Business Report: Angajamentele secrete ale guvernului Boc; Statul ar economisi 800 de milioane de euro daca ar reduce cu 25% salariile angajatilor din companiile sale; Succesele FMI, iar Ferrari ar putea lansa un hibrid pana in 2015
Statul ar economisi 800 de milioane de euro daca ar reduce cu 25% salariile angajatilor din companiile sale, care oricum sunt duble fata de media economiei. Statul ar economisi 800 de milioane de euro daca ar taia 25% din salariile angajatilor din companiile si regiile sale, care oricum in multe cazuri sunt cel putin duble fata de salariul mediu pe economie. De cand au fost anuntate taierile de salarii, dezbaterea s-a axat numai pe bugetari, fara a fi luati in calcul si cei peste 243.000 de angajati din companiile statului si regiile autonome. Statul cheltuieste peste 3,2 miliarde de euro pe an pentru salariile celor angajati in companiile si regiile sale, arata un calcul realizat de Ziarul Financiar.
Succesele FMI. Este interesant comportamentul FMI. Stim ca are un director general. Nu stim cine ii este presedinte. Nu-i o intrebare normala? Cine este presedintele FMI? Din cauza ca nu stim cine ii este presedinte, suntem toti siliti sa spunem ca Dominique Strauss-Kahn este „seful” FMI, un fel de traducere a CEO („chief executive officer”) – functia sa reala. Daca FMI se inseala, atunci, la raspundere poate fi tras presedintele, dar el nu exista. Dominique Strauss-Kahn poate sa-si ceara scuze. Dar atat. Nu raspunde, scrie Bursa.
„Polonia risca sa ajunga in situatia Greciei”. A trecut abia o luna de la tragedia aviatica poloneza si deja au inceput luptele pentru putere. Daca in urma cu doar o luna erau uniti in fata unei tragedii care a impresionat o lume intreaga, politicienii polonezi incep sa se atace in cuvinte dure in lupta pentru scaunul celui care a disparut in accident. „Polonia risca sa-si piarda stabilitatea economica si sa se afle in situatia Greciei in cazul victoriei candidatului opozitiei conservatoare Jaroslaw Kaczynski la alegerile prezidentiale din 20 iunie”, a afirmat luni premierul liberal polonez Donald Tusk, citeaza Capital.
Angajamentele secrete ale guvernului Boc. In documentul ce va fi transmis FMI, autoritatile nu exclud majorarea taxelor si impozitelor si vin cu alte decizii dureroase pentru romani.Circa 70.000 de bugetari vor ramane fara serviciu pana la sfarsitul anului, iar dobanzile la depozite si tichetele de masa vor fi impozitate cu 16%. Documentul mai prevede, pe langa anuntatele reduceri ale pensiilor, salariilor si indemnizatiilor, taxarea platilor compensatorii, a castigurilor pe Bursa si a veniturilor programatorilor din IT. Totodata, bugetarii nu vor primi, la inceputul anului viitor, cel de-al 13-lea salariu aferent acestui an, scrie evz.ro.
Dezvoltatorii apeleaza la curaj si la studii de piata pentru a razbate pe piata imobiliara. Masini cadou la achizitionarea unei locuinte, reduceri de pret, plata in rate la dezvoltator fara dobanda! Un arsenal intreg de oferte la Project Expo menite sa ii determine pe bucuresteni sa isi ia o locuinta. Nu se stie insa daca socoteala de acasa s-a potrivit cu cea din targ, caci deocamdata cei care s-au decis ca vor o casa au semnat doar niste rezervari, urmand ca zilele urmatoarea sa vina macar cu un avans, scrie Imopedia.ro.
Piata locuintelor fata cu micsorarea salariilor la stat. Efecte si defecte. Dincolo de scaderea fireasca pe criza a creditarii, deci a vanzarilor de locuinte, riscurile la care este supusa piata acum, constau in posibila crestere peste trei-patru luni a numarului de executari silite, dar si in scaderea si mai agresiva a cererii. In martie 2008 soldul creditelor pentru locuinte avea valoarea de 1,5 miliarde de lei pentru creditele in moneda nationala si 14,6 miliarde de lei pentru cele in valuta. In martie 2009, soldul creditelor in lei au crescut la 1,65 miliarde de lei, iar al celor in valuta la 20,1 miliarde, scrie Business Cover.
Cine a profitat de cresterile record de la Bursa de luni, dupa ce a cumparat pe minimele de vineri? Cateva SIF-uri si persoane initiate din cadrul companiilor de la Bursa au castigat intr-o singura zi circa 225.000 de lei (54.000 de euro) dupa ce au avut curaj sa achizitioneze vineri, pe minime, titluri de pe piata, care au inregistrat mai apoi intr-o singura zi o crestere medie de 12,6%. Cel mai mult a castiga SIF Banat-Crisana (SIF1), care a cumparat in ultima sedinta de la finele saptamanii trecute 70.000 de titluri BRD in valoare de 940.000 de lei (226.000 de euro) si 1,4 mil. de actiuni Biofarm Bucuresti (BIO) pe care a platit 220. 000 de lei (52.800 de euro). Cele doua actiuni au inchis sedinta de ieri cu 10,1% si respectiv 14,8% peste preturile la care au fost achizitionate, ceea ce a adus SIF Banat-Crisana un profit nemarcat de 31.400 de euro intr-o zi la o investitie initiala de 283.000 de euro, scrie Ziarul Financiar.
McTaxa “pe grasime” ar putea fi introdusa si in Marea Britanie. Ca sa stranga bani la buget si sa combata obezitatea, englezii se gandesc sa introduca taxa pe grasime impozitand alimentele junk food si bauturile carbogazoase, potrivit dailymail.co.uk. The Food Standards Agency va analiza daca o astfel de taxa are sanse reale de a-i determina pe oameni sa faca alegeri gastronomice mai bune. Daca va fi adoptata, noteaza sursa citata, taxa va opera pe acelasi principiu ca taxele pe tutun si pe alcool, incasarile realizate urmand a fi folosite pentru a schimba obiceiurile alimentare si pentru a aduce bani la buget, scrie Gandul.
Strategia CRM – Managementul Relatiei cu Clientii. CRM (Customer Relationship Management) adica Managementul Relatiei cu Clientii este un acronim tot mai des intalnit, dar despre care se stiu insa prea putine lucruri concrete. Simplu spus, strategia CRM reprezinta modul in care gestionati memoria afacerii dvs. si felul in care aveti grija de cel mai pretios bun al afacerii – clientii, scrie Excellence Club. Strategia CRM se refera la politicile si procedurile specifice departamentului de vanzari / marketing si relatii clienti care privesc interactiunea cu clientii intr-o organizatie in toate punctele contact: – modalitati de prospectare a pietei pentru identificarea de noi clienti si oportunitati de vanzare; – modalitatile de colectare, introducere si accesare a datelor despre clienti la nivelul intregii organizatii…
In 2010 am putea avea un numar record de insolvente. Numarul companiilor care au intrat in insolventa s-a dublat in primele trei luni ale anului, la 9.766 de firme, pe fondul deteriorarii economiei, dar si a amanarii proceselor de anul trecut, astfel ca se creeaza premisele unui numar record de insolvente in acest an, potrivit Coface. Numarul falimentelor a crescut cu 27% anul trecut fata de 2008, de la 14.483 la 18.421. Comertul cu ridicata, distributia, comertul cu amanuntul si constructiile au fost cele mai afectate, totalizand peste jumatate din falimentele de anul trecut, respectiv 9.682 cazuri, scrie Capital.
Ferrari ar putea lansa un hibrid pana in 2015. Ferrari ar putea aduce pe piata o masina cu propulsie hibrida pana in 2015, potrivit directorului executiv Amedeo Felisa. Intr-un interviu acordat publicatiei Autocar, Felisa sustine ca fie Uniunea Europeana, fie noile norme privind emisiile de CO2 din Italia ar putea forta compania sa produca un vehicul hibrid. Totusi, spune oficialul, „Problema emisiilor pentru Ferrari este mai mult una politica decat una reala”, scrie StiriAuto.ro.