Business Report: Ce este mai rentabil: sa cumperi un apartament sau sa-l inchiriezi. Dupa cati ani este mai ieftin sa fii proprietar; Noua era a gazelor: avem rezerve uriase!; Cum scapam de spitalul de stat, platind aceiasi bani
Episodul 2008 revine: romanii, grabiti sa ia credite cat mai pot. Romanii care vor sa-si ia casa prin credit se grabesc sa ajunga la banca zilele acestea, imediat dupa ce au aflat ca BNR se pregateste sa introduca un avans de minimum 30% la creditele in valuta. „Noile reglementari vor face mai putin accesibile creditele, asa incat clientii s-au interesat mai mult de imprumuturi”, spune un ofiter de credit de la o sucursala Alpha Bank din centrul Bucurestiului. In aceeasi situatie se afla o sucursala UniCredit din centrul Capitalei. La o sucursala vecina, din reteaua BCR, cererea a fost de asemenea mai ridicata in ultima saptamana. Intr-o alta unitate, reporterii EVZ au observat ca, timp de o ora si jumatate, aproape toate cele 11 scaune puse la dispozitia clientilor au fost ocupate, scrie EVZ.
Ce este mai rentabil: sa cumperi un apartament sau sa-l inchiriezi. Dupa cati ani este mai ieftin sa fii proprietar. Persoanele care vor sa isi achizitioneze o locuinta noua trebuie sa stie ca, fata de perioada anterioara crizei economice, costurile legate de creditele ipotecare sunt mai mici, dobanda lor situandu-se, in prezent, la un nivel mult mai scazut fata de cel din 2008, conform unui studiu realizat de portalul imobiliare.ro. Astfel, in aceasta perioada, rata in cazul unei locuinte achizitionate printr-un credit ipotecar este similara cu valoarea chiriei unui apartament asemanator. Daca luam ca exemplu un apartament vechi, cu doua camere, din zona Militari a Capitalei, mobilat si utilat, cu o suprafata de aproximativ 53 de metri patrati, observam faptul ca diferenta dintre chiria medie solicitata de catre proprietar, de 297 de euro, si rata lunara a unui credit ipotecar, luat prin intermediul programului Prima Casa, de 296 de euro, este una nesemnificativa. Integral in Gandul.
Asiguratorii lumii plutesc in deriva. Doi lideri importanti din lumea asigurarilor apreciaza ca numarul ridicat si violenta ultimelor catastrofe naturale vor afecta substantial piata asigurarilor. Afectati ar putea fi si romanii, care vor fi nevoiti sa plateasca mai mult pentru o polita de asigurare. „Piata este in deriva, fara nici o directie si sunt putine semne cu privire la felul in care va evolua”, a declarat Alex Moczarski, presedinte si CEO al Guy Carpenter. „In 30 de ani de experienta in domeniu, nu am intalnit o piata atat de plina de incertitudini”, a adaugat acesta. Ca si cauze ale acestei situatii, Alex Moczarski a invocat pierderile mari in urma dezastrelor naturale, criza datoriilor suverane din Europa sau pregatirea implementarii Solvency II, informeaza Romania Libera.
Noua era a gazelor: avem rezerve uriase! Nu degeaba gazul natural este numit „aurul albastru”. La fel ca si titeiul, in cazul caruia sinonimul „aurul negru” nu mai mira pe nimeni, gazele au devenit vitale pentru civilizatia umana. In trecut, marile explorari vizau descoperiri de petrol si, de multe ori, cand se gaseau doar gaze, dezamagirea era profunda, iar gazele erau arse pur si simplu in atmosfera fara niciun rost. Astazi se aloca miliarde de euro pe explorari si de zeci de ori mai mult pentru extractia de gaze. Insa industria a evoluat atat de repede, incat era gazelor traditionale a fost depasita si acum se extrag deja resurse declarate neconventionale. Gazele neconventionale sunt de fapt tot gaze naturale, insa sunt extrase din roci dure si greu de explorat. Prin urmare, spre deosebire de sondele verticale clasice, noua categorie de resurse are nevoie de o alta tehnologie, anunta Adevarul.
Cum scapam de spitalul de stat, platind aceiasi bani. Pana la finele acestui an, noua Lege a sanatatii, conceputa in urma unei analize pornite de la Palatul Cotroceni, ar putea ajunge in Parlament. Principala modificare vizeaza eliminarea monopolului Casei de Asigurari de Sanatate si infiintarea mai multor case private, care sa lucreze inclusiv cu spitalele de stat si care sa fie administrate de companiile de asigurari. Proiectul este conceput dupa modelul olandez. „Casa Nationala de Asigurari de Sanatate strange banii privati, contributia cetatenilor la sanatate, dar banii sunt administrati de catre casele private. Aceste case intra in competitie pentru a lua banii. Din acest moment, casele de asigurari fug dupa pacienti, adica pacientul este pus in centrul sistemului, dupa medici, dupa spitale si clinici. Tot institutiile private vor face pachetul de servicii de baza, dar si pachetele suplimentare. In plus, casele private vor extrage mai multi bani pentru sistemul sanitar. Integral in Capital.
Fondatorul Bitdefender ataca o piata de miliarde de utilizatori pe doua fronturi, BRIC si social media: Nu ne intereseaza sa facem bani acum, ci sa ne asiguram cresterea de maine. Florin Talpes, proprietarul Bitdefender, liderul pietei romanesti de solutii de securitate IT si unul dintre principalii jucatori la nivel global, spune ca acum cand mizeaza pe pietele BRIC (Brazilia, Rusia, India si China), piete cu o populatie cumulata de aproape 3 miliarde de locuitori, si pe retelele de social media, unul din segmentele cu o crestere exponentiala in ultimii ani, se uita la baza de utilizatori pe care si-o poate forma, sursa de crestere viitoare pentru businessul sau si nu neparat la veniturile pe care le poate obtine imediat de pe urma acestor piete. Bitdefender este singurul producator de soft de securitate care ofera in prezent o solutie pentru reteaua Twitter, anterior compania lansand o versiune si pentru Facebook, scrie Economic Times.
Companii ca IBM, Oracle, Dell si Ericsson vor primi ajutoare de stat. Reprezentantii Ministerului Comunicatiilor vor sa acorde ajutoare de stat unor firme mari din domeniul IT&C, pentru investitii. „Alaturi de alte state din zona, Romania se afla intr-o competitie pentru atragerea acestor companii si, pe langa resursele umane, infrastructura buna in domeniul telecom si facilitatile acordate programatorilor, trebuie sa aduci argumente in plus pentru atragerea lor. Ministerul Comunicatiilor lucreaza la o schema de ajutoare de stat pentru companiile care vor sa dezvolte in Romania afaceri in domeniul IT&C, printre beneficiarii acesteia urmand sa se numere IBM, Oracle, Dell si Ericsson”, a declarat, citat de Mediafax, ministrul Comunicatiilor, Valerian Vreme. Reprezentantii Consiliului Concurentei ne-au explicat ca, potrivit legislatiei in vigoare, companiile care intentioneaza sa dezvolte obiective importante de investitii pot primi fonduri de stat, insa, pentru acest lucru, trebuie intocmita o schema care sa indeplineasca anumite criterii si sa fie compatibila cu legea europeana, anunta Bursa.
Remiterile de peste hotare, la cote de avarie. Daca in urma cu doi-trei ani un loc de munca in strainatate reprezenta o afacere buna, acum situatia s-a schimbat. Criza din Europa, in special in tarile cu largi comunitati de romani, cum sunt Spania si Italia, i-a afectat direct pe cetatenii care muncesc peste hotare. Unii au ramas fara slujba si chiar s-au intors in tara, altii au suportat reduceri semnificative ale salariilor. Iar asta se reflecta fidel in valoarea remiterilor catre Romania. In intervalul ianuarie – iulie 2011, totalul sumelor trimise in tara a ajuns la minimul ultimilor sapte ani. Transferurile curente din strainatate catre Romania, cu exceptia celor ale administratiei publice – majoritatea efectuate de romanii care muncesc peste hotare – au ajuns dupa primele sapte luni ale anului la 1,96 miliarde de euro, potrivit datelor pubicate de Banca Nationala a Romaniei. Este pentru prima data, incepand cu 2005, cand in perioada mentionata valoarea scade sub doua miliarde de euro, informeaza Adevarul.