Sari direct la conținut

Business Report: Bucurestenii vand garsoniere confort 3 la pret de Logan; Primul mall vandut cu 1 euro; Se pot reinventa gigantii economiei mondiale? Cazul Intel; Noul Volkswagen Vento este Polo in versiunea sedan

HotNews.ro

De ce altii isi permit armate de bugetari, si noi nu. Desi avem unul dintre cele mai putin stufoase sectoare publice din Europa, cifrele ne arata ca numarul angajatilor statului este mult prea mare pentru posibilitatile bugetului. Astfel, daca in Suedia, Danemarca, Olanda sau in Marea Britanie intre 31% si 35% din salariati sunt bugetari, iar in Grecia, proportia acestora este de peste 29%, la noi atinge numai 19,5% (cea mai mica din UE, potrivit Eurostat). In ciuda acestui fapt, alte cifre ne demonstreaza clar ca la nivelul de dezvoltare economica din prezent nu ne permitem sa sustinem aproape un milion de bugetari: salariile lor reprezinta 8,8% din PIB-ul Romaniei, asta in timp ce lefurile unui sistem public mult mai stufos, cel francez (31,7% din totalul angajatilor) consuma doar 4,5% din PIB-ul din Hexagon, scrie Capital.

Primul mall vandut cu 1 euro: Immoeast a preluat integral Polus Center Constanta. Fondul austriac de investitii Immoeast, investitorul imobiliar cu cea mai mare expunere pe piata locala, unde detine active de aproape un miliard de euro, a cumparat 85% din proiectul de mall Polus Center din Constanta pentru un euro, urmand sa preia datoriile de circa 40 de milioane de euro ale firmei dezvoltatoare. Mallul, care ar urma sa aiba o suprafata inchiriabila de 50.000 de metri patrati, se afla inca in constructie, finalizarea urmand sa aiba loc cel mai probabil in prima parte a anului viitor, scrie Ziarul Financiar.

Casele executate silit, mai ieftine de la a treia licitatie. O vila de 250 mp utili, din zona Colentina, din Capitala, se va vinde si cu un pret de 400.000 de lei, daca nu se va gasi un cumparator mai generos, in timp ce un apartament de doua camere de pe bulevardul Kogalniceanu are un pret de pornire de 34.000 de euro. Imobilele scoase la licitatie a treia oara au preturi cu adevarat scazute, pentru a-si gasi, in sfarsit, clienti. Specialistii spun ca, in conditiile in care piata scade incontinuu, preturile enuntate la prima licitatie sunt deseori mai mari decat cele practicate, scrie evz.ro.

Unde sunt cele mai multe apartamente goale din Bucuresti. Top 10 dezvoltatori. La sfarsitul lui 2009, stocul de locuinte noi ajunsese la 11.000 de unitati, din care 9.000 erau goale. MONEY.ro a identificat care sunt dezvoltatorii cu cele mai multe locuinte goale, exceptand cele doua fonduri care au cumparat speculativ sute de apartamente– Romania Invest si Topo Capital. 1. Asmita Gardens – 370 apartamente. Ansamblul a adus pe piata o oferta generoasa: 758 de apartamente, din care aproape jumatate stau goale. La sfarsitul lunii aprilie au fost vandute sapte locuinte, din care sase in respectiva luna. 2. Doamna Ghica Plaza – 300 apartamente. Lansat acum trei ani, dupa o investitie de 70 de milioane de euro, in ansamblul rezidential Doamna Ghica Plaza mai sunt disponibile spre vanzare 300 de apartamente din cele 616 unitati…

Vintu isi extinde afacerea „Barter”. Asociatii „Realitatea Media Barter Deals” – afaceristul Sorin Ovidiu Vintu si consultantul Mihai Craiu – au decis, recent, sa prelungeasca cu inca un an durata afacerii, adica pana la jumatatea lunii mai a anului viitor. Cei doi au pus bazele afacerii in primavara lui 2009, dar numai cu o durata de un an de zile. Afacerea este simpla: publicitate contra marfuri (cafea, masini, bauturi racoritoare etc.), pe care apoi firma celor doi le valorifica pe piata si extrage profit din diferentele de pret, scrie Bursa.

Bucurestenii vand garsoniere confort 3 la pret de Logan. Scaderea preturilor la locuinte a adus preturile garsonierelor confort 3 din Bucuresti la nivelul de 7.000-11.000 de euro, bani cu care poate fi cumparat un autoturism Logan nou, reiese din informatiile de pe site-urile de anunturi imobiliare. O suprafata de 16-17 metri patrati, fara bucatarie si cu un grup sanitar de circa doi metri patrati. Unde pot fi gasite aceste locuinte? In zone precum Aparatorii Patriei (Berceni), Rahova, Pieptanari, Pantelimon sau Titan, in zona proiectului Iris Shopping Center, scrie Ziarul Financiar.

Se pot reinventa gigantii economiei mondiale? Cazul Intel. Sunt trei raspunsuri la intrebarea din titlu. „Da“, „nu“ si „nu prea“. Cei care nu reusesc, iau drumul istoriei, vesnica fie-le pomenirea si studiile de caz. Cei care „nu prea“, reusesc doar sa tina pasul. La cei care reusesc sa se reinventeze, este interesant de vazut daca exista o ciclicitate in inovatiile pe care le aduc, sau ceva (cineva) anume le-a determinat saltul. Revenind la Intel, compania este, practic, inventatorul unei categorii de produs: netbook-ul, de care vizionarul Steve Jobs se indoia ca va avea succes. In ultimii doi ani, au fost vandute peste 50 de milioane de netbook-uri bazate pe tehnologie Intel. Dar, in ultima luna si jumatate, Intel si procesorul Atom si-au facut debutul pe diferite segmente noi de piata, scrie Business Cover.

19 companii de pe RASDAQ au crescut cu peste 50% in ultima luna, dar putini investitori s-au bucurat de ele. Un grup de 19 companii listate pe piata RASDAQ au avut cresteri de peste 50% in luna mai, insa putini investitori s-au bucurat de ele, in conditiile in care doar cinci companii au avut mai mult de 10 tranzactii, potrivit unui top cu cele mai mari cresteri realizat de societatea de brokeraj Intercapital Invest. Cea mai mare crestere a avut-o firma Transport Utilaj Constructii Craiova (TUCC), aceasta apreciindu-se cu 500% in patru tranzactii, cresteri de peste 100% avand in total opt companii. Cea mai “tranzactionata” a fost Metav Bucuresri, care a crescut cu 116%, in urma a 56 de tranzactii, scrie EconomicTimes.ro.

Investitia Voestalpine de la Giurgiu, un pariu pe redresarea economiei. Chiar daca proiectul de cinci miliarde de euro al uzinei de productie de otel a fost stopat, austriecii de la Voestalpine nu renunta la Romania si deschid o fabrica la Giurgiu. Productia de otel a Romaniei a crescut in aprilie pentru a sasea luna consecutiv fata de 2009, conform datelor World Steel Association. In cifre brute, productia s-a ridicat la 240.000 de tone de otel, cu 11,3% mai mult decat in aceeasi luna a anului trecut. Revenirea productiei autohtone, bazata in principal pe export, ar putea arata ca momentul este potrivit pentru o investitie in acest sector, insa cifrele nu sunt sustinute prea mult de situatia economiilor europene, scrie Capital.

Noul Volkswagen Vento este Polo in versiunea sedan. Zvonurile conform carora Volkswagen ar pregati o versiune in trei volume a noului Polo, destinata anumitor piete, sunt confirmate de imaginile spion din galeria foto de mai jos. Realizate intr-o facilitate de productie Volkswagen, pe ascuns, cel mai probabil cu un telefon mobil, fotografiile ne dezvaluie un sedan derivat din noua generatie Polo, pregatit de intrarea in productie, scrie 24auto.ro.

Ferdinand GT3 RS este cel mai lent Porsche din lume! Cel mai lent Porsche din lume este modelul Ferdinand GT3 RS, o masina cu zero emisii ce poarta numele fondatorului celebrei marci auto. Din nefericire, aceasta masina nu are nimic de-a face cu un Porsche, exceptand faptul ca are forma caroseriei la fel cu cea a unui exemplar 911. La exterior masina este aurie, prezinta un eleron deloc discret si prize de aer masive in partea din fata a vehiculului, pentru ca „soferul sa nu transpire prea mult”, scrie StiriAuto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro