Sari direct la conținut

Business Report: Cat petrol are Gaddafi si unde il exporta; Roubini avertizeaza: pretul petrolului ar putea reaprinde criza; Fitch Ratings: China s-ar putea confrunta cu o criza bancara; Investitorii straini, partial multumiti de Codul Muncii

HotNews.ro
business report, Foto: Colaj foto
business report, Foto: Colaj foto

Cat petrol are Gaddafi si unde il exporta. Peste trei sferturi din titeiul extras din cele mai mari rezerve africane a luat, anul trecut, drumul Europei. Miza impunerii unei zone de excludere aeriana deasupra Libiei este petrolul, pe care Occidentul vrea sa puna mana cu orice pret, a acuzat liderul de la Tripoli, Muammar Gaddafi, intr-un interviu acordat miercuri unei televiziuni din Turcia. Oficialii NATO discuta azi, la Bruxelles, un proiect de inchidere a spatiului aerian libian pentru a bloca raidurile lansate de aviatia militara asupra pozitiilor controlate de insurgenta anti-Gaddafi. „Daca iau o astfel de decizie, aceasta va servi Libiei, deoarece poporul libian va afla in cele din urma adevarul, si anume ca Occidentul vrea sa preia controlul tarii si sa ii fure petrolul”, a declarat colonelul in interviul pentru postul TRT TV, scrie EVZ.

Cum ar putea ajunge Romania un mic Dubai. Proiectele Ministerului Dezvoltarii Regionale si Turismului (MDRT) si ale companiilor romanesti, propuse investitorilor straini din Golf sunt asemanatoare celor existente deja in Dubai. Un exemplu de astfel de proiect este Turistic Marina – Capidava, dezvoltat in Constanta si a carui valoare este de 4,5 milioane de dolari. Proiectul este prezentat de MDRT, care cauta fie un Parteneriat Public-Privat fie un joint-venture cu investitorii straini. Construirea marinei turistice de la Capidava tinteste folosirea resurselor naturale ale zonei cu scopul de a imbunatati si diversifica oferta turistica si a ajuta la dezvoltarea mediului de afaceri al ariei si pentru a reduce discrepantele economice dintre regiunile judetului, scrie Capital.

Topul celor mai avantajoase carduri de credit. Care sunt dobanzile si cat poti sa imprumuti. O dobanda cat mai mica, o perioada de gratie cat mai mare si o limita maxima pe masura nevoilor. Acestea sunt principalele trei criterii pe care le au in vedere cei care vor sa achizitioneze un card de credit. Si au de unde alege, pentru ca oferta de pe piata locala este foarte diversa, indiferent ca este vorba de carduri standard sau premium. O persoana care are de gand sa se imprumute de la banca prin intermediul unui card de credit va plati in acest moment o dobanda cuprinsa intre 16,72% si 25,05% la suma utilizata, potrivit unui clasament al celor mai bune zece carduri de credit standard, scrie Gandul.

Doar seicii sauditi mai pot tine sub control preturile din Romania. Preturile carburantilor incep sa-si faca simtite efectele in economie, iar guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, spera ca Arabia Saudita sa-si mareasca productia de petrol, pentru ca Romania sa se poata incadra in tinta de inflatie. Cotatia petrolului se diminueaza pe piata internationala, insa companiile petroliere care activeaza in Romania maresc preturile la combustibili. Dupa ce Petrom a marit marti pretul carburantilor cu pana la noua bani pe litru, miercuri a venit si randul Rompetrolului sa faca acelasi lucru. Astfel, carburantii comercializati de Rompetrol au ajuns sa aiba preturi cuprinse intre 5,3 lei si 5,97 lei pe litru, scrie Romania Libera.

In articolul „Apar semne timide de relansare a economiei”, ZF scrie: „Luna ianuarie a adus vesti bune de la o serie de indicatori macro privind economia, industria si consumul de energie anticipand mult asteptatul trend ascendent. Insa semnalele de la comert si constructii nu sunt inca incurajatoare”. Integral in Ziarul Financiar.

Scumpiri-record la pompa de la inceputul anului. Pretul benzinei s-a apreciat cu aproape 6% in 2011, cele mai scumpe sortimente atingand pragul de 6 lei pe litru. In nici doua luni si jumatate din acest an, pretul carburantilor a inregistrat cresteri-record. Cele mai scumpe sortimente au ajuns deja in unele statii la pragul psihologic de 6 lei/litru, nivel spre care se indreapta si cele mai ieftine. Practic, in nici doua luni si jumatate, benzina s-a scumpit cu aproape 6%, daca luam in calcul cel mai ieftin sortiment vandut de Petrom. Procentul reprezinta aproape o treime din scumpirea de 20% operata de compania petroliera pe tot parcursul anului 2010, scrie EVZ.

Avem energie de da pe-afara. Cablul submarin care va conecta Romania si Turcia trebuie construit cat mai repede, pentru ca exista deja un excedent de electricitate in Dobrogea care ameninta exploatarea sistemului energetic national, a afirmat Gheorghe Indre, director de programe in cadrul Transelectrica. Potrivit acestuia, s-a ajuns aici din cauza reducerii consumului din Dobrogea, in special al celui industrial. In aceasta regiune exista un excedent de productie, aici fiind localizata centrala nucleara de la Cernavoda, unde autoritatile au in plan alte doua reactoare in urmatorii ani. Mai mult, tot in Dobrogea se concentreaza cele mai multe proiecte eoliene, scrie Adevarul.

In articolul „Dobanda de baza la euro ar creste la 1,75% pana la sfarsitul anului”, ZF scrie: „Banca Centrala Europeana (BCE) va majora dobanda de cateva ori anul acesta, a declarat germanul Axel Weber, unul dintre cei mai influenti membri ai conducerii institutiei”. Integral in Ziarul Financiar.

Markus Wirth: Cresterea economica ar putea aduce o scumpire a caselor cu 3-4%. Daca prognozele care indica o crestere economica in acest an se adeveresc, pretul locuintelor ar putea urma din nou un trend ascendent si am putea vedea usoare cresteri de 3-4%, potrivit lui Markus Wirth, directorul general al Holcim Romania si membru al Consiliului Investitorilor Straini. Potrivit acestuia, Romania are nevoie de spatiul locativ, in conditiile in care suprafata medie pe cap de locuitor este de 25 mp, in timp ce in tarile dezvoltate ajunge la 45 mp/cap de locuitor. Acesta este convins ca pretul caselor va creste, insa nu intr-un ritm similar cu cel din perioada de „boom” imobiliar, scrie Capital.

Roubini avertizeaza: pretul petrolului ar putea reaprinde criza. Nouriel Roubini, economistul care a prezis criza economica mondiala care a izbucnit in 2008, a declarat ca, daca pretul unui baril de petrol ajunge la 140 de dolari, economiile dezvoltate vor reintra in recesiune, tragand dupa ele intreaga lume. Economistul a subliniat faptul ca revenirea economica mondiala este inca fragila, iar recentele scumpiri ale titeiului ar putea cauza incetinirea cresterii. Roubini a adaugat ca majorarea dobanzii de politica monetara de catre Banca Centrala Europeana ar putea fi o decizie gresita, in contextul in care multe state comunitare au inca datorii foarte mari, scrie Adevarul.

Sectorul constructiilor va iesi din criza abia in 2012. In 2011, sectorul de profil va fi de 9,5-10 mld. euro, aproximativ la acelasi nivel de anul trecut. Piata constructiilor este una dintre cele mai afectate de criza, aceasta reflectandu-se atat in piata materialelor de constructii, cat si in cea imobiliara. Astfel, unul dintre cei mai puternici producatori de materiale de constructii din Romania, Holcim, a avut anul trecut o cifra de afaceri mai mica cu 20% fata de 2009 si, potrivit Institutului National de Statistica, in luna ianuarie piata constructiilor a scazut cu 10,2% fata de aceeasi luna a anului trecut, scrie Financiarul.ro.

Investitorii straini, partial multumiti de Codul Muncii. Noul act normativ va crea o piata a muncii mai flexibila, dar reglementeaza partial performanta, sporeste birocratia si nu cuprinde prevederi specifice pentru IMM-uri sustin marile compani occidentale. Investitorii straini spun ca noul Cod al Muncii va spori angajarile, va combate munca la negru si va creste productivitatea, dar mai are nevoie de imbunatatiri. In elaborarea proiectului de modificare a Codului Muncii s-au implicat unele dintre cele mai mari organizatii patronale ale investitorilor straini in Romania. In mare, acestea apreciaza ce a iesit din propunerile avansate, insa omisiunile noului act normativ sunt suficiente pentru a reclama amendarea ulterioara a legislatiei. Camera de Comert Americana in Romania (AmCham Romania), organizatie care s-a implicat masiv in modificarea Codului Muncii, spune ca aproximativ 50% din masurile promovate se regasesc in varianta finala a proiectului, scrie Adevarul.

Fitch Ratings: China s-ar putea confrunta cu o criza bancara. Amenintarea creditelor de 2,7 mii de miliarde dolari. China s-ar putea confrunta cu o criza bancara pana la jumatatea anului 2013, in urma volumului imens de credite acordate de banci si preturile imobiliare in crestere, fapt ce prezinta un risc sistemic de 60% pentru sistemul bancar chinez, avertizeaza agentia Fitch Ratings. Bancile chineze au provocat cresteri record ale preturilor proprietatilor imobiliare, prin extinderea creditelor care au ajuns la 2,7 mii miliarde dolari (17.5 mii de miliarde de yuani) in 2009 si 2010, in cadrul programului de stimulare, implementat de statul chinez in perioada crizei financiare mondiale, sustine agentia Fitch Ratings, citata de Euractiv.ro.

Comertul ilegal cu bauturi alcoolice – aproape 60% din piata. Sub 1% din cazanele comunale au autorizare de functionare. Procentul autoconsumului de bauturi alcoolice a crescut, in ultima perioada, dupa cum ne-a spus Romulus Dascalu, presedintele Federatiei Patronale a Industriei Alcoolului, Bauturilor Alcoolice si Nealcoolice din Romania (Garant). Domnia sa ne-a mentionat, in cadrul unui interviu, ca bauturile pentru autoconsum, cum ar fi tuica si rachiurile, sunt fabricate in special in cazanele comunale: „Garant a estimat, in ultimii ani, ca functioneaza circa 30.000 de cazane comunale, dintre care sub 1% sunt autorizate. Consideram ca productia in aceste cazane este de 130-150 de milioane de litri de tuica si rachiuri pe an. Aceasta ne-a luat circa 45% din cota de piata”. Dascalu sustine ca Federatia detine informatii potrivit carora intra bauturi spirtoase in tara, prin micul trafic de la granite: „Contrabanda cu bauturi alcoolice nu are proportii atat de mari ca cea cu tigari, dar exista”, scrie Bursa.ro.

Cat e de reala scumpirea caselor prezisa de vanzatori. Marii dezvoltatori care detin in stoc mii de locuinte spera sa le vanda si spun ca preturile vor incepe sa creasca. Expertii independenti sustin insa ca scumpirile sunt imposibile in aceasta perioada. Teoria vanzatorilor de locuinte care spun ca preturile vor incepe in curand sa creasca nu are alta justificare decat dorinta lor de a vinde, spun expertii chestionati de EVZ. In timp ce dezvoltatorii din zona rezidentiala vorbesc despre o revenire a pietei sau chiar de o intrare a preturilor pe un trend ascendent, analistii independenti sunt sceptici si spun ca poate urma cel mult o incetinire a ieftinirilor, scrie EVZ.

Romania Invest nu mai iese din Romania in 2012 din cauza ca 70% din portofoliu e blocat. Planul de iesire de pe piata imobiliara romanesca al fondului norvegian de investitii Romania Invest, care avea fixat ca termen de „exit” anul 2012, va fi impins cu cativa ani buni, din cauza ca circa 70% din portofoliul de locuinte achizitionate in ultimii ani este complet blocat. Investitorii detin in Romania circa 730 de locuinte, din care la vanzare sunt circa 200 de apartamente. Compania are in portofoliu unitati locative in ansambluri rezidentiale precum Planorama, Blue Tower si Vitan Platinum Towers, toate aflate in dificultati financiare si cu santierele blocate, scrie Capital.

Cu cat cresc ratele la credite in 2011. Dobanda medie la euro nu mai poate merge decat in sus motiv pentru care singura sansa a romanilor cu credite in moneda europeana ramane aprecierea leului. Un lucru este cert in privinta evolutiei dobanzilor la euro anul acesta si in 2012: ele nu pot decat sa creasca. Acesta este mesajul clar transmis atat de actualul guvernator al Bancii Centrale Europene, Jean Claude Trichet, cat si al potentialul viitor guvernator, seful bancii centrale a Italiei, Mario Draghi. „Politica monetara trebuie sa previna deterioarea perspectivelor inflationiste”, apreciaza italianul, citat de Romania Libera.

Harta fabricilor comuniste care se transforma in malluri. Peste 20 de foste fabrici care duduiau in perioada comunista vor fi inlocuite de malluri, iar dezvoltatorii vor pompa peste un miliard de euro. Unele vor fi finalizate in urmatorii ani, iar altele asteapta inca marele dezghet imobiliar. Laromet se transforma in AFI Palace B. Terenul de 15,5 ha a fost cumparat de dezvoltatorul AFI Europe cu 77,5 milioane de euro. Mallul va avea o suprafata construita de 39.400 mp, va avea un hypermarket, doua ancore si un magazin de tipul DIY. Investitia se ridica la 60 de mil. euro, iar termenul de finalizare este stabilit pentru T4 din 2012, insa o parte va fi deschisa fie la sfarsitul acestui an, fie la inceputul anului viitor. Tot aici vor mai fi construite locuinte si spatii de birouri, scrie Money.ro.

Corporatiile au dus la colonizarea timpului. Despre corporatii se pot spune multe. Bune sau rele. Insa nu intr-o privire dihotomica sta intelegerea, nu aici e cheia. Cu siguranta, aceasta realitate socio-economica e mai complexa decat pare la prima vedere, dincolo de etichetele pozitive sau negative care i se pun. Printre cercetarile care au avut ca subiect corporatiile, studiile de antropologie arunca o lumina mai clara asupra fenomenului. Antropologul Bogdan Iancu spune ca schimbarea mai larga in ceea ce priveste transformarea economiei romanesti a inceput odata cu trecerea de la marea industrializare comunista, cand marea majoritate a fortei de munca a trecut printr-o criza. Cand au aparut in Romania, corporatiile si-au recrutat angajatii dintr-un mediu aglutinat, fie din scolile economice, fie din cele politehnice, scrie Revista Flacara.

De ce romanii o duc rau, iar in tarile nordice se traieste bine. Fiscul roman are cele mai slabe performante din UE in ceea ce priveste colectarea veniturilor la vistieria statului. Ponderea veniturilor Romaniei in Produsul Intern Brut (PIB) este cea mai redusa din intreaga Uniune Europeana, de numai 32%, conform datelor cuprinse intr-o analiza a Consiliului Fiscal. In acest fel, Romania este departe de media UE 27 de 42,2% pondere in PIB a veniturilor bugetare. In zona euro, media este chiar mai mare, de 42,7%, potrivit datelor pe anul 2009, publicate de Consiliul Fiscal, scrie EVZ.

Isarescu, „stapanul portofelelor”, vrea sa ne convinga ca preturile se vor calma. In timp ce la nivel international, temerile privind aparitia unui val urias de inflatie se accentueaza, Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), ne spune ca preturile vor creste anul acesta mai putin decat in 2010, iar tinta de inflatie va fi atinsa in sfarsit, dupa patru ani de rateuri. Mugur Isarescu a declarat miercuri ca misiunea BNR este de a aduce inflatia spre 4%, de la 6,99% in ianuarie. Cu alte cuvinte, preturile ar urma sa scada in a doua parte a anului, scrie Daily Business.

Cum a crescut pretul benzinei in Romania, Bulgaria, Ungaria, Grecia in 2011. Benzinarii scumpesc carburantii unul dupa altul, cu aceeasi suma. Seful Finantelor spune ca nu au justificari si ca Fiscul trebuie sa continue ancheta. La doar o zi dupa ce Petrom a majorat pretul celor mai vandute sortimente de carburanti cu cate noua bani pe litru compania Rompetrol a scumpit si ea benzina si motorina cu pana la noua bani pe litru. Dupa majorarea cu 9 bani, cea mai ieftina benzina (EFIX Benzina 95) are un pret de referinta de 5,3 lei/litru, iar cea mai scumpa (Benzina ALTO) – 5,97 lei/litru, scrie Gandul.

Citeste si:

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro