au dat faliment. Chinezilor incepe sa le fie teama ca suma uriasa pe care au imprumutat-o americanilor nu va mai fi recuperata. Teama si ingrojarile au crescut in ultima vreme, dupa ce datoria Statelor Unite a depasit limita legal admisa. O agentie de rating financiar din China a exprimat temerile tarii privind datoria americanilor, aratand ca Statele Unite au intrat deja in incapacitate de plata. „In opinia noastra, Statele Unite ale Americii au intrat deja in faliment”, spune Guan Jianzhong, presedinte al Dagong Global Credit Rating Co. Ltd., singura agentie de rating financiar din China. Datoria publica a SUA a atins, la mijlocul lunii mai, limita maxima autorizata de Congres, 14.294 de miliarde de dolari, Trezoreria americana fiind obligata sa adopte o serie de masuri exceptionale pentru a putea sa emita in continuare obligatiuni fara a majora gradul de indatorare al statului, scrie Capital.

Top 10 megaproiecte chinezesti. Milioane de chinezi se muta in orase, iar autoritatile trebuie sa faca fata noilor cereri. Vezi mai jos un top 10 al celor mai mari proiecte pe care Chine le-a construit deja sau la care inca se lucreaza, potrivit Business Insider. Integral pe Money.ro.

Am iesit din recesiune, dar ne-am inglodat in datorii. Imprumutam 2,4 mil. euro pe ora. Orice om gospodar stie ca, atunci cand are probleme cu banii, trebuie sa isi reduca la minim cheltuielile, iar apoi sa caute alti bani cu imprumut. Statul roman vede insa cu totul altfel problema. Dovada ca se imprumuta la foc continuu (circa 2,4 milioane euro pe ora), iar datoria publica a crescut ametitor. Nota de plata o vom plati ani de zile de acum incolo. Bogdan Dragoi, secretarul de stat din Ministerul Finantelor, s-a laudat vineri ca a reusit sa imprumute 1,5 miliarde de euro de pe pietele externe, prin programul MTN (Medium Term Notes). Investitorii straini s-ar fi inghesuit sa cumpere obligatiunile pe 5 ani emise de statul roman, oferind o suma dubla fata de necesarul finantistilor de la Bucuresti, scrie DailyBusiness.ro.

Nemtii ii ameninta pe greci: Daca nu respectati promisiunile, veti ajunge la faliment. Presedintele Bancii centrale germane – Bundesbank, Jens Weidmann, a avertizat Grecia ca daca aceasta nu isi respecta promisiunile fata de institutiile internationale, va ajunge la faliment. „Capacitatea de plata a Greciei depinde inainte de toate de atitudinea guvernului si a populatiei”, a declarat el in editia de duminica a jurnalului Welt am Sonntag, preluat de Capital.

Iti trebuie scoala ca sa devii miliardar? Ce cred bogatii Romaniei. Bogati celebri, ca Bill Gates, fondatorul Microsoft, sau Mark Zuckerberg de la Facebook, au renuntat la scoala in favoarea afacerilor. Peter Thiel, cofondatorul PayPal a oferit programe de 100.000 de dolari unor tineri, pentru ca acestia sa renunte la facultate pentru a-si dezvolta afaceri. Ce cred miliardarii Romaniei: Se pot face bani fara carte? Thiel, care a absolvit o facultate, a afirmat ca a creat acest program prin care ajuta tinerii sa se dezvolte ca antreprenori fara sa-si termine studiile pentru a atrage atentia dinspre costurile scolare catre inovatie, pentru a reduce numarul studentilor care au aversiune pentru risc si se vor lupta sa-si achite datoriile facute pentru a-si plati studiile, scrie Money.ro.

Cum a ajuns un fost angajat al Postei sa-si faca un business de milioane de euro. Daniel Ivan, directorul general si fondator al companiei de management al flotelor auto FMS, a pornit pe calea antreprenoriatului in 2002. Pana atunci, lucrase la Posta si la o companie privata. In 7 ani, a ajuns la un business de peste 10 milioane lei (2,5 milioane euro). 13 decembrie 1993 a fost prima sa zi de lucru, in cadrul directiei de Transporturi a Postei Romane. In perioada celor 3 ani de activitate la aceasta companie, Ivan a manageriat, printre altele, o flota auto formata din 10 masini, printre care Dacia, Aro, Dacia Papuc, camion precum si vagoane postale inchiriate de la CFR, scrie DailyBusiness.ro.

BT Securities: Sansele sunt in favoarea schimbarii de trend, dar ramanem deocamdata precauti pe SIF-uri. De circa o luna, SIF-urile s-au stabilizat, in mare, la suportul anticipat la confluenta 22.500 de puncte, se arata intr-un raport de analiza tehnica emis la finele acestei saptamani de societatea de brokeraj BT Securities. „A avut loc in prima faza o penetrare acolo, dar preturile au revenit peste acest nivel asa ca putem conclude ca a tinut. Totusi, data fiind amplitudinea scaderii de la maximele din primul trimestru, am decis sa ajustam numerotarea si sa luam toata evolutia incepand cu maximele locale din octombrie 2010 si pana acum ca structura corectiva unica: valul minor 2 de tip running flat”, a precizat Dan Rusu, seful departamentului de analiza al BT Securities, scrie EconomicTimes.

Cum a ajuns masina lui Ceausescu sa aiba 850 de cai putere. Cand a lansat Dacia 1100 in 1966, Nicolae Ceausescu a rostit o vorba de care presa si acum isi mai aduce aminte: „E tocmai buna pentru idioti”. Astazi, Dacia este o masina care se vinde precum painea calda in toata lumea si, mai mult, se preteaza la modificari pentru cursele auto. Francezii de la Renault tocmai ce au pregatit modelul Duster pentru Cursa de coasta de la Pikes Peak. Astfel, „masina buna pentru idioti” a ajuns sa fie un adevarat vehicul cu performante extraordinare de 850 de cai putere, scrie Capital.

Americanii au inceput sa cumpere masiv obligatiuni romanesti. Peste jumatate din obligatiunile emise saptamana trecuta au fost cumparate de investitori britanici, irlandezi si americani. Investitorii au fost interesati daca Romania va emite bonduri denominate in dolari, cumparatorii eurobondurilor romanesti vandute saptamana trecuta provenind din SUA intr-o masura mult mai mare fata de alte emisiuni, potrivit viceguvernatorului BNR Cristian Popa, scrie Romania Libera.

Criza sau boom, piata aurului e neagra in proportie de 80%. Partea subterana a tranzactiilor cu metale pretioase se mentine la 80%, in Romania, care este o piata de desfacere importanta, cu aproximativ 15 tone de bijuterii de aur vandute anual. Din estimarile furnizorilor, Romania este o piata de 230 milioane de euro pentru producatorii straini de metale pretioase. Cum statistica in domeniu este cvasiinexistenta, este dificil de cuantificat cat din piata este legala, respectiv fiscalizata, scrie EVZ.

Romania trebuie sa preia pana in toamna directivele UE din energie. Comisia Europeana a prelungit pana in toamna termenul pana la care statele membre trebuie sa transpuna in legislatia nationala un pachet important de directive europene din domeniul energetic (Pachetul Trei Legislativ), desi termenul-limita initial era 3 martie 2011, a declarat, pentru „Adevarul”, Marlene Holzner, purtatoarea de cuvant a comisarului european pentru Energie. Potrivit acesteia, pana acum niciun stat din Uniunea Europeana nu a finalizat preluarea in legislatia nationala a prevederilor Pachetului Trei, scrie Adevarul.

Cat te costa sa inchiriezi un avion de la Ioan Niculae, Dinu Patriciu si Ion Tiriac. Cine e urmatorul milionar care intra in afacere. Romanii care vor sa inchirieze un charter VIP trebuie sa plateasca, in medie, intre 900 la 5.000 de euro pentru fiecare ora de zbor. Scaune din piele, televizoare, sisteme de telefonie mobila, posibilitatea de a folosi laptopul pe timpul zborului sunt doar cateva dintre dotarile unei aeronave charter. Cel mai recent intrat pe aceasta piata este omul de afaceri Ioan Niculae. Inchirierea dus-intors a primului avion cumparat de compania Inter Aviation, din grupul InterAgro, detinut de omul de afaceri Ioan Niculae, costa, pana la Dubai, de exemplu, 20.000 de euro, la care se adauga taxele de ruta, iar pana la Iasi, 7.000-8000 de euro, scrie Gandul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro