Sari direct la conținut

Business Report: Afla ce companii fac concedieri cu 60 de salarii compensatorii; Perspectivele financiare ale CM, mai negre ca niciodata; Dacia Sandero cabrio – o propunere pentru Renault

HotNews.ro
Business report, Foto: Hotnews
Business report, Foto: Hotnews

Perspectivele financiare ale CM, mai negre ca niciodata. Ideea ca fotbalul este doar un sport a fost de mult data uitarii. Campionatul Mondial care tocmai a inceput demonstreaza ca pana si mingea se invarte doar daca e platita. Cei aproape 500.000 de straini asteptati s-au transformat acum in maximum 250.000, iar numarul de bilete vandute a scazut considerabil. Este evident, deci, ca beneficiile organizarii CM nu se vor apropia deloc de cele asteptate. Somajul oficial se mentine la peste 24%, iar cele mai multe dintre stadioane vor ramane, probabil, neutilizate dupa competitie. Practic, majoritatea investitiilor dedicate CM 2010 ar putea ramane pietre de moara legate de gatul economiei Africii de Sud, asa cum s-a intamplat si in cazul Greciei, gazda a Olimpiadei din 2004, scrie Capital.ro.

Afla ce companii fac concedieri cu 60 de salarii compensatorii. Platile compensatorii acordate disponibilizatilor din unele companii si institutii de stat asigura acestora un trai dulce ani buni dupa intreruperea contractelor de munca. Angajatii Postei Romane primesc in caz de disponibilizare 48 de salarii compensatorii, adica lefurile lor pe patru ani. Salariatii Regiei Autonome de Trafic Aerian, ROMATSA, subordonata Ministerului Transporturilor, au prin contractul de munca prevazute 60 de salarii compensatorii in cazul in care regia renunta la serviciile lor, afirma surse neoficiale din ministerul mentionat. Luand in calcul faptul ca salariul mediu lunar in institutie este de 3.000 de euro, rezulta ca o persoana trimisa in somaj de ROMATSA traieste regeste ani buni, scrie Romania libera.

Cum a preluat Puiu Popoviciu primul mall in insolventa. Finantatorii si criza le-au dat peste cap planurile irlandezilor, care, acum patru ani, au pariat zeci de milioane de euro pe un proiect ambitios: cresterea consumului in provincie. Planul irlandezilor veniti in tara noastra prin Elvetia si Suedia includea mai multe mall-uri, in orase importante din tara: Oradea, Brasov, Targu Mures, Ploiesti, Bacau, Sibiu, Arad. Acum ei sunt nevoiti sa cedeze primul proiect, cel din Oradea, din pozitia de datornici, catre Puiu Popoviciu, unul dintre cei mai importanti jucatori de pe piata noastra imobiliara, pentru 30,5 milioane de euro, dupa ce s-au imprumutat la banci de o suma aproape dubla, scrie Bursa.

Ratele la credite scot anual 5 miliarde de euro din buzunarele romanilor. Cei 4,5 milioane de romani care au luat credite de la banci platesc pe parcursul unui an rate de la banca de circa cinci miliarde de euro, potrivit calculelor realizate de Ziarul Financiar, adica tot atat cat cheltuiesc pe tigari, bere si sucuri – cele mai mari piete din industria bunurilor de larg consum – la un loc. Daca dobanzile ar cobori cu 20% (adica de la 10% la 8% pe an), populatia ar avea la dispozitie un miliard de euro din reducerea efortului pentru plata ratelor, pe care l-ar putea directiona spre consum, in conditiile in care lipsa pietei de desfacere este principala problema a firmelor in prezent.

Ce castiguri poate avea Romania din includerea in South Stream. O mai mare siguranta in aprovizionarea cu gaze naturale, zeci de milioane de euro anual din tranzit, dar si o mai mare influenta in zona sunt doar cateva dintre avantajele pe care le va aduce Romaniei includerea ei in South Stream, spun analistii contactati de EVZ. „Implicarea in South Stream ar fi un pas in plus catre pozitionarea energetica a Romaniei in zona Balcanilor, care va insemna o mai mare influenta. In plus, am castiga o mai mare siguranta in aprovizionarea cu gaze naturale”, ne-a declarat analistul Aurelian Dochia.

Cum faci rost de bani pentru un start-up. Reprezentantii celor patru start-up-uri selectate in programul Start&Grow au impartasit din experienta lor legata de finantarea afacerii, la inceput toti bazandu-se intr-o masura mai mica sau mai mare si pe economiile personale sau ale familiei. De altfel, preferinta antreprenorilor pentru economiile personale ca prima sursa de bani pentru un start-up a reiesit si dintr-un sondaj realizat de startups.ro. „Cel mai important lucru indemararea unui start-up de succes nu sunt banii. Banii urmeaza ideea. Daca ideea este buna si banii vor veni dupa ea. Banii au o atractie naturala fata de ideile bune. Singurul obstacol pe care noi l-am observat sunt procedurile si regulile standard. Daca ai incredere intr-o idee, reusesti. Trebuie doar sa ai incredere”, a spus Alexandra Sarlea, cofondator al Asteco Lifestyle.

Ce vrea Windows Embedded Handheld, al treilea sistem de operare mobil de la Microsoft. Uneori e destul de greu sa-ti dai seama ce urmareste Microsoft atunci cand dubleaza sau chiar tripleaza anumite produse, care e diferenta dintre ele si cum e plasat fiecare din punct de vedere al marketingului. Insa fiecare face cate ceva ce nu pot face celelalte aplicatii „surori”. Motivul aparitiei acestor dubluri sau tripluri la Microsoft este reprezentat prin compania-colos, un battleship care are nevoie de timp si de manevre ample pentru a tine pasul cu miscarile de vedete rapide ale competitiei dar, odata intrat pe curs poate sa-si spulbere concurenta, scrie Business Cover.

Cine a pierdut si cine a castigat la pensiile private. Administratorii fondurilor de pensii private obligatorii (Pilonul II) au obtinut randamente intre 25% si aproape 44% in primii doi ani de investire a contributiilor. Cel mai mic castig pentru participanti a fost raportat de administratorul BRD, iar cel mai mare, de catre ING. Fondul ING este cel mai mare de pe piata, avand peste 1,6 milioane de participanti, in timp ce fondul administrat de BRD se afla pe ultimul loc in acest clasament, avand mai putin de 130.000 de clienti, scrie Capital.ro.

Bani europeni pentru micile afaceri de la sat. Persoanele fizice autorizate (PFA) si microintreprinderile din mediul rural pot obtine fonduri europene de pana la 200.000 de euro/proiect. Daca beneficiarul este PFA, valoarea maxima a finantarii este de 50.000 de euro/proiect. In cazul microintreprinderilor care isi desfasoara activitatea in sectorul transporturilor se acorda pana la 100.000 de euro/proiect, iar pentru alte microintreprinderi, pana la 200.000 de euro/proiect, scrie evz.ro.

Tampiza pleaca de la sefia Lukoil Romania dupa 8 ani de mandat. Constantin Tampiza, 62 de ani, unul dintre cei mai cunoscuti sefi din industria petroliera locala, a fost inlocuit la sfarsitul saptamanii trecute din functia de director general al Lukoil Romania de catre Maxim Khitrov, dupa aproape 8 ani de mandat. In timpul conducerii sale, Lukoil Romania a devenit al treilea jucator ca importanta din industria petroliera locala, trecand de la afaceri de 21 de milioane de euro, cat avea compania la sfarsitul lui 2001, la un business estimat pentru anul acesta la 4,59 mld. lei (peste un miliard de euro), potrivit Ziarului Financiar.

Dacia Sandero cabrio – o propunere pentru Renault. Aflata in plina ascensiune, cu o gama tot mai diversificata, marca Dacia a intrat in atentia presei auto de pe continent, in special a celei din Franta. Firesc, avand in vedere relansarea cu succes a marcii romanesti, cu parternitate Renault. Este cazul celor de la caradisiac.com, care sunt de parere ca un model decapotabil nu ar face decat sa duca mai departe seria de reusite inregistrate de Dacia in ultimii ani. Ideea are ca punct de plecare platforma Sandero, iar pentru a pastra pretul in limite rezonabile, sunt propuse solutii tehnice simple: doua usi, arc de securitate in zona stalpului central, pavilion retractabil de tip canvas, actionat manual in versiunile de baza sau electric pentru cele superioare, scrie 24auto.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro