Sari direct la conținut

Business report: Cine controleaza cele mai valoroase terenuri din Bucuresti; Oferta "otravita" a OTP Bank pentru cei cu credite in franci; De unde competitivitate? Eurostat: cantitativ si calitativ, Romania e pe ultimul loc in UE la inovare

HotNews.ro
Business, Foto: Colaj foto
Business, Foto: Colaj foto

Cine controleaza cele mai valoroase terenuri din Bucuresti. Dupa ce anul trecut investitorii imobiliari si retailerii au cumparat peste 43 de hectare de teren in interiorul Bucurestiului la un pret total de peste 120 mil. euro, marcand cel mai bun an de la inceputul crizei si pana acum, jucatorii imobiliari se asteapta ca in 2015 volumul tranzactiilor sa creasca. Antreprenorii romani Gheorghe Iaciu, principalul actionar al Impact Developer & Contractor, Ion Radulea, Siminel Andrei, coordonatorul fondului de investitii Broadhurst Investments, si familia Videanu, proprietara Titan Mar, alaturi de actionarii fabricilor Turbomecanica si Romprim si spaniolii de la HL1 Group au pe piata cele mai mari terenuri din interiorul Bucurestiului, cu o suprafata totala de peste 70 hectare si un pret de vanzare estimat de Capital la 138 mil. euro, scrie Capital.ro.

Oferta „otravita” a OTP Bank pentru cei cu credite in franci. Unele banci au venit cu oferte de ajutor, mai mic sau mai mare, pentru clientii cu credite in franci elvetieni. Multe dintre acestea reprezinta decizii unilaterale ale bancilor, care nu necesita acceptul debitorului prin semnarea unui act aditional. Altele, cum este cazul ofertei OTP Bank de reducere a dobanzii pe trei luni cu pana la 1,5 puncte procentuale, au nevoie de semnatura clientului si ar putea atrage obligatia legala a acestuia de a renunta la pretentiile privind dobanda anterioara. OTP ofera un timp de doar 5 zile pentru gandire clientilor de la momentul emiterii ofertei personalizate. Amintim ca clientii care au castigat in instanta impotriva bancii – pentru ca nu toti au obtinut oferte favorabile – au obtinut dobanzi la jumatate fata de cele initiale si restutuirea sumelor platite in pluis- Practic, banca a fost obligata sa calculeze marja la nivelul datei acordarii creditului, scrie Economica.net.

Avocatii: „Sunt posibile si actiuni penale, in problema creditelor in CHF”. Daca parlamentarii au „lasat-o mai moale” in problema creditelor in franci elvetieni (ieri a fost amanata pentru a doua oara Comisia de buget din Camera Deputatilor, din lipsa de cvorum), imprumutatii in aceasta moneda isi continua cu inversunare actiunile de protest, aratandu-se extrem de organizati (de pilda, merg la proteste pe rand, ca sa nu oboseasca) si anuntand ca-si vor diversifica operatiunile pornite impotriva bancilor. „Reclamele bancilor care afirmau ca francul este o moneda sigura sunt similare cu cele care odata spuneau ‘Dormiti linistiti, FNI vegheaza pentru tine!'”, declara avocatul Nicoleta Grigorescu, potrivit Bursa.ro.

De unde competitivitate? Eurostat: cantitativ si calitativ, Romania e pe ultimul loc in UE la inovare. In perioada 2010 – 2012, Romania s-a situat pe ultimul loc in randul statelor membre UE la proportia intreprinderilor cu activitate de inovare, cu un procentaj de 20,7%. Raportul Eurostat dat publicitatii saptamina trecuta plaseaza in topul inovarii la nivel european Germania (66,9%), Luxemburg (66,1%) si Irlanda (58,7%). Alaturi de noi, la coada clasamentului, apar Polonia (23,0%) si Bulgaria (27,4%). Legatura dintre performantele economiei si capacitatea de inovare este evidenta in cazul Germaniei, cea mai dinamica mare economie europeana, si Irlandei, care a reusit sa treaca peste criza financiara prin robustetea economiei sale reale, scrie cursdeguvernare.ro.

Land Rover Discovery Sport pleaca de la 37.448 de euro in Romania. Land Rover a lansat pe piata din Romania noul Discovery Sport. Cel mai tanar model al britanicilor a fost expus in premiera mondiala in cadrul Salonului Auto de la Paris, iar incepand cu luna martie, acesta va putea fi comandat si pe meleaguri autohtone. Pretul de pornire al lui Land Rover Discovery Sport este de 37.448 de euro cu TVA inclus. Pentru aceasta suma, clientii vor primi modelul Discovery Sport TD4 2,2 litri 150 CP cuplat la o cutie manula cu 6 rapoarte, in versiunea de echipare S. Clientii vor putea alege si un disel de 2,2 litri de 190 CP sau un benzinar de 2,0 litri si 240 CP, scrie auto-bild.ro.

Seful Omniasig: Varsta nu poate fi exclusa din RCA. E o mare problema cu tinerii romani. Cu felul in care ei conduc masina. Societatile de asigurare trebuie sa regandeasca strategiile de pret in ceea ce priveste asigurarea de raspundere civila auto pentru ca au ramas fidele unor calcule care nu mai sunt valabile in actualele conditii ale pietei, apreciaza, pentru Economica.net, Mihai Tecau, presedintele Omniasig. Totusi, criteriul varstei nu poate sa lipseasca din formulele asiguratorilor, spune el. „Daca ne uitam in rapoartele Politiei se vede ca avem o problema mare in Romania pe segmentul soferilor tineri in ceea ce priveste frecventa daunelor si chiar felul de a conduce al acestei categorii de soferi. Dauna medie este semnificativ mai mare la tineri.”, explica Tecau.

Un miliardar a cumparat o firma care a lucrat la constructia metroului din Bucuresti. Consiliul Concurentei a aprobat recent tranzactia prin care Platinum Equity ajunge actionar majoritar in cadrul companiei romanesti. Grupul spaniol lucreaza in domeniul fundatiilor speciale, al imbunatatirii terenului si al problemelor legate de mediu. La nivel local, Terratest a realizat lucrarile de fundatie la Mega Mall, centru comercial dezvoltat de fondul sud-african New Europe Property Investments (NEPI) in cartierul Pantelimon; peretii mulati la ansamblul Palas Iasi, dezvoltat de antreprenorul Iulian Dascalu; lucrari similare la ansamblurile rezidentiale Laguna Residence si Alia Apartments; precum si o serie de lucrari de infrastructura, scrie Capital.ro.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro