Sari direct la conținut

Business Report: Avem motor la export in 2012! Porcii vor umple golul lasat de Nokia; Se va repeta, in 2012, cel mai negru an al bancilor?; O noua banca apare in Romania. Cine o face?; Unde sa ne plasam banii in acest an

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Avem motor la export in 2012! Porcii vor umple golul lasat de Nokia. Dupa ce, in 2010, sarbatoream un record istoric al exporturilor romanesti, cu un total de 37,2 miliarde de euro, in 2011 am depasit aceasta cifra in doar zece luni, cand am exportat marfuri in valoare de 37,6 miliarde euro, conform datelor Institutului National de Statistica (INS). Valoarea este cu 23,5% peste cea realizata in aceeasi perioada a anului anterior. Astfel in 2011, a fost doborat recordul din 2010. La anul, lucrurile par a nu mai sta la fel de bine pentru acest sector al economiei parte din cauza revenirii spectrului recesiunii in statele membre ale Uniunii Europene, unde tara noastra exporta circa 70% din produse, parte din cauza inchiderii uzinei Nokia din comuna clujeana Jucu, informeaza EVZ.

Lansarile anului 2012. Desi 2012 este important pentru industria auto din Romania mai ales datorita lansarii noului model Dacia Lodgy, precum si a mult-asteptatului Ford B-Max, produs la Craiova, aceste doua modele nu vor face volume mari de vanzari pe piata interna. Exista insa patru nou-veniti care vor atrage cu siguranta atentia. Cu un design ce va avea destule lucruri in comun cu conceptul Evos prezentat in imaginea alaturata, noul Ford Mondeo promite sa sparga barierele in clasa medie, tot asa cum a facut-o noul Focus in zona compactelor. Atuurile pe care va conta noul model tin atat de design, cat si de dotarile de ultima ora pe care acesta le va propune. Integral in Romania Libera.

Unde sa ne plasam banii in acest an. Cu siguranta, presedintele american John F. Kennedy nu anticipa un climat economic precum cel anual atunci cand spunea: „Pe timp de criza, fiti constienti de pericol, dar identificati oportunitatea”. Insa aceste cuvinte au devenit un adevarat crez pentru investitori si analisti deopotriva, la inceputul unui an care se anunta in continuare volatil. Discutiile tot mai aprinse despre destramarea zonei euro sau disparitia monedei unice si problemele sistemului bancar european au adus criza periculos de aproape de finantele personale ale oricarui roman. Actuala situatie economica, fara precedent, ii sperie chiar si pe cei mai sofisticati dintre investitori, scrie Adevarul.

De la productii-record pana aproape de dezastru. Romania trece de la o extrema la alta. Pentru ca productia agricola a tarii depinde in mare masura de vreme, tara noastra nu poate realiza doi ani consecutivi de succes. Dupa un an agricol foarte bun, cu productii-record favorizate de conditii meteo excelente, anul 2012 se anunta extrem de slab, tocmai din cauza secetei din a doua parte a anului trecut. Un an agricol bun a insemnat, in 2011, o contributie importanta in PIB cu cele 12 miliarde euro obtinute de agricultura, dar si un ajutor dat cresterii economice a Romaniei, specialisti din sistemul bancar estimand ca 2,6% din cresterea de 4,4% a PIB inregistrata pe trimestrul al treilea din 2011 a avut ca sursa cresterea productiei agricole. Anul trecut vremea a fost perfecta pentru agricultura si, in consecinta, la toate culturile agricole ale tarii s-au obtinut productii foarte bune, informeaza Capital.

Ce au adus romanilor „baietii verzi” din energie. Sectorul energiei regenerabile atrage in Romania cele mai multe investitii pe timp de criza, insa majoreaza factura pentru consumatorii finali si creeaza dezechilibre in sistemul energetic. Romania si-a asumat in fata Comisiei Europene ca 38% din consumul intern de electricitate din anul 2020 sa provina din surse regenerabile, iar in 2010 a atins deja 35%. Autoritatile au promovat o schema foarte generoasa de subventii prin certificate verzi pe care producatorii le primesc gratis si le vand pe o piata specializata, unde furnizorii sunt obligati sa le achizitioneze. Pretul unui certificat este cuprins intre 27 si 55 de euro, iar in primii ani, cand numarul certificatelor este redus, pretul va fi cel maxim. Integral in Adevarul.

Se va repeta, in 2012, cel mai negru an al bancilor? Cu profituri mici sau similare celor din 2011, bancile din Romania se vor confrunta in acest an cu fuziuni si vanzari. Cuvantul de ordine: reducerea gradului de indatorare si la nivel de populatie, si la firme. Anul 2011 s-a dovedit a fi ceva mai diferit decat previziunile initiale. A fost, practic, cel de-al doilea an de pierderi la nivel bancar. Neperformantele au crescut, in ciuda vanzarilor de pachete de creante catre societatile specializate, provizioanele aferente acestora la fel, iar pierderile la nivel de sistem bancar s-au apropiat de un miliard de euro. In mare parte, neindeplinirea previziunilor a avut drept cauza adancirea crizei datoriilor externe la nivelul Uniunii Europene si mai putin evolutiile din plan intern. Continuarea in Capital.

Narcisa Oprea: „Trebuie sa recastigam increderea investitorilor”. Galina Narcisa Oprea, partener al firmei de avocatura „Schoenherr”, ne-a acordat, cu amabilitate, un interviu despre directiile pe care ar trebui sa le urmeze Bursa de Valori Bucuresti. Narcisa Oprea este de parere ca increderea investitorilor poate fi consolidata prin cresterea nivelului de implementare a guvernantei corporative in randul societatilor listate, prin eliminarea barierelor procedurale inutile, prin existenta unui cadru normativ simplu si clar, dar mai ales prin respectarea regulilor si printr-o practica uniforma la nivelul intregii piete de capital. Doamna Narcisa Oprea si-a depus candidatura pentru functia de membru al Consiliului Bursei, alaturi de alte 18 persoane. Continuarea in Bursa.

Singurul motor de crestere al pietei constructiilor este Statul. Constructorii vor miza si in acest an pe proiectele de infrastructura rutiera promise de Guvern in ajunul alegerilor parlamentare si locale. Chiar daca bugetul alocat investitiilor este sub nivelul asteptat de antreprenori, acestia isi pun sperantele in atragerea de fonduri europene. Sectorul constructiilor a inregistrat un nou declin pe parcursul anului trecut, de la nivelul de 9,7 miliarde euro pana la circa 9,1-9,3 miliarde euro, in ciuda previziunilor de crestere facute la inceputul lui 2011. Constructorii estimeaza pentru anul viitor o crestere de 1,5%-3%, bazata in principal pe investitiile generate de anul electoral. Cheltuielile antreprenorilor cu angajatii au crescut cu peste 6% in ultimul an, in timp ce salariile din acest sector s-au diminuat cu 15%-20%, relateaza Capital.

Pretul aurului a castigat circa 4.000% din 1970. Din 1970 pana in prezent, cotatia aurului a urcat cu circa 4.000% (procent neajustat la inflatie). Daca in 1970, metalul pretios se vindea cu mai putin de 40 de dolari uncia, in 2002 pretul ajungea la 300 de dolari uncia, dupa care au urmat ani de crestere semnificativa. Astfel, la finele lui 2011, pretul metalului galben a trecut de 1.560 de dolari uncia. In perioada care s-a scurs din 1970, evolutia aurului a depasit-o pe cea a indicelui S&P 500 al bursei americane si pe cea a titlurilor de stat emise de Trezoreria SUA. In opinia analistilor, pretul aurului va continua sa creasca in 2012, urmand trendul pe care s-a inscris in ultimii 11 ani, scrie Bursa.

O noua banca apare in Romania. Cine o face? Grupul financiar care detine TBI Credit Romania si TBI Leasing Romania va deschide o institutie bancara pe piata locala. Cel mai probabil se va numi TBI Bank. TBIH Financial Services Group din Olanda, care detine pe piata locala doua Institutii Financiare Nebancare (IFN),TBI Credit, specializata in credite de consum si compania de leasing TBI Leasing, va aduce pe piata locala o noua banca, au declarat pentru MONEY.ro surse din piata. Cel mai probabil, noua institutie se va numi TBI Bank si va functiona ca o entitate total separata de TBI Credit. Grupul olandez nu a depus inca la Banca Nationala a Romaniei documentatia pentru autorizarea noii banci, dar este posibil ca acest lucru sa aiba loc anul acesta, anunta Money.ro

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro