Sari direct la conținut

Business Report: Care e acum cel mai tare rege al asfaltului; Patriciu a pierdut 50 milioane lei din Mic.Ro, intr-un an; Sfaturile pe care gigantul BlackRock le da investitorilor pentru a trece cu bine de turbulentele de pe burse; Mall-urile din Bucuresti: care fac bani si care fac pierderi

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

​Care e acum cel mai tare rege al asfaltului. Toti regii asfaltului din Romania au avut un an 2010 mai prost ca 2009, cu rezultate financiare in scadere drastica, potrivit datelor din bilant depuse la Finante. Cu o exceptie. Compania Euroconstruct Trading, a oamenilor de afaceri Dan Besciu si Sorin Vulpescu, a reusit sa faca un profit mai mare cu aproape 50% in 2010 fata de 2009 in conditiile unei cifre de afaceri aproape egala. Astfel, in 2009 firma realiza un profit net de 57 de milioane de lei la o cifra de afaceri de 250 de milioane de lei in timp ce anul trecut Euroconstruct a realizat un beneficiu de 81 de milioane de lei la o cifra de afaceri de 270 de milioane de lei, adica o marja de profit de aproape 30%. Numarul de angajati a crescut de la 669 la 720, scrie Money.ro.

Fara sistem de pensii private, copiii sunt solutia unei batraneti linistite. Veniturile de la batranete, de la „pensie”, ne aduc tot mai multe cosmaruri. Nu doar noua, romanilor, ci tuturor oamenilor de pe glob. In conditiile exploziei demografice din ultimul secol (de la mai putin de doua miliarde la inceputul secolului trecut pana la aproape sapte miliarde in prezent), asigurarea traiului zilnic este o preocupare atat a oamenilor, cat si a autoritatilor. Solutia pare simpla: economisesti in perioada in care muncesti si te pensionezi atunci cand ai pus deoparte suficient pentru a trai tot restul vietii. Numai ca investitiile din perioada de activitate trebuie sa fie substantiale pentru a acoperi nevoile de la batranete. Mai mult, ajutorul de care are nevoie o persoana in varsta nu se rezuma la partea financiara, ci este nevoie si de sprijin fizic si psihic. Este o zona in care principala sursa de ajutor este familia. Iar cand spunem familie, este clar ca primii de la care se asteapta sprijin sunt copiii, anunta Capital.ro.

Patriciu a pierdut 50 milioane lei din Mic.Ro, intr-un an. Mic.Ro, afacerea cu care Dinu Patriciu intentiona sa distruga hypermarketurile, a avut pierderi mai mari de 50 de milioane de lei, in primul an de activitate, dupa cum reiese din informatiile publicate pe site-ul Ministerului Finantelor Publice (MFP). „Bacania din colt” – asa cum isi numeste magnatul mica afacere – a avut, anul trecut, o cifra de afaceri de aproximativ 51 de milioane de lei si datorii de aproape 160 de milioane de lei. Mic.Ro are 534 de angajati. La finalul lunii aprilie, acest an, doar 29 de magazine mobile Mic.Ro reusise Dinu Patriciu sa deschida, din octombrie 2010 – momentul lansarii lor – cand promitea ca, in primul an, va inaugura 600 de „bacanii” pe roti, informeaza Bursa.ro.

Sfaturile pe care gigantul BlackRock le da investitorilor pentru a trece cu bine de turbulentele de pe burse. Gigantul american BlackRock, companie ce administreaza active de 3.600 miliarde de dolari (iunie 2011) a venit cu o serie de sfaturi pentru investitori care sa ii ajute pe acestia sa treaca mai usor peste perioadele de turbulente de pe burse. Astfel, primul sfat oferit de Blackrock investitorilor este sa fie informati si sa inteleaga suisurile si coborasurile pietei. „Intelegerea comportamentului general al pietei este un factor important pentru a putea investi atat in perioadele bune, cat si in perioadele in care pietele ne pun la incercare, dar si pentru a putea deveni un investitor de succes pe termen lung”, precizeaza reprezentantii BlackRock, scrie Economic Times.

SIF-urile si FP au pierdut in august cat au castigat in sapte luni. Noul val al scaderilor care au afectat pietele de capital din luna august a „taiat” peste 300 de milioane de euro din valoarea cumulata a SIF-urilor si Fondul Proprietatea, care in acest fel au pierdut tot ce au castigat in 2011. Portofoliile detinute, precum si discountul ridicat fata de activul net mentin inca un potential ridicat pentru titlurile SIF in urmatorul an, analistii estimand preturi tinta cu peste 50% mai mari decat in prezent. Chiar daca nu au mai oferit randamentele ridicate din perioada 2003-2007, actiunile SIF-urilor au ramas printre preferatele investitorilor, prin prisma lichiditatii ridicate. Anul acesta actiunile SIF si Fondul Proprietatea au inceput in forta, castigand pana in luna aprilie, in medie, 21,45%. Perioada de vara, precum si noul val de scaderi din luna august au anulat aceste cresteri, ceea ce a determinat scaderea capitalizarii bursiere, pe intreg sectorul, cu 315 milioane de euro numai in luna august, anunta Financiarul.

Mall-urile din Bucuresti: care fac bani si care fac pierderi. Unirea Shopping Center este inca unul din centrele comerciale profitabile din Bucuresti. Societatea a raportat anul trecut, potrivit Ministerului de Finante, un profit net de aproximativ 6 milioane de lei (1,4 milioane de euro). Comparativ cu 2009, magazinul din centrul Bucurestiului a generat insa un profit mai mic. In urma cu doi ani, compania avea un plus de peste 12 milioane de lei (2,84 milioane de euro). Cifra de afaceri a companiei se cifra in 2010 la peste 86 de milioane de lei (20,5 milioane de euro), iar datoriile depaseau 108 milioane de euro (25,8 milioane de euro). Si mall-ul din Baneasa a avut un an mai slab din punct de vedere al profitabilitatii. Potrivit datelor Ministerului de Finante, societatea care opereaza mall-ul din Baneasa, Baneasa Shopping City, a raportat anul trecut un profit net de aproximativ 196.000 de lei, adica in jur de 220.000 de euro, calculat la cusrul mediu al BNR din 2010. Cu un an in urma insa, dezvoltatorul depasise pragul de un milion de lei profit net, adica putin sub 260.000 de euro, informeaza Money.ro.

Cum se spulbera miliardul lui Niculae. In 2009, Romania s-a trezit cu un miliardar surpriza alaturi de Dinu Patriciu si Ion Tiriac. Averea lui Ioan Niculae s-a dublat intr-un singur an, la 1,2 miliarde de euro iar omul de afaceri a urcat de pe locul 11 in topul Forbes direct pe 2. L-au ajutat pretul mare al ingrasamintelor la export si pretul mic al gazelor romanesti. De anul acesta, gazele s-au scumpit iar pretul preferential nu da semne sa se intoarca. Asa ca Niculae a inchis jumatate din cele sase fabrici. Ce urmeaza? „Nu sunt de acord cu o impozitare suplimentara a afacerilor”, ne-a declarat miliardarul Ioan Niculae, referitor la propunerea facuta de al treilea cel mai bogat om din lume, Warren Buffet care a cerut Congresului SUA sa majoreze impozitele pentru persoanele cu averi mari pentru a contribui astfel la reducerea deficitului bugetar. „In Romania nu am nicio garantie ca banii astfel colectati vor fi directionati pentru cresterea economiei”, a mentionat miliardarul roman. Integral in Romania Libera.

Noul Mercedes Clasa B – prima imagine oficiala. Noua generatie a monovolumului compact de la Mercedes-Benz este gata de lansare, moment care se va consuma oficial la mijlocul lunii viitoare, in cadrul Salonului de la Frankfurt. Dupa ce internetul a fost invadat, cu ceva vreme in urma, cu imagini ale interiorului noului model, iata acum si prima imagine cu exteriorul acestuia, privit din fata. Sub capota, noua Clasa B va primi patru motorizari, doua pe benzina si doua diesel. Versiunea B180 va avea motorul de 1,6 litri si 122 CP (200 Nm), in timp ce B200 va avea versiunea de 156 CP (250 Nm). Variantele diesel vor fi B180 CDI (1,8 litri de 109 CP si 250 Nm) si B200 CDI (136 CP si 300 Nm). Noul Mercedes Clasa B va fi ceva mai mare decat actuala generatie. Va avea 4.359 mm lungime, 1.786 mm latime si 1.557 mm inaltime, scrie 24auto.ro.

Cine a avut cele mai mari castiguri in 2010. Cea mai mare companie romaneasca, OMV Petrom, ramane si in 2010 firma cu cel mai consistent profit net din tara noastra, potrivit datelor transmise de companii catre Ministerul Finantelor Publice (MFP). Societatea, controlata de austriecii de la OMV, a avut un plus la profit de circa 31%, de la 1,37 miliarde lei in 2009 la 1,8 miliarde lei anul trecut. Cifra de afaceri a companiei a sporit cu peste un miliard de lei, de la 12,84 miliarde lei in 2009, la 13,95 miliarde lei in 2010. Pe partea de distributie a produselor petroliere, OMV Petrom Marketing a avut un profit net de 113,3 milioane lei, de peste doua ori mai mare fata de cel de 35,8 milioane lei din 2009. Printre motivele acestui plus al profitului se numara optimizarea activitatilor companiei si cresterea preturilor la titei, potrivit declaratiilor Marianei Gheorghe, directorul general al companiei, anunta EVZ.

Cea mai scumpa masina din lume: 11 milioane de euro. Masina este prima construita dintr-o serie de 22 de prototipuri create de Ferrari. Intre 1958 si 1961, masinile Testa Rossa au castigat 10 dintre cele 19 curse la care au participat. Istoria bolidului vandut la licitatie este una palpitanta. In 1958 a fost distrus pentru prima oara, intr-un accident in cadrul cursei de anduranta de 24 de ore de la Le Mans (Franta). Dupa restaurare, masina a fost vanduta unui american care i-a dat foc intr-o incercare de a primi o suma importanta din asigurare. Recuperat din flacari, automobilul a fost reconstruit si a fost scos la licitatie in Statele Unite pentru un pret initial de aproape 18 milioane de euro, dar nu si-a gasit un cumparator, informeaza Adevarul.

Impozitul pe profit va putea fi platit anual. Firmele vor avea posibilitatea sa opteze intre plata trimestriala sau anuala a impozitului pe profit, in ultimul caz fiind necesare plati anticipate in suma de o patrime din impozitul pe profit datorat pentru anul precedent, potrivit unui proiect de ordonanta care modifica Codul Fiscal. In prezent, aceas-ta optiune este posibila doar in cazul institutiilor bancare. In ceea ce priveste sistemul de plata trimestrial, firmele vor determina profitul datorat luand in calcul veniturile si cheltuielile, precum si celelalte elemente de ajustare a bazei impozabile, inregistrate efectiv in fiecare trimestru. Sistemul de calcul, declarare si plata a impozitului pe profit de catre organizatiile nonprofit si de contribuabilii care obtin venituri majoritare din cultura cerealelor si plantelor tehnice, pomicultura si viticultura nu se modifica, aceaste categorii de contribuabili aplicand in continuare sistemul anual de plata a impozitului pe profit, fara efectuarea de plati anticipate, scrie Romania Libera.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro