Sari direct la conținut

Business Report: Cine a imprumutat Romania. Cele trei banci care au dat 600 milioane euro; Franks: Romania este un creditor mult mai bun decat acum doi ani; Mugur Isarescu: Romania a trecut prin cinci crize financiare in ultimii 20 de ani si din cauza lipsei de educatie in finante

HotNews.ro
business report, Foto: Colaj foto
business report, Foto: Colaj foto

Somajul a ramas apanajul firmelor private si in 2010. Bucurestiul si Timisul conduc in topul nefericit al judetelor cu cel mai mare numar de someri noi. O veste buna: 35% din disponibilizarile anuntate raman in stadiu de proiect. Si una proasta: majoritatea provin tot din companii private. Numarul de angajati din sectorul public era, in septembrie, aproape acelasi ca in urma cu doi ani (962.000 de persoane, luand in considerare exclusiv domeniile administratie publica, educatie si sanatate). Aceasta, in ciuda promisiunilor repetate de reducere a aparatului public cu cateva zeci, chiar sute de mii de persoane. Nu avem decat sa speram, in continuare, ca lucrurile se vor regla in urmatoarele luni. La nivel national, rata somajului era, in septembrie 2009, de 6,9%. Pana in martie 2010, a crescut cu 1,5 puncte procentuale, pentru ca in septembrie 2010 sa scada pana la 7,35%, relateaza Capital.

Cum au schimbat transportatorii low-cost modelul de business al marilor companii aeriene. Expansiunea companiilor aeriene low-cost pe piata romaneasca a insemnat accentuarea competitiei, dar si schimbarea modelului de business al companiilor aeriene traditionale, care au „imprumutat” elemente din strategia operatorilor low-cost: pret, taxe pe bagaje sau check-in online. Daca in urma cu cinci ani cei mai mari doi jucatori low-cost de pe piata, compania ungara Wizz Air si Blue Air, controlata de Nelu Iordache, aveau impreuna doar 6% din piata, cand traficul aerian se ridica la doar 4,4 milioane de pasageri, anul trecut au ajuns impreuna la 37% din toata piata aeriana estimata la 9 milioane de pasageri, potrivit calculelor ZF.ro

Franks: Romania este un creditor mult mai bun decat acum doi ani. Dupa declaratiile directorului FMI, care a atentionat in legatura cu vulnerabilitatile privind capacitatea Romaniei de a-si plati datoriile, Jeffrey Franks, seful misiunii FMI la Bucuresti, spune ca „pericolul a trecut”. Romania nu este in situatie sa se confrunte cu alte probleme majore, ca o consecinta a dificultatilor pe care le intampina alte state din UE, deoarece Guvernul a decis sa continue programul cu Fondul Monetar International, a declarat pentru Mediafax seful misiunii FMI in Romania, Jeffrey Franks, mentionand ca perspectiva privind situatia din Romania este mai buna decat in unele state din zona euro care intampina dificultati. „Incepem sa resimtim revenirea cresterii economice si observam, de asemenea, o reducere semnificativa a deficitului. Acesti doi factori reduc riscul pentru Romania. Si raspunsul meu este da, cred ca perspectiva privind situatia din Romania este mai buna decat in unele state din zona euro care intampina dificultati”, a precizat Jeffrey Franks, citat de Romania libera.

Cine a imprumutat Romania. Cele trei banci care au dat 600 milioane euro. Trei creditori au cumparat joi de la stat obligatiuni de peste 600 milioane de euro. Toti fac parte din clasamentul primelor zece banci la nivel local. Jumatate din imprumutul de 1,3 miliarde de euro luat de stat joia trecuta de la bancherii locali a fost asigurat de trei mari banci, restul sumei fiind acoperita de alti creditori. BCR, BRD – Groupe Societe Generale – primele doua banci la nivel local dupa active – si Raiffeisen Bank au cumparat astfel titluri emise de Ministerul Finantelor in valoare de peste 600 milioane de euro, la o dobanda medie de 4,8% pe an, pe o perioada de trei ani. „Asa cum era de asteptat dupa intalnirile de la BNR, cele trei banci care au acceptat din start un randament de 4,8% pe an au subscris cu putin peste 600 de milioane de euro, iar restul a venit de la celelalte banci dealeri primari”, au declarat surse bancare citate de Mediafax. Economistii consultati recent de gandul sunt de parere ca licitatia a fost o reusita, statul reusind sa se imprumute pe un termen mai lung de timp, ceea ce ii asigura o perioada de respiro. Pana acum, Finantele s-au indatorat la scadente mici, iar o asemenea situatie creeaza o presiune suplimentara pentru stat, potrivit Gandul.

Tabara: Si statul va plati pentru parloage din 2011. Ministrul agriculturii afirma ca a finalizat proiectul privind taxarea terenurilor nelucrate de anul viitor. Cat va fi taxa ramane insa la latitudinea premierului Emil Boc. Romania mai are de rezolvat multe probleme pentru a putea fi competitiva pe piata internationala si pentru ca alimentele care ajung pe masa romanilor sa fie mai ieftine. Cateva dintre solutii ar fi eliminarea „smecherilor”, cultivarea plantelor modificate genetic si introducerea taxei pe parloaga, sustine ministrul agriculturii, Valeriu Tabara. „Fermierii care acceseaza fonduri europene trebuie sa cantareasca bine situatia: nu te duci sa ceri finantari mari cu garantii mici. Trebuie sa dimensioneze proiectele la posibilitatile lor reale, plus acea marja de 10-15%, de rezerva. Nu poti sa faci un proiect cu o valoare de 2 milioane de euro cand ai venituri de 200.000 de euro. Mai exista cateva probleme, cum ar fi ca fermierii produc sub cerul liber si acest fapt le da nesiguranta. De asemenea, dorim sa modificam legea arendei, astfel incat terenurile sa poata fi arendate pe 50 de ani pentru a avea siguranta investitiilor realizate”, declara Valeriu Tabara, citat de EVZ.ro.

Mugur Isarescu: Romania a trecut prin cinci crize financiare in ultimii 20 de ani si din cauza lipsei de educatie in finante. Masurile coerente de politici economice se vad cu intarziere in nivelul de trai, iar lipsa educatiei financiare face ca populatia sa le penalizeze din puncte de vedere politic, asa cum s-a intamplat si in anul 2000, apreciaza guvernatorul BNR, Mugur Isarescu, fost premier in urma cu zece ani. „Alegerile (din 2000 – n.r.) au fost pierdute intr-o maniera normala pentru cine stie in ce masura se pot imbina ciclurile politice si economice, au fost pierdute de guvernul pe care l-am condus. Perceptia de mai bine s-a simtit putin, dar reformele economice au fost dure, mai ales in 1998 si 1999, dar si in 2000 (…) Ciclurile economice si politice n-o sa se suprapuna daca nu educam populatia din punct de vedere financiar. Masuri coerente din punctul de vedere economic se vad cu intarziere, exista o defazare, chiar daca ai crestere economica. Multa lume mi-a spus atunci „a fost bine c-ati redresat economia, dar s-a vazut mult mai tarziu in nivelul de trai”, a afirmat Isarescu la conferinta „Guvernarea 1996 – 2000 evaluarea din perspectiva ultimilor zece ani”. Fostul premier spune ca unul dintre obiectivele pe care si le-a stabilit in anul 2000 a fost organizarea de alegeri libere si corecte intr-un mod ireprosabil, potrivit ZF.ro.

Volksbank reclamata pentru neaplicarea unei decizii a instantei. Un client al „Volksbank” reclama ca banca nu a pus in aplicare o hotarare a instantei privind suspendarea platii comisionului de risc pana la finalizarea judecatii pe fond si ca a fost amenintat cu scadenta anticipata a creditului, dar institutia de credit sustine ca nu a primit oficial decizia. „Dupa pronuntarea deciziei (in 3 noiembrie – n.r.), le-am trimis o notificare cu o copie dupa extrasul instantei cu sentinta, prin care le-am adus la cunostinta dispozitiile instantei, pentru a fi foarte rigurosi in procedura, desi ei („Volksbank” -n.r.) au fost prezenti la termenul de judecata”, a declarat avocatul clientului, Cristian Bacanu, citat de Mediafax.Domnia sa a mai adaugat: „In aceste conditii, saptamana trecuta, clientul a primit sms de la banca prin care i se aducea la cunostinta ca figureaza cu restante la plata ratelor la credit, cu suma corespunzatoare comisioanelor de risc pentru cele doua credite. Clientul a platit in intregime ratele lunare, mai putin comisioanele de risc”, informeaza Bursa.

In afaceri, „suntem impregnanti cu o mentalitate mai degraba feudala”. Sinica Alboaie, care pune pe roate un proiect online menit sa usureze munca firmelor mici si mijlocii, crede ca romanii au carente in educatia manageriala si antreprenoriala. Are 33 ani si lucreaza la o aplicatie online care, odata gata, va usura munca firmelor mici si mijlocii ce folosesc programe clasice precum Excel pentru a-si rezolva problemele de informatizare. Dar lucrurile nu merg chiar ca unse inca. Explicatia lui este legata de mentalitatea „feudala, conservatoare, orientata spre control si nu spre colaborare”, care inca predomina in business. La mijlocul anului tanarul si partenerii sai au incercat sa porneasca o afacere de consultanta care sa ofere firmelor mici si mijlocii din Iasi acces la softul open source (care e gratuit) care necesita traininguri si schimbari pentru a fi potrivit cu afacerea clientului. Dar, de la primii potentiali clienti si-au dat seama ca nu vor putea oferi un serviciu de calitate la preturile mici din piata, relateaza EVZ.ro

Dupa sarbatori, romanii ar putea „uita” sa-si plateasca ratele la banci. Bancherii avertizeaza ca primavara anului viitor va aduce o crestere alarmanta a creditelor neperformante, cauzata de cheltuielile mari facute de romani pe final de an. „Sarbatorile de iarna, care sunt insotite de suplimentarea cheltuielilor, vor conduce la cresterea creditelor neperformante (…) Daca oamenii cheltuiesc toti banii pe cadouri si mancare de Craciun si nu isi platesc ratele inseamna ca varful va fi atins la 90 de zile dupa, in luna martie”, a declarat directorul general al OTP Bank Romania, Laszlo Diosi, citat de Mediafax. Situatia nu este o premiera: asa se intampla de obicei dupa sarbatorile de iarna, apoi in ianuarie se constata o accelerare a cresterii creditelor neperformante, adauga el. Diosi este de parere ca dupa ce va fi atinsa valoarea maxima pentru creditele neperformante, lucrurile se vor imbunatati. La finele lunii septembrie, creditele restante cu intarzieri mai mari de 90 de zile cumulau 3,75 miliarde de lei, in crestere cu 93% fata de acum un an, potrivit datelor Biroului de Credit, centralizate de Banca Nationala a Romaniei. Diosi crede ca cifrele ar fi fost mai mici daca Guvernul nu ar fi adoptat masurile de austeritate, anunta Gandul.

Peste 23.000 de firme si-au depus online declaratiile fiscale. Aproximativ 45% din contribuabilii mari si mijlocii si-au depus declaratiile fiscale online, la termenul de declarare 25 noiembrie, potrivit ANAF. Din aproximativ 1.900 de contribuabili mari, peste 55% si-au depus online declaratiile fiscale aferente lunii octombrie. Din cei peste 18.000 de contribuabili mijlocii, aproape 8.000 au ales aceasta varianta. Totodata, aproape 14.000 de contribuabili mici au preferat sa-si depuna online declaratiile fiscale aferente lunii octombrie, desi, pentru aceasta categorie de contribuabili, aceasta metoda este facultativa, relateaza Adevarul.

Acer renunta la tastatura fizica in noua gama de produse. Informatiile si productia de continut digital au o rata medie anuala de crestere de 60%, potrivit producatorului de echipamente IT si electronice Acer. Acesta estimeaza ca „universul digital” se va dubla in urmatoarele 18 luni, iar numarul tipurilor de echipamente dedicate acestui continut va cunoaste o crestere similara. Chiar daca aceste dispozitive pot fi conceptual diferite, ele sunt create pentru acelasi scop: sa imbunatateasca interactiunea dintre utilizator si masina, continut si dispozitiv… In acest scop Acer anunta introducerea unui nou smartphone si a unei linii noi de tablet PC-uri si prezinta evolutia clear.fi si alive, scrie Business Cover.

Solutii de avarie pentru acoperirea cardului de credit. Clientii care au consumat toata suma creditului pe card si nu reusesc sa restituie decat suma minima obligatorie in fiecare luna scapa mai ieftin daca aleg refinantari cu alte tipuri de imprumuturi. Cardul de credit este un produs bancar avantajos, comparativ cu alte tipuri de imprumuturi, doar daca este utilizat corect, adica daca este folosit pentru plati la comercianti, cu rambursarea sumelor cheltuite inainte de expirarea perioadei de gratie. In acest caz, utilizatorii nu platesc dobanzi si, in plus, pot beneficia de discounturi pentru bunurile si serviciile platite direct cu cardul. Insa, cei care au cheltuit integral linia de credit disponibila si nu reusesc sa plateasca lunar decat suma minima impusa de banca vor reusi sa ramburseze bancii creditul doar dupa foarte multi ani, scrie EVZ.ro.

Fondul Proprietatea nu da niciun ban la stat. In afara cheltuielilor fiscale, planul financiar al Fondului nu are prevazute „donatii si sponsorizari” in 2011, asa cum ceruse Guvernul la rectificarea bugetara. Astazi, actionarii Fondului Proprietatea vor dezbate bugetul de venituri si cheltuieli pe anul viitor. Ei n-au de gand sa contribuie la combaterea crizei dupa modelul Boc. Din convocatorul Adunarii Generale a Actionarilor la Fondul Proprietatea (FP) si din documentatia aferenta, ce se vor dezbate intr-o sedinta desfasurata azi la Bucuresti, reiese ca posibilele donatii sau sponsorizari „nu exista in bugetul pentru exercitiul financiar 2011” al Fondului. Asta inseamna ca resursele financiare ale FP – deloc restranse, dupa cum vom vedea – nu vor putea fi luate in calcul de catre Guvern pentru contributiile la bugetul statului sub forma de donatii, asa cum se prevazuse in ultimele rectificari bugetare. De altfel, FP a intervenit ferm si a votat impotriva acestor contributii nu doar per ansamblu, ci si la fiecare companie din portofoliul sau, informeaza Adevarul.

Patru malluri din Bucuresti valoreaza peste un miliard de euro. Se gasesc cumparatori? Patru dintre proiectele comerciale dominante din Bucuresti – AFI Palace Cotroceni, Baneasa Shopping City, Unirea Shopping Center si Bucuresti Mall – pot fi evaluate la peste un miliard de euro, tinand cont de veniturile generate din chirii si randamentele la care consultantii apreciaza ca ar putea fi realizate tranzactii cu aceste centre comerciale. Cel mai scump mall construit in Romania pana in prezent, AFI Palace Cotroceni, a fost evaluat la sfarsitul lunii septembrie la 350 mil. euro de catre firma de consultanta DTZ Echinox, in conditiile in care consultantii apreciaza ca veniturile anuale din exploatarea proiectului vor ajunge la aproape 30 mil. euro dupa expirarea actualelor contracte, semnate intr-o perioada de scadere a vanzarilor si a consumului. Consultantii au evaluat mallul detinut de AFI Europe tinand cont de un randament anual de 8,5% (intre veniturile din chirii si valoarea de piata), in euro, care ar putea fi acceptat de catre potentialii cumparatori. Plecand de la aceste date, ZF a incercat sa evalueze centrele comerciale cu cele mai mari venituri din chirii in 2009 – Baneasa Shopping City, Unirea Shopping Center si Bucuresti Mall, anunta ZF.ro.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro