Business report: Andrei Gheorghe: „Vladescu e ciufut, capos si nu asculta”; Fleacul care a ciuruit lumea face 24,7 trilioane USD; Sfatul fondatorului Pepsi pentru antreprenorii romani: vindeti afacerea inainte de a ajunge la varf
Andrei Gheorghe: „Vladescu e ciufut, capos si nu asculta”. Desi este foarte inteligent si seducator, ministrul finantelor nu intelege ce inseamna comunicarea, este de parere fostul sau consilier de imagine, intr-un interviu acordat EVZ. „Ne-am estimat amandoi gresit”, raspunde Andrei Gheorghe, pana de curand consilier de imagine al ministrului finantelor, cand e intrebat de ce a parasit ministerul si pe Sebastian Vladescu. Timp de mai putin de doua luni cat a ocupat aceasta functie, a trecut printr-un accident rutier, a relansat site-ul Finantelor intr-o nuanta violet, iar romanii au fost bulversati de o declaratie a ministrului privind impozitarea tuturor pensiilor.
Fostul sef al Zapp a renuntat temporar la investitiile imobiliare si s-a retras in Marea Britanie. Diwaker Singh, fostul sef al TeleMobil si CEO al dezvoltatorului imobiliar Copper Beech, a renuntat deocamdata la investitiile imobiliare locale pe care le planuia anul trecut si care vizau achizitii de proprietati „distressed“ prin intermediul unui fond de investitii sustinut de investitori britanici si americani si a pus bazele unei afaceri personale in domeniul IT care activeaza in Marea Britanie, scrie capital.ro.
Sfatul fondatorului Pepsi pentru antreprenorii romani: vindeti afacerea inainte de a ajunge la varf. Aviad Meitar, unul dintre cele doua nume de care se leaga inceputurile Pepsi pe piata locala, explica de ce a fost anul 2005 momentul oportun pentru exit-ul din QAB, imbuteliatorul produselor PepsiCo in Romania: „Nu trebuie sa astepti ca businessul sa ajunga in varf pentru a te gandi la un exit profitabil, pentru ca, odata ajuns pe culme, exista riscul sa incepi sa cazi”. Pentru prima data insa, Meitar iese din umbra si, mai mult, lanseaza o carte despre experienta sa pe piata romaneasca in care dezvaluie si identitatea celor mai mari actionari ai QAB, companie vanduta in 2005-2006 catre Pepsi Americas pentru aproape 200 mil.dolari: fondul de investitii North American Resources, condus de un fost avocat din New York, Alain Quasha, si un grup de trei investitori din Kentucky, Statele Unite, scrie Ziarul Financiar.
Bancile umbla la contracte in numele luptei anti-tero. Mai multe banci din Romania incearca sa profite de un regulament BNR care vizeaza combaterea spalarii banilor si a finantarii actiunilor teroriste pentru a-si pune la punct si relatiile contractuale cu propriii clienti. Din informatiile obtinute de Romania libera, bancile respective adauga la formularul standard care trebuie completat cu datele clientului si un document de tipul „conditii generale de utilizare a contului curent”.
Fleacul care a ciuruit lumea face 24,7 trilioane USD. Potrivit studiului Global Real Estate Insights 2010, realizat de analistii fondului de investitii RREEF, pana la sfarsitul anului 2009 valoarea investitiilor si a proprietatilor cu potential investitional de pe piata globala de real estate era de 24,7 trilioane de dolari, din care aproximativ 37% (9,3 mii de miliarde dolari) era partea Europei. In ceea ce priveste investitiile deja efectuate, America ia partea leului, 4,3 trilioane de dolari, reprezentand 48% din total, scrie Business Cover.
Retelele sociale romanesti de afaceri vizeaza monetizarea. La aproximativ un an de la lansarea celor mai multe retele sociale romanesti de afaceri, fondatorii acestora numara primele mii de utilizatori, stabilesc modelele de monetizare si estimeaza cresteri ale proiectelor initiate. Constantin Ciortan precizeaza ca Iasinet.ro si Afaceri.ro s-au bazat si se bazeaza in continuare pe voluntariat, astfel ca nu poate vorbi de investiti, monetizare, venituri si atragerea unor investitori. In momentul lansarii, investitia in iKonect.ro era estimata la 200.000 de euro, pana la sfarsitul anului trecut, scrie Startups.ro.
Consolidam doar trei imobile. Atat vor intra, anul acesta, in procesul de executie a lucrarilor de consolidare, din sutele de cladiri pericol public, cu risc seismic gradul I, ce stau sa cada la primul cutremur, a decis Guvernul. Celor trei cladiri, ce vor intra in faza de executie, se adauga alte sapte constructii ce urmeaza sa intre in faza de proiectare a lucrarilor de consolidare, potrivit Programului de actiune pe 2010, ce a fost publicat in Monitorul Oficial, scrie Bursa.
Pretul vilelor de lux a intrat la apa: 2 milioane de euro, cea mai mare ieftinire. De la inceputul anului, vilele spatioase si apartamentele luxoase din marile orase au pierdut jumatate din pretul pe care-l aveau in ianuarie. S-a ajuns la situatii in care proprietarii sunt dispusi sa renunte la cateva milioane de euro, numai sa-si vanda imobilul, potrivit site-ului imobiliare.ro. Specialistii spun ca pur si simplu vanzatorii si-au dat seama ca au mai multe sanse sa incheie o tranzactie pe timp de criza daca se multumesc cu bani mai putini, scrie Gandul.
Cum se recicleaza deseurile colectate selectiv in Romania. Colectarea selectiva se dezvolta cu greu in Romania. Ritmul lent este cauzat insa de la faptul ca initiativa nu a venit din interiorul tarii, ci ca urmare a constrangerilor impuse de legislatia Uniunii Europene. Sistemul de colectare selectiva functioneaza insa si in Romania, in ciuda scepticismului de care este inconjurat, iar reportajul capital.ro urmareste drumul parcurs de deseurile colectate selectiv in sectorul 3, de la momentul in care populatia le depune, pana pe banda de reciclare.
Afaceri de 850 mil. euro sunt in insolventa. Guvernul: Suntem o economie de piata. Cu putine masuri de impact luate in primele luni ale anului pentru combaterea efectelor recesiunii, Executivul ar fi urmat sa anunte ieri un nou plan intr-o dezbatere organizata de Camera Deputatilor, care pana la urma nu a mai avut loc (la cererea PSD si PNL). In acelasi timp, companiile sufera: principalele 10 companii aflate astazi in insolventa au afaceri de 850 de milioane de euro si 10.000 de angajati. Anul acesta insolventa a inceput sa loveasca companii din productie, precum Medeus, in vreme ce anul trecut lovite au fost companiile din retail – asemenea PIC, Flamingo sau K Tech Pro, scrie Ziarul Financiar.
Rolul presei in criza. Presa economica a propus tot timpul solutii si alternative. A fost mai mereu cu un pas inaintea oficialilor, oferindu-le sugestii si posibile solutii la probleme. Dar in politica este un pic ca-n fotbal. Conteaza rezultatul de pe tabela. Asa ca ii doresc domnului Boc sa fie indeajuns de permeabil la sugestiile din presa si un pic mai transparent in ceea ce priveste problemele Domniei Sale. Sunt convins ca se vor gasi multi oameni care sa-l ajute daca vor avea ocazia. Poate in felul asta voi reusi si eu sa pierd pariul cu Ionut Popescu si sa-i ofer o sampanie de lux cu ocazia iesirii din recesiune, scrie Claudiu Serban in editorialul sau din capital.ro.