Sari direct la conținut

Business Report: Ce castigam cand leul se depreciaza; Cum se pregatesc dezvoltatorii pentru finalul ''Prima Casa''; Lucian Croitoru: Prosperitatea cere un echilibru subtil intre piata si stat – interviu; Romania, mai sigura decat in 2008

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Romania, mai sigura decat in 2008. Oarecum paradoxal, dupa mai bine de trei ani de criza economica, Romania a ajuns o destinatie mai putin riscanta pentru capitalurile internationale decat era inainte de 2008. In ultimele 12 luni, dobanda la titlurile de stat a urmat trendul de scadere al SUA si Germaniei, in loc sa mearga in sus, dupa Spania sau Ungaria. La nivel mondial, se pot distinge mai multe categorii de tari, din perspectiva datoriei publice, informeaza EVZ.

Ancheta DNA: Patrimoniul sindicatelor a fost insusit prin rea-credinta. Reprezentantii Uniunii Generale a Sindicatelor din Romania (UGSR) au reusit sa dovedeasca in instanta faptul ca organizatia nu a fost niciodata desfiintata din punct de vedere juridic. La ora actuala, UGSR are posibilitatea sa-si revendice drepturile de proprietate asupra patrimoniului sindical aflat in administrarea marilor confederatii. Situatia este destul de complicata, in joc fiind o avere uriasa, pe baza careia sindicatele infiintate dupa 1990 si-au construit adevarate imperii financiare. Una dintre mizele acestui conflict este societatea Sind Romania sau, mai exact, activele turistice aflate in administrarea sindicatelor. Integral pe Finantistii.ro

Cea mai redusa creditare transfrontaliera, in ultimii trei ani. Bancile au inregistrat, in ultimul trimestru al anului trecut, cea mai accelerata reducere a creditarii transfrontaliere din perioada similara a lui 2008, care a urmat falimentului Lehman Brothers, potrivit ultimului raport trimestrial al Bancii Reglementelor Internationale (BRI). Scaderea a fost globala, insa provocata in special de bancile din zona euro presate sa isi reduca expunerile, noteaza raportul. Atat imprumuturile acordate bancilor, cat si cele catre institutii non-bancare s-au contractat, insa, in cazul primelor, declinul a fost mai accentuat, scrie Bursa.

Ce castigam cand leul se depreciaza. Deprecierea leului in ritm rapid in ultimele saptamani ii ingrijoreaza pe romani. De la inceputul anului pana acum, moneda nationala a pierdut 3,2% din valoare fata de euro. Iar faptul ca deprecierea are loc exclusiv din cauza crizei din Grecia si din zona euro in general, nu pe fondul unor dezechilibre interne, nu este un argument de natura sa ne dea incredere. Misu Negritoiu, directorul general al ING Bank Romania, a declarat recent ca estimeaza o cotatie de 5 lei pentru un euro, pana la finele acestui an, scrie EVZ.

Cum se pregatesc dezvoltatorii pentru finalul ”Prima Casa”. ”Prima Casa” a ajuns la jumatatea celei de-a patra editii, si dupa aproape trei ani de functionare a reusit sa aduca preturile din piata in jurul plafoanelor stabilite de stat. Programul ”Prima Casa” a avut in primul rand efecte sociale, dar fara el numarul dezvoltatorilor de locuinte intrati in faliment ar fi fost mult mai mare. Acum, cand o noua editie ”Prima Casa” este incerta, dezvoltatorii se impart in doua tabere cand sunt pusi sa se gandeasca la evolutia pietei in absenta acestui program, relateaza Capital.

Lucian Croitoru: Prosperitatea cere un echilibru subtil intre piata si stat. Regula mentinerii deficitelor structurale la un nivel prea mic pentru tarile putin indatorate poate crea distorsiuni in alocarea resurselor – sustine consilier al guvernatorului BNR, Lucian Croitoru – , distorsiuni, care reduc potentialul de crestere economica. ”Din cauza crizei, multi au ajuns sa perceapa interventia redusa a guvernului in piata ca pe o amenintare la adresa prosperitatii. S-a vazut acest lucru si in Romania” – apreciaza Croitoru, care subliniaza ca prosperitatea cere un echilibru subtil intre piata si stat. Citeste continuarea interviului pe Finantistii.ro

Salarii la stat: Pe cati bani credeti ca lucreaza cel care are pe mana datoria publica a unei tari intregi? De doua ori pe saptamana, in presa economica apare cate o stire cu care v-ati obisnuit si care aproape ca nu mai reprezinta niciun spectacol mediatic: in fiecare zi de luni si joi, statul organizeaza licitatii prin care se imprumuta. In spatele acestor licitatii sunt niste oameni, un departament de la Ministerul de Finante mai precis, care au un job description foarte trepidant: gestionarea intregii datorii publice a Romaniei. Aveti idee pe cati bani muncesc acesti oameni? Directia Generala de Trezorerie si Datorie Publica din Ministerul de Finante are o armata de oameni si o organigrama din care nu intelegi mare lucru. Continuarea in Capital.

Bursa lasa ofertele publice exclusiv in mana intermediarilor. Derularea ofertelor publice prin Bursa va fi lasata exclusiv in grija intermediarilor, daca CNVM aproba modificarile Codului Bursei propuse de Consiliul de Administratie al BVB. Consiliul Bursei a hotarat, pe 28 mai 2012, modificarea Codului BVB – operator de piata cu privire la ofertele publice, insa a evitat sa precizeze care sunt schimbarile propuse. Surse din piata ne-au declarat insa ca modificarea Codului propusa de BVB prevede ca ofertele publice sa se deruleze „conform prospectului”, ceea ce inseamna ca transparenta model, intalnita in cazul ofertei „Transelectrica” din luna martie, ar putea deveni istorie. Integral in Bursa.

Mestesugarii evita criza mizand pe autofinantare. In ultimii ani, cooperatia mestesugareasca nu a realizat profituri spectaculoase, dar a reusit sa evite necazurile specifice crizei economice si sa-si pastreze intacte atat efectivele de membri si salariati, cat si unitatile de productie. Aceasta poate fi considerata o performanta, avand in vedere ceea ce s-a intamplat in restul sectoarelor din economie: falimente in lant, somaj in crestere, taieri de salarii si un blocaj financiar tot mai greu de depasit, relateaza Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro