Sari direct la conținut

Business Report: Care este cel mai corupt guvern din lume si unde se situeaza Romania pe harta coruptiei; Cinci inovatii in tehnologie care ne vor schimba vietile in urmatorii cinci ani; Scumpirile din 2012 au golit mesele romanilor

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

De ce vrea Guvernul un megasupraveghetor? Asiguratorii acuza pripa in care Guvernul vrea sa construiasca megastructura de supraveghere financiara. Companiile se tem ca astfel ar putea fi stopate reformele. Constituirea, prin ordonanta de urgenta, a megastructurii Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF) a luat prin surprindere chiar actorii direct vizati. Societatile de asigurare din Romania se tem ca graba cu care Guvernul vrea sa construiasca gigantul ar putea genera disfunctionalitati. Noua structura ar urma sa inglobeze supravegherea pietelor de asigurari, de pensii private si de capital, crearea ei ducand, implicit, la desfiintarea structurilor specializate, si anume Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare, Comisia de Supraveghere a Asigurarilor si Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. Cele trei piete aduna tranzactii anuale de peste 6 miliarde de euro, scrie Capital.ro.

Cinci inovatii in tehnologie care ne vor schimba vietile in urmatorii cinci ani. IBM a publicat cea de a saptea editie anuala „IBM 5 in 5” – studiu care releva o serie de inovatii care au potentialul de a schimba, in urmatorii cinci ani, modul de lucru, de viata si de interactiune al oamenilor. Studiul se bazeaza pe tendintele pietei si ale societatii, analizate prin tehnologiile emergente din cadrul laboratorelor R&D IBM din intreaga lume. IBM 5 in 5 de anul acesta exploreaza inovatii care vor reprezenta bazele urmatoarei ere de calcul, pe care IBM o descrie ca fiind epoca sistemelor cognitive. Aceasta noua generatie de masini va invata, se va adapta, va simti si va incepe sa experimenteze lumea exact cum este in realitate. Predictiile de anul acesta se concentreaza cu precadere pe un element al noii ere: abiliatea computerelor de a imita simturile umane – in stilul propriu, pentru a vedea, mirosi, atinge, gusta si auzi, anunta Tech Cover.

Scumpirile din 2012 au golit mesele romanilor. Pretul alimentelor a crescut, in medie, cu 5,5% in acest an, insa cartofii, fasolea si citricele s-au scumpit cu peste 20%. Romanii continua sa consume temperat si inlocuiesc sortimentele de mancare cu altele mai ieftine. Alimentele au continuat in 2012 marsul scumpirilor. Deprecierea leului in raport cu euro si dolarul, seceta si scumpirea energiei electrice si a gazelor sunt doar cateva dintre motivele cresterii preturilor la produsele alimentare. Mancarea s-a scumpit, in medie, cu 5,5% in primele 11 luni, potrivit datelor Institutului National de Statistica. Cifrele pentru intregul an urmeaza sa fie publicate la inceputul lunii ianuarie. Alimentele de baza au inregistrat cele mai mari cresteri de preturi. Vedetele scumpirilor au fost in acest an cartofii, fasolea si citricele, urmate de oua si fructe proaspete, informeaza Adevarul.

Actiunile listate la bursele din Bucuresti si Sofia – cele mai subevaluate titluri europene. Actiunile de top listate la bursele din Bucuresti si Sofia sunt in 2012 cele mai subevaluate titluri europene, tinand cont de castigurile aduse investitorilor in raport cu pretul de achizitie al actiunilor, potrivit Agerpres. Potrivit datelor casei de brokeraj Intercapital Invest, din sistemul Bloomberg, indicatorii P/E ai indicilor principali ai celor doua burse – BET (care arata evolutia celor mai lichide 10 actiuni listate la Bursa de Valori Bucuresti /BVB/) si respectiv Sofix – sunt mai mici comparativ cu cei ai indicilor de referinta ai burselor din regiune si ale marilor burse europene, precum si fata de bursele din SUA sau cele asiatice. Indicatorul P/E exprima durata de recuperare (in ani) a unei investitii intr-o actiune (pretul platit pe actiune) din profiturile obtinute de compania emitenta. Valoarea este teoretica (nu toate profiturile unei firme se distribuie actionarilor), dar este relevanta pentru investitori si asigura comparabilitatea unor actiuni al caror pret poate fi foarte diferit inclusiv ca ordin de marime, scrie Romania Libera.

Care este cel mai corupt guvern din lume si unde se situeaza Romania pe harta coruptiei. Spagi, conflicte de interese, nepotism, exploatari si licitatii dubioase. Acestea sunt cateva dintre minusurile guvernelor lumii. Care este insa cel mai corupt dintre toate? De mai bine de 15 ani, Transparency International realizeaza „indexul coruptiei”, un clasament care ia la puricat 176 de tari ale lumii si guvernele lor, punctand nivelul coruptiei la nivel administrativ de la 0 la 100, unde 0 inseamna „corupt total”, iar 100 „curat total”. Indexul pentru anul 2012 tocmai a fost lansat pe piata si prezinta si un grafic al tarilor G-20, unde Rusia a fost declarata cea mai corupta tara, la polul opus fiind Australia, anunta Capital.

Gama C de la Citroen – mai simpla, mai sobra. Dupa ce, decenii la rand, ne-a obisnuit cu modele si solutii tehnice inedite, Citroen vrea o separare cat mai clara intre cele doua game ale sale. Astfel, gama clasica, formata din modelele „obisnuite”, cele cu litera C in denumire, se va diferentia net de gama superioara, cea a modelelor DS. Informatia a fost data de noul responsabil cu gama de modele Citroen, Thomas d’Haussy, intr-un interviu acordat publicatiei La Tribune. Simplitatea, spatiul si confortul vor fi atuurile viitoarelor modele din gama C. Acestea se vor regasi la viitorul „Citroen essentielle”, model care ar trebui sa reinvie spiritul celebrului 2CV. Productia lui ar trebui sa demareze la finele anului viitor sau cel tarziu in 2014. Noul model popular de la Citroen va fi primul din gama C repozitionata, informeaza 24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro