Sari direct la conținut

Business Report: "Cadou" de la Finante: declaratia pe profit 2 in 1; Bancherii castiga 90 de milioane de euro pe an obligand clientii sa-si achite ratele la cursul lor si nu la cel al BNR; Tehnologia "anti-hoti" protejeaza datele din laptopurile furate;

HotNews.ro
Business report, Foto: Colaj foto
Business report, Foto: Colaj foto

Daniel Daianu: „Relansarea economica prin finantarea consumului este o naivitate”. Dupa dezumflarea balonului consumului, acest sector nu mai atrage finantari. Adevarata revenire se va baza pe investitii si pe atragerea fondurilor europene, spune profesorul de economie Daniel Daianu. Este bine ca nu am ajuns in situatia de incapacitate de plata prin ruperea acordului cu FMI, insa „jaful national” continua, iar fondurile europene sunt in continuare prea putin accesate. Acesta este un scurt bilant al economiei romanesti la finalul anului 2010, in opinia profesorului de economie Daniel Daianu. El spune, intr-un interviu acordat EVZ, ca revenirea nu poate veni din consum, iar prioritatile guvernului pentru anul care vine sunt un acord preventiv cu FMI, atragerea investitorilor straini si reducerea contributiilor sociale.

Cum ajungi de la o idee la un milion de euro intr-un singur an. Poate o companie IT din Romania sa ajunga in cinci ani in top 30 din lume? Este provocarea pe care a lansat-o Dragos Manac, aflat acum in negocieri pentru atragerea unei investitii de un milion de euro. Exemplele de companii romanesti care activeaza cu succes in SUA se inmultesc in fiecare an. Una dintre ele este Appnor, al carei actionar majoritar si cofondator este Dragos Manac, aflat in negocieri pentru atragerea unei investitii de aproximativ un milion de euro. El detine acum 95% din firma si va ramane actionar majoritar si dupa incheierea tranzactiei, scrie Capital.

Bancherii castiga 90 de milioane de euro pe an obligand clientii sa-si achite ratele la cursul lor si nu la cel al BNR. Valutistii au o marja de curs de 1%, bancile mari urca la 3,5%. Amendamentul adus OUG 50 privind creditele populatiei care prevedea ca ratele la creditele in valuta sa fie platite la cursul oficial al BNR si nu la cel pe care il practica fiecare banca in parte nu a trecut de votul din plen. Desi diferentele dintre cele doua cursuri nu par mari, fiind de 0,5%-1,7%, faptul ca cei care au rate la imprumuturi luate in valuta platesc la cursul bancherilor si nu la cel al BNR echivaleaza practic cu plata unui comision suplimentar luna de luna. Vineri, de exemplu, pe 24 decembrie, cursul oficial anuntat de BNR a fost de 4,2881 lei pentru un euro iar cel al BCR, cea mai mare banca din Romania, a fost de 4,3150 lei/euro, cu 0,6% mai mare. Astfel, pentru fiecare 100 de euro platiti, clientul pierde 2,7 lei, luna de luna, din diferenta dintre cele doua cursuri, scre Gandul.

Cum au cheltuit dezvoltatorii de malluri sute de mii de euro pentru premiile si campaniile de Sarbatori. Milioane de luminite, reni zburatori, pinguini dansatori, oameni de zapada, targuri de cadouri, promotii, concursuri, premii, toate pentru bucurestenii care vor trece pragul mallurilor in aceasta luna. Dezvoltatorii au scos din buzunar sute de mii de euro pentru campaniile de Sarbatori. Pentru campania de Craciun din acest an din Baneasa Shopping City, dezvoltatorul a alocatun buget la fel ca si anul trecut: 400.000 de euro… De asemenea, a mai fost amenajat un loc de distractie pentru intreaga familiei: Baneasa Fun, cu ring de patinaj, carusel, masinute bubitoare si trenulete, scrie Money.ro.

Bancile europene, in cautare de finantare. Neincrederea investitorilor fata de zona euro si speculatiile privind extinderea crizei datoriilor suverane catre statele cu dificultati din uniunea monetara se vor reflecta si in abilitatea bancilor comerciale de a se finanta in anul care vine, informeaza „Financial Times”. Mai mult, nevoia acuta de lichiditati cu care se confrunta guvernele ar putea insemna mai multa competitie pentru banci pe piata obligatiunilor, se arata in cel mai recent raport de stabilitate bianual emis de Banca Centrala Europeana (BCE). Astfel, institutiile bancare ar putea fi obligate sa ofere randamente mai mari pentru a atrage investitorii, scrie Adevarul.

„Cadou” de la Finante: declaratia pe profit 2 in 1. Pentru ca in luna octombrie din acest an s-a eliminat impozitul minim, 2010 a fost impartit in doi ani fiscali, fapt care pune piedici firmelor. Anul 2010 va fi impartit in doi ani fiscali, acest lucru fiind posibil din cauza abrogarii impozitului minim de la 1 octombrie 2010. Masura a fost considerata una in favoarea mediului privat, anunta revista „Capital”. Pe langa faptul ca firmele vor depune doua declaratii pentru impozitul pe profit in 2011, vor suporta consecinte si asupra cheltuielilor pe care le-au facut anul acesta si care se pot scadea intr-o anumita limita la calculul impozitului. Problemele apar si din cauza ca textul ordonantei de urgenta genereaza interpretari, scrie EVZ.

Tehnologia „anti-hoti” protejeaza datele din laptopurile furate. Conform celui mai recent studiu disponibil, intr-o perioada de 12 luni se pierd peste 86.ooo de laptopuri, iar numarul lor tinde sa creasca pe masura ce calculatoarele mobile sunt utilizate tot mai mult. Aceasta inseamna pierderi estimate la 2,1 miliarde dolari. De altfel, cele mai multe laptopuri sunt pierdute in zona industriei financiare, cu o pondere de 15% din total, urmata de administratia publica, cu 14%. Evident, odata cu proliferarea fenomenului, sunt create si tehnologii care sa contracareze pe cat posibil pierderile. Tehnologia Anti-Theft (AT – antifurt) dezvoltata de Intel incearca sa limiteze pierderile la valoarea produsului in sine, blocand utilizarea datelor stocate pe acesta. Practic, tehnologia Intel AT permite transmiterea unei „pastile otravitoare” catre laptopul disparut, ceea ce face ca sistemul sa devina inoperabil, scrie Capital.

Saxo Bank: Cele mai exagerate predictii economice pentru anul urmator. In contextul nivelului ridicat de dezaprobare in randul populatiei privind actiunile de sprijinire a sistemului bancar, Congresul SUA ar putea bloca Rezerva Federala de la initierea unui nou pachet de masuri neconventionale, al treilea, in a doua jumatate a anului urmator, noteaza Saxo Bank. Totodata, Apple ar putea folosi o parte a rezervelor de lichiditati de 51 de miliarde de dolari pentru a cumpara Facebook, companie evaluata la 43 de miliarde de dolari de catre sharespost.com, iar cei peste 500 de milioane de utilizatori ai retelei de socializare online ar deveni disponibili departamentului de servicii si produse al Apple, scrie Gandul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro