Business Report: Bancile au gasit cui sa dea sute de milioane de lei la dobanzi de 13%: autoritatilor locale; Francezii au demonstrat calitatea slaba a franelor Daciei Duster; Cum a ajuns un asistent universitar la afaceri de 135 mil. euro; Chinezii investesc la noi 100 de milioane de euro in imobiliare
Bancile au gasit cui sa dea sute de milioane de lei la dobanzi de 13%: autoritatilor locale. Primariile sectoarelor 1, 3, 4 si 6 au imprumutat de la BCR 800 mil. lei in 2010. In total autoritatile locale au imprumutat de la banci 1,4 mld. lei in 2009 si 2010. Bancile au gasit astfel cui sa dea credite in lei cu 13%, in conditiile in care Guvernul cere dobanzi sub 7%, iar companiile si persoanele fizice ezita sa se indatoreze. Primariile si consiliile judetene au luat anul trecut si in perioada ianuarie-martie 2010 credite de peste 1,4 mld. lei (circa 360 mil. euro), patru primarii de sector imprumutand doar in ianuarie echivalentul a 200 mil. euro, arata datele publicate pe e-licitatie.ro. Integral pe ZF.ro.
Cate din cele 1.200 de pensiuni si vile turistice din Constanta, Brasov si Valea Prahovei lucreaza la negru? Circa 15.000 de locuri de cazare pun la dispozitia turistilor cele peste 1.000 de pensiuni si vile de la mare, din statiunile de pe Valea Prahovei si din Brasov, potrivit unui calcul al ZF, care a folosit datele trimise de Ministerul Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT). In conditiile in care toate locurile de cazare din pensiuni ar fi ocupate pe parcursul unui an, incasarile totale ale acestor unitati de cazare s-ar putea ridica la circa 65 de milioane de euro anual daca se ia in calcul un tarif mediu de 50 de lei (12 euro) de persoana pe noaptea de cazare. Cu toate acestea, pensiunile raporteaza incasari mici, de unde se pune si intrebarea cate dintre aceste unitati nu raporteaza toti turistii primiti si lucreaza la negru. Mai multi consultanti din turism sunt de parere ca dintre unitatile de cazare cu activitati in turism, pensiunile sunt cele care activeaza cel mai mult pe piata neagra, veniturile declarate fiind mai mici decat cele incasate, in conditiile in care turistilor cazati nu li se ofera bonuri fiscale. Integral pe ZF.ro.
Cum a ajuns un asistent universitar la afaceri de 135 mil. euro. Compania Simba Invest, cel de-al cincilea mare distribuitor din industria bunurilor de larg consum de pe piata locala, si-a bugetat in acest an o crestere cu 25% a cifrei de afaceri, pana la 160-170 mil. euro, pe baza contractelor noi castigate cu Kraft Foods si Philip Morris. Afacerea, pe care doi antreprenori din Bacau, Sorin Gavria si Cristinel Lungu, au demarat-o in 1997 in urma unei investitii de cateva zeci de mii de dolari, a ajuns anul trecut la rulaje de 135 mil. euro si un profit de aproape 4 milioane de euro, in conditiile in care piata bunurilor de larg consum a scazut cu 8-10% pe fondul scaderii puterii de cumparare. Integral pe ZF.ro.
Francezii au demonstrat calitatea slaba a franelor Daciei Duster. Dupa ce olandezii au realizat un test in care au descoperit ca fara ESP, Dacia Duster se afla in pericol de rasturnare, francezii de la automobile-magazine.fr au realizat un test al sistemului de franare la mai multe SUV-uri. Concluzia: Dacia Duster, versiunea 4X2, franeaza foarte greu, iar versiunea cu tractiune integrala si mai greu. Cum functioneaza testul francezilor? Toate masinile care depasesc 40 m pentru a se opri de la o viteza de 100 km/h (sau 70 m pentru 130 km/h) au picat testul, care este certificat ISO 9001. Integral in Capital
Chinezii investesc la noi 100 de milioane de euro in imobiliare. Firma China Town Romania, controlata de investitori chinezi, construieste un proiect imobiliar cu acelasi nume la Afumati, in apropiere de Bucuresti, investitie de peste 100 de milioane de euro. China Town Romania a finalizat in prima etapa a proiectului cinci linii de magazine de tip showroom, amenajate in noua hale care cuprind 350 de spatii comerciale moderne, iar pana in luna februarie 2011 se vor ridica inca trei hale, care vor conduce la deschiderea unui total de 1.240 de magazine, cu o investitie de 41 milioane euro, se arata intr-un comunicat al Camerei de Comert si Industrie Chineza-Romana. Integral in Capital.
Cum a distrus JTI tigari contrafacute in valoare de peste un milion de euro. Producatorul de tigarete JTI a distrus, luni, peste 400.000 pachete de tigarete contrafacute si 470 kilograme de tutun, care la pretul pietei valoreaza peste un milion de euro, a declarat Gilda Lazar, corporate affair manager al JTI. „De cateva ori pe an distrugem tigarete falsificate, confiscate si primite de la autoritati. Astazi, distrugem 400.000 pachete de tigarete si 470 kg de tutun”, a spus Lazar. Ea a adaugat ca, daca ar fi sa calculeze la cel mai mic pret legal de pe piata romaneasca, respectiv 9 lei pachetul de Carpati, tigaretele distruse ar costa peste 857.000 euro, la care daca se adauga si tutunul distrus suma depaseste un milion de euro. Integral in Capital.
Rompan: Painea se va scumpi cu 15%, dupa ce pretul fainii a urcat cu 40% in doar o saptamana. „Pretul fainii a crescut in ultima saptamana cu circa 40%, de la 750 de lei pe tona la 1.050 de lei. Pentru un kilogram de paine sunt necesare 750 de grame de faina si, pe masura faina scumpa va ajunge in brutarii, pretul painii va creste. Parerea mea este ca majorarea va avea loc in valuri, iar pana la sfarsitul lunii august painea se va scumpi cu circa 15%”, spune Popescu. Cititi mai mult pe money.ro.
Cat costa chiria pentru un apartament in capitalele europene?money.ro a realizat o sinteza a preturilor medii pentru inchirierea lunara a unei garsoniere sau a unui apartament cu trei camere in 12 dintre capitalele europene. Tarifele sunt extrase de pe numbeo.com, una dintre cele mai mari baze de date gratuite online cu date despre costurile vietii si ale proprietatilor.
Avantajele si dezavantajele contoarelor de apartament. Cat costa si care sunt capcanele.Daca Guvernul taie subventia la energie termica la iarna, pentru un apartament cu doua camere, factura la caldura va fi de 1.653 lei daca locuinta nu este dotata cu contoare de energie termica si de 1.276 lei, daca locuinta are repartitoare. In plina arsita, romanii se gandesc la factura de caldura de la iarna si se inghesuie sa isi monteze repartitoare pentru energia termica. Cel putin asa sustin unii dintre furnizorii de sisteme de contorizare individuala, care au calculat ca in luna iulie a acestui an solicitarile de montare de contoare s-au majorat cu 35-40%, comparativ cu perioada similara din anul trecut. In plus, tendinta se mentine in continuare, o motivatie in plus fiind taierile de salarii si eventualitatea eliminarii subventiilor la caldura. Integral in Gandul.
Veniturile bugetare sunt supraevaluate. La ultima rectificare, Guvernul a mizat pe incasari cu 0,5% din PIB mai mari decat cele realizabile, transmite Consiliul Fiscal. Tinta de deficit bugetar ar putea sa nu fie atinsa din cauza ca prognozele Guvernului sunt din nou prea optimiste, avertizeaza institutia de supraveghere. Pentru veniturile din impozitul pe profit, accize si contributii la asigurarile sociale, estimarile de venituri din a doua parte a anului par optimiste, arata Consiliul Fiscal (CF). Conform estimarilor preliminare ale institutiei, exista riscul ca veniturile fiscale sa fie supraevaluate cu pana la 0,4-0,5% din PIB. Integral in Adevarul.
Pe scadere, retailul electronicelor de larg consum se pregateste de lovitura TVA. Piata romaneasca a bunurilor de folosinta indelungata si-a incetinit scaderea in al doilea trimestru din 2010, valoarea vanzarilor fiind doar cu 15% mai mica comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, informeaza raportul GfK TEMAX. Cu toate acestea, remarca specialistii companiei de cercetare de piata, valoarea totala a pietei este mai mica decat in primul trimestru si, luand in calcul si cresterea TVA incepand cu 1 iulie, tendinta negativa ar putea continua, scrie BusinessCover.ro