Sari direct la conținut

Business Report: Ce sanse mai ai sa prinzi un credit "Prima Casa" in 2012; Nereguli si plati ilegale de 89,9 milioane de lei la Posta Romana; Cum se vinde luxul in vremuri tulburi

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Ce sanse mai ai sa prinzi un credit „Prima Casa” in 2012. Romanii vor mai avea acces la imprumuturile programului guvernamental si in acest an. Desi noile reguli BNR, ce vor fi implementate curand, le impun unele limitari, acestea pot fi ocolite. Avansul mic, de doar 5% din valoarea achizitiei, si cele mai scazute dobanzi, la nivel istoric, de pe piata, fac din creditele din programul guvernamental „Prima Casa” de departe cea mai buna oferta de imprumut ipotecar la care au avut vreodata acces romanii. Bancile mai au la dispozitie fonduri de circa un miliard de euro pentru aceste imprumuturi. Astfel garantiile de stat neutilizate sunt de 500 de milioane de euro, iar pentru aceasta a patra faza a programului, statul si bancile contribuie in mod egal la garantarea creditelor. Integral in EVZ.

Nereguli si plati ilegale de 89,9 milioane de lei la Posta Romana. Curtea de Conturi a constatat abateri si erori in valoare de 89,9 milioane de lei la Compania Nationala Posta Romana, printre care plati ilegale catre operatorul aerian Blue Air pentru servicii de transport de care nu a beneficiat in realitate, cheltuieli mai mari decat bugetele aprobate si achizitia de bunuri si servicii la preturi necompetitive. De la achitarea unor servicii de care nu a beneficiat in realitate (de la Blue Air si de la doi furnizori de servicii medicale ) si pana la achizitii realizate prin negocieri fara publicarea de anuntari in prealabil, Curtea de Conturi a descoperit o serie de nereguli in cadrul CN Posta Romana, relateaza Adevarul.

Cum se vinde luxul in vremuri tulburi. Desi pentru oamenii de afaceri din diverse zone ale industriei luxului criza financiara se reduce la o cascada de informatii venite pe toate canalele, exista totusi un minus: nu a fost boomul asteptat. Dupa un 2009 si un 2010 in care discutiile despre criza se purtau pe ton grav, retailerii de lux nu mai sunt ingrijorati. S-au convins, cu totii, de faptul ca oamenii obisnuiti cu luxul, cei care pun pret pe visul pe care il cumpara odata cu un brand de lux nu renunta total nici in criza la produsele si serviciile exclusiviste. E adevarat, criza de lichiditati i-a determinat chiar si pe cei mai extravaganti clienti sa fie mai stransi la punga – majoritatea magazinelor high-end au raportat declinuri de pana la 35% in vanzari, in primii doi ani de criza -, dar ce-a fost mai rau pare sa fi trecut, de vreme ce bilanturile oamenilor de afaceri din industria locala a luxului pentru 2011 sunt de stagnare sau usoara crestere. Continuarea in Capital.

Transgaz contribuie cu 10,2 milioane euro la bugetul companiei care dezvolta proiectul Nabucco. Transgaz (TGN) va participa cu suma de 10,2 milioane euro la bugetul consolidat pentru primul semestru din 2012 al companiei Nabucco Gas Pipeline International, care dezvolta gazoductul Nabucco, potrivit Mediafax. Propunerea va fi analizata de actionarii Transgaz la 10 februarie, conform unui raport remis Bursei. Suma de 10,2 milioane euro este corespunzatoare participatiei de 16,6% detinuta de Transgaz in cadrul Nabucco Gas Pipeline International, fondurile vizand cheltuieli de functionare si dezvoltare, scrie Bursa.

Afla pana cand mai poti accesa internetul gratuit la metrou via Orange si Vodafone. Abonatii Orange si Vodafone, care circula cu metroul, vor mai putea accesa internetul gratuit oferit de cei doi operatori pana pe 15 ianuarie, respectiv 31 ianuarie, conform reprezentantilor celor doua companii. Orange si Vodafone au inceput sa ofere acces gratuit la internet mobil la metrou la inceputul lunii noiembrie a anului trecut si urmau sa intrerupa acest serviciu la finele anului, anunta Capital.

Transelectrica estimeaza pentru acest an venituri in scadere cu 6%. Conducerea Transelectrica (TEL) estimeaza pentru acest an venituri de 2,62 miliarde lei (603,9 milioane euro), in scadere cu 6%, insa un profit brut de 51,7 milioane lei (11,9 milioane euro), de doua ori mai mare decat cel prevazut in bugetul rectificat pentru anul trecut. Cheltuielile prevazute in bugetul pentru acest an ar urma sa scada cu 7%, la 2,57 miliarde lei (592 milioane euro), conform unui raport prin care este completata ordinea de zi a AGA transmis, ieri, Bursei de Valori Bucuresti, potrivit Mediafax. La inceputul anului trecut, compania de stat a prezentat un buget pentru acest an care viza venituri de 2,78 miliarde lei (656,3 milioane euro), cheltuieli de 2,75 miliarde lei (650,4 milioane euro) si un profit brut de 25 milioane lei (5,9 milioane euro), informeaza Bursa.

Masina americana se intoarce. General Motors (GM) va anunta o crestere cu 26% a profitului pe anul trecut, pana la 6,1 miliarde de dolari. Ford urmeaza sa afiseze un profit de circa 7 miliarde de dolari, mai mare decat rezultatul de 6,6 miliarde de anul trecut, acesta din urma fiind cel mai bun din 1999 incoace. Si pentru Chrysler se asteapta o revenire la profit, compania cunoscand o spectaculoasa revenire in conditiile in care, in cele mai negre zile din istoria sa recenta compania parea chiar condamnata la disparitie, informeaza Money.ro

Generosi in strainatate: Ce bacsis lasam cand vizitam alte tari. Serviciile sunt recompensate in Romania, de regula, cu un bacsis de 10% din nota de plata, insa acest procent nu este universal valabil. Cand esti in vacanta peste hotare, este bine sa stii care sunt practicile locale privind micile „atentiile” lasate ospatarilor, soferilor de taxi, barmanilor, cameristelor sau receptionerilor, ca sa eviti privirile acuzatoare si momentele jenante. Egipt. Aparte de cateva cazuri, bacsisul este prezent in intreaga industrie turistica locala. Cei mai multi dintre egiptenii care lucreaza in turism primesc salarii mici (in 2010 un salariu de 165 de dolari era considerat foarte foarte bun), astfel ca ei depind mult de „banii extra”. Integral pe DailyBusiness.ro

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro