Sari direct la conținut

Business Report: Ce se ascunde in spatele preturilor mari la energie; Idu: "Utilizarea eficienta a fondurilor structurale, principalul obiectiv al regionalizarii"; Harta catastrofelor economice in Europa; Noua Skoda Octavia RS, la Goodwood 2013

HotNews.ro
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto
BUSINESS REPORT, Foto: Colaj foto

Idu: „Utilizarea eficienta a fondurilor structurale, principalul obiectiv al regionalizarii”. Principalul obiectiv al regionalizarii trebuie sa ramana utilizarea eficienta a fondurilor structurale, a subliniat comisarul european pentru politica regionala, Johannes Hahn, in cadrul intalnirii de saptamana trecuta cu vice-premierul Liviu Dragnea. Pentru indeplinirea acestui obiectiv, trebuie asigurata capacitatea adminis-trativa adecvata la nivel regional, ne-a declarat Niculae Idu, seful Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. Domnia sa ne-a precizat: „Regionalizarea este o chestiune asupra careia fiecare stat membru este liber sa decida. Comisia Europeana este interesata de continuarea eficienta a investitiilor, cu respectarea tuturor regulilor in vigoare. Comisia este de acord cu principiul regionalizarii cheltuirii fondurilor structurale deoa-rece crearea structurilor potrivite ofera acel sentiment de implicare si asumare a responsabilitatii la nivel local, care este foarte important. Este, insa, extrem de important sa existe capacitatea administrativa necesara. Toate aceste idei sunt, insa, foarte largi si dezbaterea este intr-o etapa incipienta”, scrieBursa.ro.

Ce se ascunde in spatele preturilor mari la energie. Liberalizarea sectorului energetic va creste concurenta, va imbunatati serviciile si va dirija sub-ventiile catre cei care au cu adevarat nevoie de ele. Deocamdata, o simtim mai mult in valoarea facturilor Manifestatii violente, oameni care isi dau foc in mijlocul multimilor de protestatari, companii de electricitate sanctionate sever si, in cele din urma, demisia guvernului. S-a intamplat recent la sud de Dunare si, desi evenimentele s-au petrecut pe fondul saraciei si coruptiei generalizate, factorul declansator a fost cresterea semnificativa a facturilor la energie. Si in Romania facturile la electricitate pentru consumatorii casnici au ajuns sa fie in prezent mai mari cu o treime fata de in urma cu un an, cele de gaze au crescut si ele cu cateva procente, iar pretul gigacaloriei s-a marit in multe orase. Insa asta a dus cel mult la proteste pe Facebook. Ceea ce ar putea fi un semn ca scumpirile ce vor veni cel mai probabil in anii urmatori, odata cu liberalizarea pietelor de electricitate si gaze naturale, vor fi acceptate mai usor decat la vecinii nostri bulgari. Mai ales pentru ca, teoretic, ele vor fi insotite si de o crestere a calitatii serviciilor, anuntaCapital.ro.

Recuperarea TVA platit pentru bunurile nerecuperate – primul caz castigat in instanta. Tribunalul Bucuresti a anulat o decizie de impunere de TVA aferenta unor bunuri nerecuperate ca urmare a rezilieriii contractelor de leasing . O decizie importanta pentru societatile de leasing, care demonstreaza ca acestea isi pot recupera TVAul platit degeaba statului. Societatea de leasing a fost reprezentanta in acest proces de Cunescu, Balaciu si Asociatii, prin avocatii Alexandra Ologu (senior associate) si Dinu Petre (partener coordonator). Obiectul cererii de chemare in judecata a constat in anularea in tot a Deciziei de solutionare emisa de Directia Generala de Solutionare a Contestatiilor din cadrul ANAF si pe cale de consecinta anularea deciziei de impunere prin care a fost stabilita in sarcina unei societati de leasing TVA suplimentara aferenta bunurilor ce au facut obiectul unor contracte de leasing ce au fost reziliate, informeazaBusinessCover.ro.

Fostele magazine PIC, din nou scoase la vanzare. Intelegerea cu reteaua Succes a picat. Omul de afaceri Nicolae Sarcina, proprietarul firmei Succes Nic Com, a renuntat sa cumpere cele patru hipermarketuri PIC, retea apartinand fratilor Penescu si aflata in faliment, astfel ca lichidatorul judiciar PricewaterhouseCoopers Business Recovery Services (PwC) le-a scos la vanzare. Cele patru hipermarketuri sunt in Pitesti (15.000 mp), Craiova (21.200 mp), Oradea (16.850 mp) si Calarasi (24.500 mp). PwC a scos la vanzare si un teren de 78.900 de metri patrati detinut de firma PIC in comuna Blejoi, in apropiere de Ploiesti, dar si un hipermarket in Braila (17.100 mp). Reteaua PIC, controlata de fratii Ilie si Cornel Penescu, a intrat in insolventa la finalul anului 2009 si se afla sub administrarea judiciara a PwC. Intr-o prima faza, Sarcina a inchiriat spatiile magazinelor PIC din Pitesti si Craiova, redeschise sub brandul Succes, scrieAdevarul.

Japonia si UE lanseaza in aprilie negocierile pentru acordul de liber schimb. Japonia si Uniunea Europeana (UE) anunta ca vor incepe discutiile pe marginea acordului de liber schimb in luna aprilie, in conditiile in care premierul nipon Shinzo Abe vrea sa revigoreze economia tarii sale. Consiliul European a lansat ieri o declaratie comuna Japonia-UE potrivit careia negocierile privind un acord care sa acopere schimbul liber si cooperarea politica dintre parti vor incepe luna viitoare. „Cred ca ziua de astazi (ieri – n.r.) marcheaza un eveniment istoric in relatia dintre Japonia si Uniunea Europeana”, a afirmat, la Tokyo, comisarul european pentru Comert, Karel De Gucht. Domnia sa a adaugat: „Suntem convinsi ca un astfel de acord ar contribui in mare masura la bunastarea ambelor popoare”, anuntaBursa.ro.

Harta catastrofelor economice in Europa. Ciprul va deveni a cincea tara din zona euro care beneficiaza de un plan de ajutor international, dupa Grecia, Irlanda, Portugalia si Spania, care a primit un ajutor din partea zonei euro pentru sectorul sau bancar, noteaza, luni, AFP, care prezinta cele cinci cazuri. Dupa o prima tentativa ratata la 16 martie, zona euro si FMI au ajuns luni dimineata la un acord cu privire la un plan de ajutor pentru Cipru in valoare de 10 miliarde de euro. In schimb, Ciprul se angajeaza mai ales sa-si reduca sectorul bancar, inchizand a doua banca a tarii, Laiki, si restructurand-o pe prima, Bank of Cyprus. Depozitele mai mici de 100.000 de euro nu sunt afectate. Printre masuri figureaza, de asemenea, o crestere a impozitelor pe societati, de la 10%, la 12,5% si privatizari. Ajutorul furnizat pentru a evita intrarea tarii in faliment atinge in total 380 de miliarde de euro, sub forma de imprumuturi, sume injectate direct si stergerea de datorii. Doua planuri au fost insotite de un program draconic de ajustare bugetara, sub controlul creditorilor internationali, informeazaCapital.ro.

Noua Skoda Octavia RS, la Goodwood 2013. Skoda ne da intalnire in iulie, anul acesta, cand va prezenta cel mai puternic si mai rapid model din gama, noua generatie Octavia RS. Premiera va avea loc in cadrul editiei din acest an a Festivalului Vitezei de la Goodwood. Totusi, surpriza nu este una absoluta, intrucat noutatea a fost devoalata accidental, in urma cu cateva luni. Dupa cum am mai relatat aici (vezi link-ul de mai jos), o eroare intervenita in configuratorul online al paginii de internet Skoda din Slovacia a stricat surpriza celor de la Skoda. Ramane de vazut daca noua Octavia RS va avea parte de acelasi tratament ca „varul” sau mai mic, noul Volkswagen Polo R WRC, care a primit propulsorul 2.0 TSI de 220 CP si 350 Nm. De asemenea, este de asteptat ca si versiunea Combi, recent lansata la Salonul de la Geneva, sa primeasca si ea o declinare sportiva, RS, scrie24auto.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro