Sari direct la conținut

Business Report: Bugetarii care au salarii de peste 2.000 de euro pe luna; The Economist: Crestere, crestere, dar sa stim si noi cum; Topul celor mai bine platiti profesionisti; Cum arata televizorul de la IKEA

HotNews.ro
Business, Foto: Hotnews
Business, Foto: Hotnews

Bugetarii care au salarii de peste 2.000 de euro pe luna. Am facut o scurta trecere in revista pe site-urile tuturor ministerelor si ne-am uitat pe ultimele salarii afisate, cele din luna martie. La trei ani de criza, in Romania se mai castiga 10.000 de lei pe luna. Un secretar general grad II clasa 105 de la Ministerul Afacerilor Externe a avut un venit net de 11.138 de lei, cu aproape 5.000 de lei mai mult decat seful acestui minister. Cu exceptia a doi sau trei angajati care au avut peste 970 de lei, la MAE, toti angajatii MAE au avut in martie venituri de peste 1.000 de lei, conform grilei postate pe site-ul ministerului. Recordul de maxim la MAI este detinut de un alt ofiter care a depasit pragul de 10.000 de lei, scrie Capital.

Deschiderea Autostrazii Bucuresti – Ploiesti, amanata fara limita. Sunt portiuni unde nu s-a lucrat deloc! Autostrada Bucuresti – Ploiesti, care ar fi trebuit deschisa traficului marti, 15 mai, nu este nici pe departe aproape de finalizare, prin urmare nici macar ultimul termen vehiculat, de 1 iunie, nu mai este o certitudine, potrivit Ministerului Transporturilor. Dimpotriva, reprezentantii MTI au precizat ca nu mai pot avansa un termen de finalizare, in contextul in care exista portiuni unde nu s-a lucrat deloc. La ultima vizita oficiala pe santierul autostrazii, efectuata pe 22 aprilie de fostul premier Mihai Razvan Ungureanu si fostul ministru al Transporturilor, Alexandru Nazare, termenul anuntat de finalizare fusese 15 mai, dupa ce precedentele termene fusesera depasite (15 decembrie 2011, respectiv 15 aprilie), scrie Finantistii.

Millennium Building Development: Decizia CEDO nu ne afecteaza dreptul de proprietate. Arhiepiscopia Romano-Catolica de Bucuresti (ARCB) a anuntat ca CEDO a decis respingerea actiunilor intentate de dezvoltatorul Cathedral Plaza (turn de birouri cu 19 etaje construit langa Catedrala Sf. Iosif – monument istoric), Millennium Building Development SRL (MBD), impotriva Statului Roman. Reprezentantii MBD ne-au precizat ca decizia CEDO nu are efecte asupra dreptului de proprietate al companiei asupra constructiei Cathedral Plaza si nu poate justifica ori legaliza nicio masura administrativa asupra cladirii (n.r. avocatii Arhiepiscopiei sustin ca autoritatile pot demola acum cladirea fara niciun fel de probleme), scrie Bursa.

Capcanele Legii energiei sunt puse tocmai de Autoritatea de Reglementare. Obiectivele, ca si atributiile si competentele ANRE sunt confuz si eronat prioritizate, fapt ce sprijina posibilitatea de emitere a deciziilor dupa interese inguste, de gasca. De observat ca sarcina asigurarii unei piete nationale concurentiale eficiente lipseste practic. Aceste observatii se regasesc si in raspunsul Comisiei Europene, intr-un raport al Expert Forum (EFOR) si al unui think tank infiintat de experti ai Societatii Academice Romane (SAR) […] In actualele conditii de functionare, dar mai ales prin modificarile incluse de noul proiect al Legii energiei, interesul national este grav afectat, iar contractele dezavantajoase realizate de intreprinderi de stat si private, (caz relevant Hidroelectrica- „baietii destepti”, Electrica-Rudnap) au fost si vor fi ignorate de ANRE, desi legea obliga Autoritatea de a sesiza comportamentele incorecte din piata. Mai mult decat atat, implementarea Pachetului 3 al Comisiei Europene nu s-a realizat, ceea ce pune Romania in periculoasa situatie de a plati sume mari de bani drept amenda catre UE, scrie Energy center.

Diablo 3 s-a lansat si in Romania. Mai bine de 12 ani a durat aceasta asteptare. In noul joc sunt imbunatatite efectele vizuale. Decorul este reprezentat mult mai in detaliu. Lumea Sanctuary, in care se desfasoara actiunea, va fi plina de obstacole si elemente distrugatoare. Eroul principal va putea fi personalizat: barbarian, witch doctor, wizard, monk si demon hunter. De asemenea, Diablo 3 se va putea juca de mai multi online, scrie EVZ.ro

The Economist: Crestere, crestere, dar sa stim si noi cum. Discutiile despre nevoia modificarii tratatului fiscal frizeaza absurdul: „Am avut un tratat de stabilitate fiscala. Acum, cred ca e timpul pentru un tratat de crestere economica”. Presedintele BCE, Mario Draghi, a rostit aceste cuvinte aparent intr-o doara, in timpul unui discurs in fata Parlamentului European. Cei prezenti le-au auzit, insa, si nu au ramas indiferenti. Venite din partea unui suporter al rigiditatii fiscale impuse de Germania, aceste cuvinte le-au redat multora speranta ca zona euro incepe, in sfarsit, sa lase in spate obsesia, aproape patologica, pentru austeritate. In momentul de fata, apelul la crestere economica a ajuns la fel de banal ca apelul la pace mondiala: toata lumea tinde catre acest scop, insa nimeni nu cade de acord asupra mijloacelor, scrie The Economist citat de Capital.

Cine castiga cei mai multi bani in Romania. Topul celor mai bine platiti profesionisti. Firma de recrutare Trenkwalder a realizat un top al celor mai bine platiti profesionisti. O astfel de statistica ii ajuta pe cei aflati la inceput de drum sa aleaga domeniul in care vor sa se specializeze. Datele companiei de HR arata ca firmele din IT, din sistemul bancar si din farma ofera in prezent cele mai bune salarii. Un programator software, indiferent daca este developer, team leader, project manager sau software architect, in prezent are toate sansele sa fie recrutat cu un salariu de 1.500 pana la 2.000 de euro pe luna pentru un nivel mediu. In cazul pozitiilor de management, salariul creste pana la 5.000 euro pe luna si poate chiar sa depaseasca aceasta suma. In domeniul bancar lucrurile sunt putin diferite, media unui salariu este aproximativ 1.000 de euro pe luna in cazul unui relantionship manager, branch manager sau regional manager, scrie Finantistii.

Bancherii italieni: „Retrogradarea de catre Moody’s este un atac”. Comunitatea bancara si cea de afaceri din Italia au reactionat, ieri, cu furie la retrogradarile celor 26 de banci din tara, efectuate luni de agentia Moody’s, calificand masura drept iresponsabila, respectiv un atac. „Decizia Moody’s este un atac la adresa Italiei, a companiilor, a familiilor din tara. Inca o data, agentiile de rating se dovedesc un factor destabilizator pentru pietele financiare, cu declaratiile lor partinitoare si contradictorii”, potrivit asociatiei bancare italiene ABI, scrie Bursa.

Cum arata televizorul de la IKEA. In urma cu o luna, oficialii IKEA anuntau ca vor intra pe piata electronicelor de consum. Spotul TV aparut recent pe Youtube prezinta primul produs dezvoltat de IKEA in parteneriat cu compania chineza TCL Multimedia: Uppleva. Este vorba despre o piesa de mobilier de dimensiuni reduse, care are integrat un televizor ce poate concura cu usurinta cu modele recente low-cost de la Samsung, scrie Gizmodo. Uppleva inlesneste navigarea pe internet, accesul la Youtube, Vimeo, Dailymotion, TuneIn Radio si va dezvolta in medie 15 aplicatii, care difera nesemnificativ de la o piata de desfacere la alta, scrie Capital.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro