Sari direct la conținut

Business Report: Call-centerele, o afacere ajutata de criza; Tender are planuri mari in Africa. Vezi cu cat inchiriaza un avion; Datoriile sufoca Europa. Trei tari sunt falimentare. Cinci momente cheie ale crizei

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Procesul de selectie a managerilor privati a prins viteza. Autoritatile sunt hotarate sa aleaga, pana in februarie 2012, cei mai buni manageri pentru companiile controlate de stat. Miza este una uriasa: cele mai mari companii de stat, desi au avut anul trecut afaceri de aproape 50 miliarde lei, au avut pierderi de peste 2 miliarde lei. Cel mai avansat este Ministerul Economiei, care este aproape sa aleaga consultantul pentru procesul de recrutare. Cele trei companii ale caror oferte au fost acceptate sunt Asocierea George Butunoiu Group & Biris Goran, Pedersen and Partners Consulting si Agentia de Servicii Professional. Castigatorul va primi de la stat circa 0,6 milioane euro, fara TVA, pentru serviciile oferite, scrie EVZ.

De ce nu este marfa in magazinele lui Patriciu. Afacerea cu reteaua de magazine de cartier Mic.ro a redus brusc din viteza, iar patronul Dinu Patriciu explica de ce s-au golit rafturile, in ultimele saptamani. De doua luni de zile rafturile magazinelor Mic.ro sunt aproape goale. Unele produse lipsesc cu desavarsire, iar alte sortimente se gasesc cu intermitenta. De o saptamana alimentele perisabile, cu termene de garantie restrans precum lactate si paine nici nu se mai aduc. Intrebati, vanzatorii dau din umeri suparati si spun ca nu stiu ce se intampla ca doar „e treaba patronilor” sa aduca marfa in magazin. Situatia este identica in majoritatea bacaniilor din lantul Mic.ro. Nu se mai gasesc tigari, apa minerala, unele sortimente de bauturi carbogzoase, si nici macar hartie igienica, informeaza Romania Libera.

Datoriile sufoca Europa. Trei tari sunt falimentare. Cinci momente cheie ale crizei. Au trecut aproximativ 18 luni de cand criza datoriei suverane din Europa a inceput sa starneasca ingrijorare la nivel mondial. In tot acest timp, criza a capatat proportii ce au transformat-o in cea mai mare provocare cu care s-a confruntat Uniunea Europeana de la adoptarea monedei unice euro, in urma cu 12 ani. Grecia, Portugalia si Irlanda sunt la un pas de faliment, in timp ce Italia si Spania au inceput sa dea semnale ingrijoratoare. Germania si Franta sunt cele mai stabile, dar au si ele de suferit de pe urma situatiei economice globale, relateaza Adevarul.

Call-centerele, o afacere ajutata de criza. Ce spune un jucator din piata. Criza economica din ultimii ani a reprezentat o oportunitate pentru business-ul Tweencall, unul dintre cei mai mari operatori de call-centere si outsourcing din Romania, a declarat pentru DailyBusiness.ro directorul general al companiei, Bogdan Manolache. Alaturi de scaderea masiva a chiriilor, criza a dus si la scaderea costului tehnologiei, fie ca vorbim de calculatoare, casti, centrale telefonice sau aplicatii software. „Pe langa scaderea de pret, echipamentele si serviciile au devenit mult mai accesibile, pentru ca furnizorii au devenit mai flexibili. Acum poti sa cumperi in rate, poti sa gasesti diverse angajamente astfel incat sa ai acces la lucruri la care altfel nu ai fi avut acces”, spune Manolache. Integral in DailyBusiness.ro

Unul din opt vagoane CFR Marfa va fi dat la fier vechi. Cati bani face un vagon. Circa 2.300 de vagoane din cele 40.000 pe care le detine CFR Marfa au fost casate anul trecut si in prima jumatate a acestui an, iar conducerea companiei de stat cu unele dintre cele mai mari pierderi din tara mai vrea sa taie alte 5.000 de vagoane. In aceeasi perioada de timp CFR Marfa nu a mai cumparat niciun vagon nou, potrivit informatiilor oferite de companie. In 2010 s-au casat 1.869 de vagoane, iar in primul semestru al acestui an 470 de unitati. Pe vagoanele casate in acest an s-au incasat 4,7 milioane de euro, contravaloarea a 33.627 de tone de fier vechi, scrie Money.ro

Tender are planuri mari in Africa. Vezi cu cat inchiriaza un avion. Cand vorbeste despre planurile de business pe care le are pentru Africa, omul de afaceri Ovidiu Tender ia in calcul si compania aeriana pe care o detine, Ten Airways. Mai ales ca, spune el, „pe continentul african exista un potential imens”. „Doar in Senegal sunt 84 de localitati dotate cu aeroporturi. In trecut, si probabil in prezent, era mult mai ieftin sa construiesti un aeroport decat o autostrada. In consecinta, exista oportunitati foarte mari pentru compania noastra aeriana de a deveni un operator semnificativ pentru zona Africii de Vest”, detaliaza omul de afaceri. Integral in Capital.

Patriciu: Sistemul bancar trebuie sa fie restructurat. Sistemul de creditare din Romania trebuie restructurat de la cap la coada, pe paliere care sa tina cont de capacitatea financiara a firmelor care vor sa acceseze imprumuturi, sustine omul de afaceri Dinu Patriciu. Sectorul privat a inceput deja sa se confrunte cu probleme financiare, pentru ca bancile trimit in afara tarii banii cu care ar fi trebuit sa imprumute companiile. Turbulentele financiare, care s-au amplificat in ultima perioada, au destabilizat sistemele bancare din tarile vest-europene. In acest context, sucursalele din Romania au inceput sa trimita catre grupurile din care fac parte tot mai multi bani. Problema este ca in tara raman sume din ce in ce mai mici la dispozitia firmelor care au nevoie de finantarea investitiilor, scrie Adevarul.

Tudor Ciurezu: Propunerea „Erste”, la mana actionarilor SIF. „Erste” si SIF-urile au definitivat termenii unei intelegeri asupra lichidizarii participatiilor la BCR, ne-a declarat Tudor Ciurezu, presedintele SIF5 Oltenia. Ciurezu este primul oficial al SIF-urilor care confirma ca cele cinci societati au ajuns la un acord cu actionarul majoritar al Bancii Comerciale Romane. „Am negociat termenii unei intelegeri cu Erste, insa nu va pot spune despre ce este vorba, intrucat urmeaza sa fie discutata in consiliile de administratie ale SIF-urilor”, ne-a declarat domnia sa. Presedintele SIF5 a lasat insa sa se inteleaga ca propunerea „Erste” presupune vanzarea unei parti din detinerea SIF si schimbul restului in actiuni „Erste”, informeaza Bursa.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro