Business Report: China produce miliardari pe banda rulanta. "Oligarhii" chinezi care ar putea conduce lumea; Guvernarea Boc, cu bune si cu rele; Chiriile apartamentelor in 2012 fie scad, fie stau pe loc
China produce miliardari pe banda rulanta. „Oligarhii” chinezi care ar putea conduce lumea. Numele lor nu ne sunt cunoscute, dar produsele lor au invadat planeta. Autodidacti sau absolventi ai unor universitati prestigioase, stalpi de nadejde ai Partidului Comunist din China sau urmasi ai fostilor opozanti ai regimului, acesti oameni de afaceri, barbati si femei, figureaza printre cei mai bogati oameni din lume. Clasamentele Forbes si Hurun au ajuns la aceeasi concluzie – criza nu a impiedicat un mare numar de oameni de afaceri chinezi sa ajunga miliardari. In situatia in care, in toata lumea, prapastia dintre bogati si saraci este tot mai mare, China continua sa produca pe banda rulanta miliardari – daca in 2010 erau 189, in 2011, numarul lor a ajuns la 271, informeaza Finantistii.ro
Chiriile apartamentelor in 2012 fie scad, fie stau pe loc. Chiriile la nivel national vor stagna sau vor scadea in acest an, potrivit opiniilor specialistilor chestionati de „Evenimentul zilei”.”Nu s-a intamplat nimic consistent in economie pentru a avea motive sa credem ca vor creste chiriile in acest an. In 2011, cresterea economica s-a bazat pe exporturi si agricultura, nu pe consum, de aceea au si scazut chiriile”, a explicat analistul imobiliar Ion Radu Zilisteanu. In aceste conditii, in cazul in care agricultura va avea de suferit din cauza secetei, iar exporturile vor scadea din cauza inrautatirii situatiei din Europa, economia romaneasca nu va mai avea motoarele de crestere din 2011, anunta EVZ.
Isarescu, speriat de factura la intretinere. Anul trecut, aproape toate componentele indicelui preturilor de consum au tras in jos inflatia, dar in trimestrul al patrulea au inceput sa se manifeste presiuni prin majorarea tarifelor la energia termica. In 2012, presiunile inflationiste vor veni tot din zona preturilor reglementate, in special ale gazelor si curentului electric, pe fondul discutiilor privind liberalizarea acestor piete din domeniul energiei. Aceasta ar fi principala concluzie desprinsa din ultimul Raport asupra inflatiei, prezentat ieri de conducerea Bancii Nationale a Romaniei, relateaza Adevarul.
Piata rezidentiala de lux intra in zodia insolventei. Inainte de criza, pe aceasta piata se rulau anual circa 100 mil. euro din vanzari, insa acum investitorii care au mizat pe aceste proiecte stau cu o afacere de circa 175 mil. euro pe care nu o pot exploata. Daca in ultimii ani de criza dezvoltatorii proiectelor de lux au ramas pe baricade, anul acesta au inceput sa apara primele victime. Alia Apartmants, Ibiza Sol si Laguna Residence au intrat in insolventa, respectiv in executare silita. Anul trecut, pe piata bucuresteana au fost livrate aproximativ 1.000 de apartamente noi, ridicand stocul total la 15.700 de unitati, potrivit statisticilor DTZ Echinox. Integral in Capital.
Rusii vor sa cumpere partea austriecilor de la OMV Petrom. Austriecii de la OMV negociaza cu rusii pentru vanzarea actiunilor pe care le detin la „OMV Petrom” – peste 51% din capitalul social – ne-a spus inginerul Mihai Macsim, directorul general al Camerei de Comert si Industrie Romano-Ruse (CCIRR): „Se pare ca austriecii de la OMV negociaza cu rusii sa vanda partea din Romania. Romanii ii imping pe austrieci sa-si vanda participatia de la OMV si singurii care au avut o oferta consistenta au fost rusii”, anunta Bursa.
Educatia particulara pierde teren. Ai carte, ai parte. Un proverb pe cat de popular, pe atat de „aplicat” a fost la noi, mai ales in perioada 2002-2008, cand absolventii de liceu mergeau cu miile la universitatile particulare. Acum sunt alte vremuri, alte optiuni. Scaderea numarului de studenti are, la prima vedere, doua cauze: pe de o parte, criza economica, iar pe de alta, rata natalitatii din anii de imediat dupa ’90. „Pana prin ’97 e o scadere demografica imensa. Numarul asolventilor de liceu din promotia de anul acesta, de exemplu, cei care sunt nascuti in 1993, e semnificativ mai mic decat ce era pana in ’90. Unele promotii sunt si sub jumatate”, explica fenomenul Ovidiu Folcut, rectorul Universitatii Romano-Americane (URA), scrie Capital.
Criza desfiinteaza creditul pentru orice. Miscarile repetate ale Bancii Nationale in sensul reducerii dobanzilor au ca scop incurajarea imprumuturilor pentru companii. Lovit si de noile norme ale BNR, creditul de consum va deveni mai degraba o raritate. Romania este supraindatorata la nivelul creditelor de consum, apreciaza Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei. „In privinta evolutiei creditului, au aparut doua lucruri: Banca Nationala forteaza reluarea creditarii, dar degeaba, si al doilea ca Banca Nationala forteaza creditarea in lei si tot nu se realizeaza. Nu prea este adevarat, as spune. Cu alte cuvinte, sa nu comparam o masura luata astazi de Banca Nationala cu cifra din decembrie referitoare la credite. Continuarea in Romania Libera.
Guvernarea Boc, cu bune si cu rele. Emil Boc a avut ghinionul sa preia mandatul de sef al Executivului exact la inceputul crizei, in decembrie 2008, dupa cativa ani de crestere economica. Ce a facut el bun in acesti trei ani si ce masuri proaste a luat? Chiar la inceputul mandatului, Boc a facut prima greseala. Si-a fixat un buget cu o crestere economica de 2,5% in 2009, buget validat de FMI, dar in final anul s-a terminat cu o scadere de peste 7% a Produsului Intern Brut. Emil Boc a avut doi ani de scadere economica si unul de revenire in mandatul sau. Integral in Adevarul.