Sari direct la conținut

Business Report: Cat ii costa pe nemti sa faca o autostrada; Ai trece un interviu de angajare la Google, Apple sau Facebook? Raspunde la cele mai grele intrebari care iti vor fi puse;  Top 10 licitatii masluite in 2010; Venirea H&M ascute razboiul foarfecelor;

HotNews.ro
business report, Foto: Colaj foto
business report, Foto: Colaj foto

Cat ii costa pe nemti sa faca o autostrada. Se stie despre Germania ca are una dintre cele mai dense retele de autostrazi din lume, situandu-se pe locul al treilea, dupa Statele Unite si China. Celebra Autobahn masoara in prezent peste 13.000 km, iar pretul de construire pe km nu este cu mult mai mare decat in Romania. Vorbim insa de cu totul alta calitate. Astfel, construirea unui km de autostrada in Germania este de 6,7 milioane de euro, fara sa includem proiect, studii de fezabilitate sau contracte de consultanta. Toate cheltuielile adunate la un loc dau aproximativ 27 de milioane de euro, suma in care sunt incluse de la cheltuieli de administrare pana la indicatoarele electronice de pe autostrada precum si peretii antifonici si antivibranti aflati de-a lungul autobahn-ului in dreptul zonelor cu locuinte, scrie Capital.

In articolul „Petrom va distribui dividende de 245 mil. euro, primele dupa doi ani”, ZF scrie: „Austriecii de la OMV vor incasa 124 mil. euro. Statul si Fondul Proprietatea vor primi cate 50 mil. euro”. Integral in Ziarul Financiar.

Unul dintre mostenitorii lui Malaxa si Ausnit ar putea intra in Comitetul Reprezentantilor de la FP. Urmasii marilor industriasi interbelici sunt cei mai mari actionari privati ai Fondului Proprietatea. Corin Trandafir, reprezentantul mostenitorilor familiilor Malaxa si Ausnit, cei mai importanti actionari privati ai Fondului Proprietatea (FP), a demisionat din functia de membru al Comitetului Reprezentantilor de la FP, organismul care supravegheaza modul in care grupul Franklin Templeton administreaza activele de 3,8 miliarde de euro ale fondului, scrie EconomicTimes.ro.

Scumpirea carburantilor schimba preferintele auto ale romanilor. Consumul, criteriul numarul unu. Pretul nu mai este principalul criteriu de cumparare a unei masini. Recenta evolutie e pretului carburantilor la pompa i-a facut pe romani mult mai atenti la acest capitol. Doua treimi dintre respondentii unui sondaj realizat de GfK in 2010 spun ca achizitioneaza un automobil in primul rand dupa consum. Urmatoarele criterii care dicteaza alegerea sunt, in ordine, marca (44%), pretul (44%), caracteristicile si performanta motorului (40%), precum si confortul (36%), scrie Gandul.

Venirea H&M ascute razboiul foarfecelor. Furios si iute, lantul de fashion H&M isi infige steagul, pana la sfarsitul lui aprilie, in sase puncte din Romania. Startul agresiv al suedezilor nu-i intimideaza pe competitori, care au la randul lor planuri ambitioase de extindere. Un razboi comercial din care cei mai castigati vor iesi clientii. Una dintre stirile mult comentate ale verii lui 2005 era ca retailerul suedez Hennes&Mauritz AB (H&M) tatoneaza piata locala. Zvonuri si scenarii multe, dar nimic batut in cuie. Pietei de moda romanesti i-au trebuit inca sase ani de atunci sa devina suficient de atractiva pentru ca H&M sa-si deschida magazine aici, scrie Money.ro.

Moody’s: Ratingul Romaniei va ramane stabil. Perspectiva de rating a Romaniei este stabila, reflectand imbunatatirea graduala a imaginii macroeconomice, pachetul de sprijin financiar din partea UE si FMI, aflat in desfasurare si masurile asociate pentru reforma fiscala in sectorul public, ne-a declarat Alexander Kockerbeck, analist sef la Moody’s. Agentia de rating a acordat Romaniei ratingul „Baa3” cu o perspectiva stabila, privind, in special, nivelul investitiilor. Potrivit lui Alexander Kockerbeck, ratingul Romaniei se bazeaza pe intarirea moderata a economiei combinata cu autoritatea moderata a institutiilor. Integral in Bursa.ro.

Noul acord cu FMI: In februarie parea sigur, acum e cu „daca” si „poate”. Fondul Monetar International va discuta vineri termenii unui nou acord financiar cu Romania. Expertii citati de DailyBusiness.ro se intreaba daca noua intelegere, de tip preventiv, cu FMI si UE, va mai reprezenta, in actualul context mondial, o centura de siguranta sau tinde sa devina un nou colac de salvare. Boardul Fondului Monetar International (FMI) de la Washington va discuta vineri raportul la ultima evaluare din acordul stand-by si incheierea programului de finantare a Romaniei (12,95 miliarde euro), dupa care va vota termenii unei noi intelegeri, de tip preventiv, cu Romania, in valoare de aproximativ 3,7 miliarde euro, scrie Daily Business.

Ai trece un interviu de angajare la Google, Apple sau Facebook? Raspunde la cele mai grele intrebari care iti vor fi puse. Nu e usor sa te angajezi la firme precum Facebook, Google sau Apple. Daca aplici pentru un job la ei, te poti trezi ca esti intrebat cate semafoare sunt in oras. In 2010 s-au facut atat de putine angajari incat, pentru a fi sigure ca vor coopta pe cine trebuie, firmele si-au inasprit cerintele interviurilor de angajare. Site-ul de recrutare glassdoor. com a analizat peste 80.000 de intrebari puse de diverse companii la interviurile de angajare si a facut un top al celor mai grele 15 „probe” la care au fost supusi aplicantii pentru un job la Google sau Apple, scrie Gandul.

Top 10 licitatii masluite in 2010. Primariile Chiajna si Bucuresti au primit cele mai mari amenzi pentru semnarea de contracte fara a respecta procedurile legale. In total, Autoritatea pentru Monitorizarea Achizitiilor Publice a aplicat sanctiuni de 1,3 milioane de euro anul trecut atat institutiilor si agentiilor nationale, dar si autoritatilor locale. In topul amenzilor acordate de Autoritatea Nationala pentru Reglementarea si Monitorizarea Achizitiilor Publice (ANRMAP) se afla Primaria comunei Chiajna, din judetul Ilfov, scrie Adevarul.

Reteta exportului fictiv de grau. Firme din Bulgaria „achizitioneaza” de pe piata romaneasca produse alimentare. Ulterior, doar in acte, se certifica livrarea acestor produse in Bulgaria pentru a se beneficia de scutirea de TVA aplicata livrarilor intracomunitare. Marfa nefiscalizata si incasarea de TVA pentru transporturi fictive sunt cele doua metode de evaziune fiscala practicata de unii comercianti de cereale, prin filiera bulgara. Evaziunea fiscala in domeniul moraritului si panificatie se ridica la cel putin 60%, scrie Romania Libera.

Cum vor investitorii straini sa afle chiar din gura lui Boc prioritatile Guvernului. Liderii centrali ai gigantilor Vodafone, Honeywell si Ford, precum si o delegatie condusa de un senator ceh au venit, in ultimele trei saptamani, la Bucuresti pentru a se interesa direct la prim-ministrul Emil Boc despre prioritatile de investitii pe care le are Guvernul Romaniei si pentru a prezenta intentiile lor de dezvoltare a afacerilor in Romania, scrie Curdeguvernare.ro.

Blocaj financiar pe piata tichetelor de masa. Marile retele de retail nu mai pot primi banii pe bonurile emise de Euroticket, care a intrat in insolventa, si inregistreaza pagube de peste un milion de euro. Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania (AMRCR) sustine ca emitentul de tichete valorice Euroticket a adus prejudicii materiale grave magazinelor partenere, precum si altor companii si persoane fizice, care au utilizat tichetele emise de companie, dar nu le pot deconta, scrie Adevarul.

In articolul „Georgios Poukamissas, ambasadorul Greciei la Bucuresti: Folositi-va de faptul ca nu sunteti la fel de indatorati ca noi!”, ZF scrie: „Georgios Poukamissas, ambasadorul Greciei la Bucuresti, sustine ca guvernul elen se asteapta ca in ultimul trimestru al anului acesta sau la inceputul lui 2012 economia greaca sa inceapa sa inregistreze rate pozitive de crestere ca urmare a masurilor luate”. Integral in Ziarul Financiar.

Taxele mai mici nu ne-ar ieftini mancarea. Reducerea TVA la 5% pentru alimentele de baza va avea ca efect saracirea bugetului de stat cu un miliard de euro anual si ii va imbogati, in schimb, pe comercianti. Reducerea TVA la alimente face iar valuri in parlament, desi sansele ca propunerea sa fie implementata sunt mici. In plus, masura este departe de a duce la o ieftinire a produselor de baza, asa cum spera initiatorii, ci va aduce profituri mai mari pentru jucatorii din domeniu, cred specialistii consultati de EVZ.

„Nu vad de ce ar scadea pretul benzinei, cand ponderea barilului este mica in pretul final”. Pretul petrolului ar putea scadea odata cu calmarea evenimentelor din Libia, urmand sa se situeze, in medie, la 100 – 110 dolari barilul, in 2011, a declarat, miercuri, Country Manager Zeta Petroleum LTD, Bogdan Popescu, care a participat la Conferinta Upstream Romania. „Ar trebui sa ne asteptam la o scadere a pretului petrolului, odata cu calmarea evenimentelor din Libia. Conflictele nu au influentat durabil pretul petrolului. In acest an, pretul petrolului se va situa, in medie, la 100 – 110 dolari barilul”, a afirmat Bogdan Popescu, citat de Capital.

Cine si cum sifoneaza banii pe drumuri. Oficiali romani descriu traiectoria banilor publici pentru infrastructura spre buzunare private. „Tovarasii” intre regii asfaltului – consultantii care teoretic ar trebui sa apere interesele statului – si Compania de Autostrazi, plus o panoplie bogata a mijloacelor de fentare a licitatiilor si lobby-ul facut de regii asfaltului in compania sus-mentionata sunt realitati ce au fost zugravite ieri, nu de presa, cum s-ar putea crede, ci chiar de ministrul Transporturilor, de un sef al Consiliului National de Solutionare a Contestatiilor si de parlamentari, scrie Romania Libera.

Litoralul bulgar e si in 2011 de doua ori mai ieftin decat al nostru. Vezi tarifele. Vacantele pe litoralul bulgar sunt si in 2011 mai ieftine decat la noi. Concret, un sejur de 7 zile la Albena in luna iulie e aproape de 2 ori mai ieftin decat o vacanta la Mamaia sau la Eforie Nord. Un sejur la Balcic in iulie e mai ieftin decat la Neptun, la Mamaia sau la Eforie Nord. Vezi mai jos o comparatie intre tariful unei vacante de 7 zile la hoteluri de 3 stele de la ei si de la noi, in iulie, scrie Money.ro.

Statul a incasat putin peste 1% din valoarea bunurilor sechestrate. ANAF a obtinut, in primele doua luni ale anului, 5,5 mil. lei din valoarea totala a bunurilor sechestrate, de 409 mil. lei. Aproximativ 77.000 de firme au fost executate silit in ianuarie si februarie. Fiscul a blocat, in acest an, 170.546 de conturi ale firmelor si persoanelor fizice, si a pus sechestru pe bunuri pentru datorii de aproximativ 2,41 mld. lei, potrivit datelor furnizate de Agentia Nationala de Administrare Fiscala, scrie Financiarul.

Gica Popescu, magnet pentru afacerile paguboase. Doar daca va plati din greu si se va retrage din afacerile pe care le-a inceput si care i-au devenit tot mai paguboase. Oltean, lui Gica Popescu i-a placut intotdeauna sa pozeze. Sa iasa in evidenta ca un tip sobru, serios, muncitor, pe care te poti baza in orice moment. Datorita acestor calitati s-a impus in fotbalul mare (a fost capitan la Barcelona si la nationala Romaniei in vremurile de aur) si a castigat multe milioane de euro (aproape 10), scrie Vertical News.

Citeste si :EurMonitor: Stabilitate si solidaritate europeana – noul mecanism de criza; Romania, tara fagaduintei pentru zeci de refugiati; UE isi cauta un rol in criza din Libia

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro