Sari direct la conținut

Business Report: Am scapat de gazul de la rusi. E bine sau rau?; Islanda isi curata soselele de omat de patru ori mai ieftin decat Romania; De ce nu stim numarul real al somerilor; Premiera: Romanii vor plati accize mai mici la anul

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Economie creste, dar colectam si cheltuim mai putin. Si platim dobanzi. In pofida cresterii economice relativ bune (previzionata recent la nivelul de 2,5% de Economist Intelligence Unit), bugetul general consolidat al Romaniei a aratat dupa primele opt luni valori mai mici raportate la PIB decat anul trecut, atat pe partea de venituri cat si pe partea de cheltuieli. Astfel, veniturile au fost mai mici cu o jumatate de punct procentual la venituri si cheltuielile cu 0,4% din PIB. Desi deficitul bugetar ar fi trebuit sa se contracte in 2013 la 2,1% din PIB, fata de valoarea consemnata la finele lui 2012 de 2,52%, rezultatul la opt luni este ceva mai slab. Respectiv 1,27% din PIB deficit inainte de ultima treime din 2013 fata de numai 1,21% din PIB anul trecut. Sperantele de relansare a incasarilor si de recuperare a celor cateva zecimi de procent care sa confirme procesul de consolidare fiscala se leaga de ultima parte a anului, scrie Cursdeguvernare.ro.

Ultima strigare pentru polite RCA ieftine. Actiunile intreprinse de Autoritatea de Supraveghere Financiara pe piata politelor obligatorii de raspundere civila auto vor determina firmele sa isi schimbe atitudinea in privinta politicii de pret. Societatile de asigurare care vand polite RCA au cel putin doua motive sa creasca primele de asigurare anul acesta. Primul dintre ele, care a generat deja o schimbare de atitudine vizibila in ceea ce priveste politicile de comunicare ale catorva companii, il reprezinta controalele pe care Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) le-a efectuat in ultima vreme pe segmentul asigurarilor de raspundere civila auto. In urma verificarilor s-a luat, pentru prima data in istoria moderna a asigurarilor din Romania, decizia de a ridica temporar licenta de vanzare RCA a unei companii, scrie Capital.

Premiera: Romanii vor plati accize mai mici la anul. Cursul anuntat azi de BNR este mai mic decat cel de acum un an, deci vom asista cel mai probabil la o mica ieftinire a carburantilor, tigarilor si bauturilor alcoolice in anul viitor. BNR a afisat azi un curs de referinta de 4,4604, aproape identic cu cel din sedinta de tranzactionare precedenta. Pentru acest an, romanii platesc accizele la un curs de 4,5223 lei/euro, cu 1% mai mare decat cel platit in 2012. Cursul la care vor fi platite accizele pentru anul viitor este cel care va fi publicat maine in Jurnalul Oficial al Comisiei Europene (prima zi lucratoare din ultimul trimestru al anului). Acesta este, evident, legat de cotatia pe care a stabilit-o azi Banca Nationala a Romaniei, scrie Economica.net.

De ce nu stim numarul real al somerilor. EVZ va explica de unde provine diferenta mare intre cifrele referitoare la somajul din Romania anuntate de presedinte, respectiv de premier. Traian Basescu a anuntat un procent de 7,6% al somerilor, anticipand un salt rapid catre 8%. Victor Ponta a spus insa ca in semestrul I 2013 au intrat in somaj 333.000 persoane, au iesit din somaj 389.000, deci numarul somerilor ar fi scazut. Iulian Stanescu, sociolog la Institutul pentru Cercetarea Calitatii Vietii explica: „Prima problema a masuratorii ANOFM este ca se bazeaza pe inregistrarea persoanelor la oficiile locale sau judetene ale fortei de munca”, scrie EVZ.

Sa vedem economia si cu ochi buni. 15 motive care ne pot sustine optimismul. In general, statisticile oficiale nu arata prea bine, dar exista cativa indicatori care ne pot da motive de relaxare, daca nu chiar de optimism. Iata 15 argumente: 1. Indicele de incredere macroeconomica este la maximul ultimelor 16 luni. Acest induice, care cuantifica asteptarile analistilor financiari privind evolutia economiei pe un an, a atins in august cel mai ridicat nivel inregistrat din mai 2012 (47,8) pe seama imbunatatirii perceptiei asupra conditiilor curente din mediul de business. 2. Economia intra intr-un nou ciclu de expansiune, numarul de companii fiind in crestere, scrie Adevarul.

„Fondul Proprietatea”, din maxim in maxim. Actiunile Fondul Proprietatea, titlurile vedeta care sustin aproximativ jumatate din rulajul Bursei de Valori Bucuresti, au luat fata investitorilor, inregistrand maxime dupa maxime, in special dupa ce Fondul a inceput cel de-al doilea program de rascumparare. Franklin Templeton, administratorul FP, a plusat insa si a pus si mai tare reflectoarele pe actiunile Fondului, dupa ce a convocat Adunarea Generala sa decida reducerea capitalului social si restituirea sumei catre actionari. Cotatia este, astfel, propulsata si de perspectiva restrangerii capitalului Fondului. Ieri, s-au efectuat sase deal-uri cu actiuni FP, totalizand un numar de 113.267.500 titluri (0,82% din FP), la un pret mediu de 0,7700 lei. Actiunile FP au cunoscut in acest an o apreciere de 38,5%, scrie Bursa.

Islanda isi curata soselele de omat de patru ori mai ieftin decat Romania. Premierul Ponta spune ca firmele de deszapezire nu mai vor sa lucreze pe bani putini. Islanda plateste de patru ori mai putin curatarea de iarna a unui kilometru de sosea. Conditiile meteo sunt mai aspre la noi, se justifica Compania de Drumuri. Premierul Ponta sustine ca sunt inca administratii locale care nu au incheiat contracte de deszapezire a drumurilor pe timp de iarna deoarece firmele de profil nu mai vor sa lucreze pe „bani putini” si sa fie si criticate inclusiv de presa, afirmand ca din aceste motive nu mai sunt gasiti „clienti”, scrie Romania libera.

Furnizorii privati de energie si gaze dau primele lupte pentru castigarea clientilor captivi. Deschiderea pietei pentru consumatorii captivi, cu un procent de doar 10% deocamdata, anunta deja o competitie acerba intre furnizorii privati de energie electrica si gaze naturale. Pana cand populatia (consumatorii casnici) va avea posibilitatea reala de a-si alege cel mai bun furnizor, agentii economici mici ce au intrat deja pe piata libera au devenit tinta predilecta a firmelor de furnizare. Jocul nu a inceput corect din start, data fiind structura actuala a sistemului de distributie, dar promite „meciuri” de ce in ce mai stranse. Monopolul pe care il detin in piata consumatorilor casnici distribuitorii de energie (Electrica plus cele cinci filiale privatizate) va mai dainui ceva vreme, inclusiv dupa etapele de dereglementare a pietei, in schimb, pe segmentul intreprinderilor mici acesta trebuie spart inca din aceasta faza, scrie Energy Center.

Am scapat de gazul de la rusi. E bine sau rau? Nu prea mai avem nevoie de importuri, dar acest lucru pune presiune pe rezervele interne. In situatia in care nu ies mai repede la suprafata rezervele din Marea Neagra Romania poate avea rapid mari probleme in a-si asigura necesarul. Ca sa evite un impact semnificativ asupra facturilor, Guvernul jongleaza din pix cu importurile si importurile de gaz, reusind sa evite scumpiri mari pe seama rezervelor interne. Din 1 octombrie, pretul gazelor ar fi trebuit sa creasca cu 2%, potrivit calendarului de liberalizare convenit cu UE si FMI. Ar fi consfintit o crestere a pretului gazelor pentru populatie de 10% in acest an, dupa 5% in februarie si 3% in iulie. Numai ca facturile vor creste in medie cu doar 1% din octombrie, pentru ca Agentia de Reglementare in Energie a decis sa se mareasca procentul de gaze din intern folosit la cosul pentru populatie, scrie Economica.net.

Pana cand vom fi terorizati de spectrul „incalzirii globale”? La sfarsitul saptamanii trecute, IPCC (Intergovernmental Panel on Climate Change) a publicat concluziile unui nou raport de evaluare a situatiei schimbarilor climatice. In raportul anterior, din 2007, s-a scris despre iminenta disparitiei ghetarilor din Himalaya. N-a fost sa fie. Raportul din 2001 a introdus in constiinta publica faimosul grafic cunoscut sub numele „crosa de hochei”, al carui scop a fost sa arate incalzirea globala accelerata din prezent, comparativ cu evolutia temperaturii din ultimul mileniu. Concluziile raportului din 2013 nu mai includ aceasta „dovada” a contributiei decisive a activitatii umane la incalzirea planetei. Mai mult, datele arata o evolutie a temperaturilor diferita de cea a prognozelor anterioare, scrie Bursa.

AdePlast vrea 13-15 mil. euro din primul IPO al unei companii private din ultimii cinci ani la BVB. Producatorul de materiale de constructii Adeplast, detinut de omul de afaceri Marcel Barbut, se va lista la Bursa de Valori Bucuresti si va lansa prima Oferta Publica Initiala (IPO) din ultimii cinci ani ai unei companii private din Romania. „Continuam investitiile in tehnologie pe cele trei platforme industriale, pentru a crea din AdePlast un brand regional. Consideram ca achizitia actiunilor AdePlast nu reprezinta o simpla investitie”, spune Marcel Barbut, presedinte AdePlast. Intermediarii ofertei sunt Intercapital Invest si BCR, iar consultantul juridic al intermediarilor este CMS Cameron McKenna, scrie Business Cover.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro