Sari direct la conținut

Business Report: Care vor fi sectoarele problema pe bursa in 2011; Cum isi impart gigantii publicitatii bugetele TV; De unde e mai ieftin sa-ti cumperi terminalul iPhone4; 10 lectii de business pe care trebuie sa le stie orice antreprenor

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Pietele financiare internationale se cutremura. Urmeaza colapsul? Dupa cateva zile de optimism ce au generat cresteri pe un volum extrem de redus, panica s-a reinstalat in pietele financiare internationale, ca urmare a datelor economice negative si a tensiunii existente in randul investitorilor. Acestea au dus la un declin de aproximativ 3%, cel mai amplu din acest an. Revenirea artificiala a economiilor globale incepe sa se tempereze, o serie de date economice dezamagitoare confirmand adevarul tragic. Piata imobiliara americana a intrat oficial in dubla-recesiune, prin revenirea la minimul din luna mai 2009, iar un declin de cateva procente a preturilor pentru casele din Spania va crea reale probleme bancilor, scrie Capital.

Polonia si Cehia atrag banii. Noi ne laudam cu potentialul din imobiliare. Porcusorii europeni dau rateuri si pe piata imobiliara, investitiile din domeniu fiind in scadere cu 3% in Portugalia, Italia, Irlanda, Grecia si Spania, potrivit raportului Money into Property 2011 al consultantului imobiliar DTZ Echinox, care vorbeste despre disponibilitati de 986 de miliarde de dolari pentru investitii in proprietati comerciale la nivel global in urmatorii trei ani. Dincolo de posibilul colaps al PIIGS, volumul tranzactiilor de investitii europene a crescut cu 64% in 2010, usor sub cresterea globala de 76%. „Revenirea volumului tranzactiilor la nivel global a fost dominata de investitii locale, insa in 2010, tranzactiile inter-regionale au crescut cu 34%, dupa doi ani de scaderi semnificative”. Integral in Business Cover.

Care vor fi sectoarele problema pe bursa in 2011. Imobiliarele, constructiile, sectoarul metalurgic si utilajele industriale au fost puternic afectate de criza financiara. Pe viitor insa vor putea aduce profit. Important este momentul ales pentru a investi.Performantele multor companii din domeniul constructiilor, imobiliarelor, din sectorul metalurgic si utilaje industriale sunt puse anul acesta sub semnul indoielii. Cu toate acestea, pe fiecare segment in parte exista companii care pot aduce profituri peste media sectoriala. Mai mult, pentru a nu merge in pierdere este foarte important ca investitorul sa stie momentul exact in care sa investeasca intr-un titlu, indica raportul „Rezultate Companii BVB- Anul 2010”, realizat de analistii casei de brokeraj Tradeville si preluat de Money.ro.

Studiu: Peste jumatate dintre romani au datorii. Mai mult de jumatate dintre respondentii unui sondaj de opinie realizat pe site-ul ivox.ro (52,7%) au declarat ca au datorii, in timp ce 34,4% dintre ei sustin ca intampina dificultati mari si foarte mari in achitarea acestora. Totodata, cei mai multi respondenti (41,3%) sunt de parere ca intampina dificultati in platirea datoriilor doar intr-o masura medie. Datele obtinute arata ca in cursul anului 2010, 20,2% dintre respondentii sondajului „Cum iti gestionezi banii?” au fost nevoiti sa imprumute bani des si foarte des pentru a-si plati facturile. In schimb, 53,7% dintre acestia nu au apelat la imprumutul banilor deloc anul trecut, sau daca au facut-o, a fost rar, scrie Daily Business.

Romania a exportat, in 2010, produse bio in valoare de 150 de milioane de euro. Romania a exportat, in 2010, produse bio in valoare de 150 milioane de euro, in timp ce importurile din aceeasi categorie s-au ridicat la 35 milioane de euro, a declarat, joi, intr-o conferinta de presa, Adrian Radulescu, secretar de stat in cadrul Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale (MADR). „Bio este un produs de nisa si o alternativa pentru zonele in care nu se poate face agricultura conventionala. Pentru mine, sa fiu sincer, ca practicant al agriculturii conventionale nici nu voiam sa aud de agricultura bio. Ulterior, mi-am schimbat radical parerea. Romania a exportat, in 2010, de 150 milioane euro, produse bio, in timp ce importurile s-au cifrat la 35 milioane de euro”, a afirmat Radulescu, citat de Capital.

NNDKP: Ofertele in care se face book building au un succes mai mare decat cele unde pretul este fix. Transgaz putea sa fie vanduta la un pret mult mai bun daca se respecta acest lucru. Specialistii Nestor Nestor Diculescu Kingston Petersen (NNDKP), una dintre cele mai mari case de avocatura de pe piata locala, spun ca succesul ofertelor de vanzare de actiuni in care se face asa numita procedura de book building este mult mai mare decat al celor facute cu pret fix, insa pe piata romaneasca vanzatorii nu au tinut cont de acest lucru si toate ofertele importante de pana acum au fost lansate la pret fix. Book building reprezinta practic procedura prin care intermediarul ofertei intra in contact cu investitorii, iar acestia isi exprima un punct de vedere referitor la numarul de actiuni pe care le-ar cumpara si pretul pe care l-ar oferi. Integral pe EconomicTimes.ro.

Podul de bani peste Prut: De ce ar investi romanii in Republica Moldova. Facilitati fiscale, forta de munca ieftina si calificata – sunt doar cateva din „mirajele” prin care Republica Moldova vrea sa ademeneasca investitori, inclusiv romani. Afla care sunt avantajele demararii unei afaceri in tara de peste Prut. Cu o populatie de doar 4 milioane de locuitori, Republica Moldova este vazuta mai mult ca o tara de tranzit catre Rusia si Ucraina decat ca o piata de consum. Guvernul de la Chisinau este determinat sa atraga investitori, inclusiv din Romania. Pentru aceasta, ofera mai multe facilitati fiscale precum cota de impozit pe profit zero anul acesta, a declarat Doina Cebotari, consilier pentru afaceri economice al premierului din Republica Moldova, in cadrul unui eveniment organizat de Finmedia. Integral in Daily Business.

Lant-gigant de aziluri de batrani. Pentru inceput, taxa lunara va fi de 650 de euro, insa investitorii spera sa obtina si subventii de la stat. Compania americana Groupe Concorde Developments (GCD) a anuntat ca are intentia sa investeasca peste 250 milioane de euro pentru constructia unui lant de „centre ecologice” pentru ingrijirea persoanelor in varsta si pentru cei suferinzi de Alzheimer. Conceptul assisted living presupune ingrijirea permanenta a batranilor care nu se mai pot hrani sau deplasa fara ajutor. Proiectul presupune constructia unor centre de ingrijire, a caror suprafata totala, la nivelul tarii va avea 257.500 metri patrati. Din datele furnizate rezulta ca centrele ar urma sa gazduiasca, in total, aproximativ 10 mii de rezidenti, scrie Romania Libera.

Romania, pe locul doi in Europa la ponderea creditelor neperformante. Ponderea creditelor neperformante in totalul imprumuturilor este de 20,5% in cazul Romaniei, tara noastra avand al doilea cel mai ridicat nivel din Europa, potrivit unui raport al agentiei de evaluare Fitch, care pozitioneaza pe primul loc Ucraina.In raportul Fitch se arata ca in Romania indicatorii de masurare a nivelului creditelor neperformante se bazeaza pe o metodologie mai conservatoare decat in statele din CEE. „In ciuda revenirii cresterii in regiunile din CEE si CIS in 2010, rata imprumuturilor neperformante a crescut semnificativ in Bulgaria, Romania si Ucraina si a urcat de asemenea in Croatia, Letonia, Ungaria si Slovenia, reflectand impactul declinului economic asupra bancilor”, apreciaza agentia, citata de EVZ.

Cum te califici pentru „Casa Verde”. In doua zile de cand a fost lansata o noua sesiune a programului „Casa Verde”, derulat de Administratia Fondului pentru Mediu, 4.400 de romani si-au depus dosarele pentru a primi banii pentru incalzire ecologica. La fel ca si in 2010, si anul acesta suma acordata pentru proiectele verzi este de 100 de milioane de lei. Potrivit ghidului de finantare al programului pot depune proiecte toti cei care vor sa-si incalzeasca locuinta folosind energia regenerabila. In functie de sistemul pe care vor sa-l cumpere, fiecare beneficiar al proiectului poate primi: 6.000 lei pentru instalarea panourilor solare; pana la 8.000 de lei pentru pompele de caldura; 6.000 de lei pentru instalatiile de producere a energiei termice pe baza de peleti, brichete, tocatura lemnoasa sau orice alt fel de reziduuri si deseuri vegetale, scrie Adevarul.

Cum isi impart gigantii publicitatii bugetele TV. Primele 20 de companii aflate in topul celor mai mari investitori in publicitate detin 47% din volumul total de reclame difuzat pe televiziuni. „Forbes Romania” a calculat cum si-au alocat multinationalele bugetele de comunicare pe fiecare post TV in perioada 1 ianuarie – 10 mai 2011. Pro TV este prima alegere. Grosul publicitatii TV in Romania provine de la 20 de companii (multinationale si corporatii). Acestea au obtinut, in perioada amintita, 47% din volumul total de puncte de audienta pentru reclamele difuzate (Gross Rating Point – GRP) livrat de intreaga piata de televiziune. Cifra arata ca avem o piata puternic polarizata: pe de-o parte, 20 de giganti (cu bugete de milioane de dolari si zeci de braduri) si, pe de alta parte, clienti mici si foarte mici, care au consumat „dupa puterile” lor financiare. Din cei 20, doar Adevarul SA (companie de media) si European Drinks (producator de bauturi racoritoare) sunt firme romanesti, restul fiind multinationale, scrie Adevarul.

Harta preturilor apartamentelor la nivel national. Cat mai valoreaza locuinta ta. Apartamentele s-au ieftinit cu aproape 13% in marile orase in ultimele 12 luni si sunt sanse ca preturile sa ramana aproximativ la acelasi nivel pana la sfarsitul anului, cu mici variatii, sustin specialistii. Cu toate acestea, romanii nu se inghesuie sa profite de reduceri, din cauza conditiilor economice neprielnice. Acesta este de altfel si motivul pentru care apartamentele nu se vor scumpi prea curand. „Nu exista nicio sansa de crestere a preturilor apartamentelor vechi in urmatoarele sase luni, pentru ca nu exista niciun argument obiectiv care sa alimenteze acest trend. Cererea nu e sprijinita de nimic, nivelul de trai e jos, finantarea nu se imbunatateste, iar salariile nu cresc”, a declarat pentru Gandul Adrian Crivii, directorul general al companiei de evaluare Darian DRS.

De unde e mai ieftin sa-ti cumperi terminalul iPhone4. Dupa ce Orange a adus gadgetul in Romania, Vodafone si Cosmote au venit cu oferte.Orange, Vodafone si Cosmote, principalii operatori de telefonie mobila din Romania, au in portofoliul lor terminalul iPhone 4. Fiecare ofera mai multe abonamente, pe unul sau doi ani, iar Orange are pana pe 31 august o oferta speciala: clientii din alte retele care isi porteaza numarul in Orange si isi fac un abonament pentru iPhone primesc cu 50% mai multe minute nationale pe luna, timp de un an, pentru abonamentele pe doi ani. Integral in EVZ.

10 lectii de business pe care trebuie sa le stie orice antreprenor. Business Insider a adunat cele mai inspirate clipuri de pe YouTube pe care ar trebui sa le vizioneze orice intreprinzator, fie el incepator sau nu. Business Insider a adunat clipuri motivationale de pe YouTube pe care ar trebui sa le vizioneze orice intreprinzator, fie el incepator sau nu. Dintr-o lista a primelor 10 filmulete, veritabile lectii de antreprenoriat, n-ar trebui sa lipseasca discursul lui Joseph Bower de la Harvard ori sfaturile lui Steve Jobs. Integral in Gandul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro