Sari direct la conținut

Business Report: Cine mosteneste averile celor mai bogati 10 romani. Care a fost primul lor job; De ce Linuxul gratuit nu bate Windows; Lupta pentru suprematia mondiala – Aroganta americana; Strainii ne cumpara tara pe mai nimic

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Cine mosteneste averile celor mai bogati 10 romani. Daca un miliardar precum Carlos Slim (71 de ani) isi face probleme privind destinatia averii sale dupa moarte, milionarii Romaniei sunt lipsiti de griji in ceea ce priveste acest subiect. O parte dintre cei mai bogati romani refuza sa discute subiectul, in timp ce altii sunt extrem de secretosi privind mostenitorii averii. In Romania, speranta de viata la nastere este de 69,7 ani pentru barbati si de 77,2 ani pentru femei, media in UE fiind de 76,1 ani, respectiv 82,2 ani. Astfel, prea putini dintre cei mai bogati romani se apropie de durata medie de viata. Integral in Capital.

Ce se cere la angajarea in marile companii. Asteptarile pe care le au marile companii de la candidatii pentru diferite locuri de munca difera in functie de domeniul in care doriti sa va angajati, dar si in functie de pozitia pentru care v-ati depus CV-ul. Astfel, cei care vor sa se angajeze pe o pozitie de manager/director/sef de departament trebuie sa indeplineasca cele mai multe conditii. Pentru a avea vreo sansa, trebuie sa aiba o diploma de studii superioare (cel putin la nivelul licenta). Calificarile ulterioare in domeniul respectiv (training-urile efectuate, studii postuniversitare sau o diploma de master) pot face diferenta intre dumneavoastra si contracandidati. Pentru un post de manager vi se va cere, de obicei, o experienta de minimum 3-5 ani in domeniu (unii angajatori prefera ca experienta sa fi fost obtinuta in cadrul mai multor firme sau companii). Este insa posibil ca numarul de ani sa fie mai mare (5-8 ani), scrie VerticalNews.ro.

Oferta Petrom: 80% din pachetul de actiuni ar putea fi vandute in iulie catre institutionali, iar restul in toamna catre micii investitori. Consortiul care intermediaza vanzarea a 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP) a inaintat la finele saptamanii trecute statului roman propunerile pentru vanzarea pachetului de actiuni, ca variante fiind vanzarea intregului pachet in a doua jumatate a lunii iulie, vanzarea intregului pachet in toamna, respectiv splitarea pachetului si vanzarea in doua transe – 80% din pachet in iulie catre investitori institutionali, iar restul in toamna catre micii investitori, au declarat surse de pe piata de capital, scrie EconomicTimes.ro.

Ce ne place la McDonald’s. De ce mancam acolo. Documentarul Super Size Me, care a avut un succes in randul americanilor, se pare ca nu a avut si un efect vizibil. Cel putin nu unul imediat. Americanii se duc la Mc Donald’s intr-un ritm greu de imaginat, conform unor statistici publicate recent. Nu mai putin de 90% din 500 de americani (cei care au participat la studiu) cu varsta cuprinsa intre 18 si 35 de ani au fost la McDonald’s cel putin o singura data in ultimele 3 luni, reteaua de restaurante fiind preferata de 34% dintre americanii consumatori de fast-food, fata de urmatorul clasat, Subway, preferat de 18%. Burger King are 11% din cota preferintei, in timp ce KFC, doar 9%. 59% dintre tinerii adulti americani recunosc ca iau masa in mod regulat la restaurantele de tip fast food, scrie Capital.

Compania City of London detine 5,85% din actiunile Fondului Proprietatea. City of London Investment Management Company Limited a anuntat ca detine 5,85% din capitalul Fondului Proprietatea (FP), pachetul controlat de compania de investitii fiind format atat din actiuni, cat si din warranturi emise de UniCredit Bank. Astfel, City of London controleaza un pachet de 134,08 milioane de actiuni si un numar de 668.200 de warranturi, fiecare dintre acestea fiind convertibil in 1.000 de titluri, potrivit unui anunt FP. Participatia firmei totalizeaza 802,29 milioane de actiuni FP, respectiv 5,85% din capitalul FP, scrie Bursa.ro.

Care a fost primul job al bogatilor Romaniei. Au devenit bogati! Indiferent de ajutoare, relatii sau mostenire, au avut si ei un prim job. Cativa dintre bogatii Romaniei au raspuns, mai mult sau mai putin direct, intrebarii Money.ro: care a fost primul dvs. job?

Criza din Grecia loveste leul. Pana unde va ajunge deprecierea? Cursul afisat de Banca Nationala a Romaniei (BNR) a urcat miercuri la maximul ultimelor trei luni – 4,1756 lei/euro, influentat si de problemele aparute in Grecia. Pentru a vedea cum va evolua cursul in perioada urmatoare, DailyBusiness.ro a stat de vorba cu reprezentantii din domeniu. „Leul sufera in conditiile unei aversiuni la risc care vine din partea Greciei”, a declarat Claudiu Cazacu, analist piete financiare in cadrul X-Trade Brokers Romania. Sindicatele din Grecia au declansat miercuri o greva de 24 de ore, pentru a protesta fata de masurile de austeritate si de privatizari. Zeci de mii de protestatari au iesit pe strazile din Atena si au pornit in mars spre Parlament. Cazacu a subliniat ca evolutia cursului este conditionata de cea din Grecia.

Lupta pentru suprematia mondiala (III) – Aroganta americana. Statele Unite ale Americii. The land of the brave, the land of freedom. Tara in care totul este posibil. Ce „lupta” pentru suprematia mondiala?! Vorbim de poporul care domina lumea, cel care stabileste trendurile, da tonul, decide cine moare si cine traieste. Tara la care viseaza toti saracii lumii atunci cand se uita la un film hollywoodian. Ma rog, nu doar saracii. In primul rand, sa dam Cezarului ce este al Cezarului. SUA este, in ultimii 70 de ani, tara care a dus aproape de perfectiune sistemul socio-economic in care traiesc toate tarile „civilizate”. Iar state „emergente” precum China sunt obligate sa copieze acest sistem daca vor sa ajunga realmente in topul greilor lumii. Ceea ce au si facut. Integral in Business Cover.

Atacul benzinariilor automate. Patru ex-manageri Rompetrol si-au propus sa creeze un nou jucator pe piata comertului cu combustibili din Romania. Au inceput sa impanzeasca tara cu mini benzinarii automate, vor sa construiasca o fabrica de biocombustibili la Braila si sa amenajeze un chei pentru a putea transporta carburanti pe Dunare. Trei din bucatile unui puzzle care isi propune sa atinga rapid vanzari de sute de milioane de euro pe an. Prima benzinarie automata din tara. Platesti direct la pompa”. Asa suna un titlu de ziar romanesc, din toamna anului trecut, de dupa conferinta de presa de inaugurare a unui nou concept de benzinarii pentru piata din Romania. AutoMat este – cum ii spune si numele – o retea de benzinarii automate, adica fara personal, amplasate in parcarile centrelor comerciale si hipermarketurilor din tara noastra, scrie Money.ro.

Rusii vor sa incheie oferta Alro pana pe 15 iulie, la „mustata” de momentul cand este asteptata oferta Petrom. Oferta prin care rusii de la Vimetco vor vinde pe Bursa un pachet de 20,96% din actiunile producatorului de aluminiu Alro Slatina (ALR), programata initial sa se incheie la sfarsitul acestei luni, va fi decalata cu circa doua saptamani, urmand sa se finalizeze in jurul datei de 15 iulie, potrivit unor surse din piata de capital. Tranzactia de la Alro, estimata la 140 milioane de euro, ar urma astfel sa se incheie foarte aproape de momentul in care este asteptata sa inceapa oferta prin care statul roman intentioneaza sa vanda 9,84% din actiunile OMV Petrom (SNP), scrie EconomicTimes.ro.

Strainii ne cumpara tara pe mai nimic. Stiu ce sa faca cu ea. Ar putea Romania sa reprezinte viitorul agriculturii ecologice europene? Se intreaba jurnalistii de la France 24, care spun ca investitorii straini din industria agriculturii au realizat ca sub pasunile verzi din Carpatii Romaniei se afla aur. Aici terenurile sunt mult mai ieftine decat in Europa de Vest, iar strainii pot cumpara sute de hectare. Pasuni verzi si dealuri cat vezi cu ochii. In varful dealului, Bernard Jaquett se poate simti ca la el acasa in Elvetia. Dar asta este Romania. Acum doi ani, Bernard a venit aici pentru a creste vite. Cireada lui paste pe un teren foarte vast, ceva ce in Elvetia este un lucru nemaintalnit. Asa incepe reportajul celor de la France 24. Integral pe Money.ro.

Gaura neagra Bechtel implineste sapte ani. La 16 iunie 2004 au inceput lucrarile la cea mai scumpa autostrada din lume. Astazi, cu doi ani inaintea termenului-limita, e gata 12% din lungime, dupa o cheltuiala de peste doua miliarde de euro. „Adevarul” va prezinta odiseea Autostrazii Transilvania dupa sapte ani de contract cu Bechtel: din cei 415 kilometri avem putin peste 50 de kilometri in exploatare. Cel mai controversat proiect dezvoltat pe bani publici, exclusiv din fonduri guvernamentale, este de departe Autostrada Transilvania, rezultat al unui contract extrem de pagubos pentru Romania, incheiat cu constructorul american Bechtel. Astazi, aniversam (sau comemoram?) sapte ani de cand excavatoarele au muscat primele cupe din pamantul patriei pentru a organiza santierul a ceea ce ar urma sa fie mandria infrastructurii rutiere romanesti.

In ce state europene muncesc cei mai multi romani si in ce domenii. Plus: Care sunt cel mai bine platite profesii peste granita. Grecia, Marea Britanie si Germania sunt tarile care au oferit cele mai multe locuri de munca romanilor, in ultimii doi ani, potrivit datelor comunicate de portalul de recrutare www.tjobs.ro, specializat in oferte de lucru in strainatate. Peste 66.000 de persoane au plecat cu contracte de munca in cele trei tari, din iunie 2009 pana in mai 2011, dintr-un total de 325.000 de persoane, in 65 de tari, in perioada mentionata. O analiza atenta a anunturilor de recrutare arata clar ca industria ospitalitatii a fost cea mai ofertanta in ultimul an. Aproape 22.000 de posturi au fost scoase la concurs in perioada iunie 2010 – mai 2011. Cu un an inainte, sectorul constructiilor conducea clasamentul, cu peste 12.500 de locuri de munca, scrie Gandul.

De ce Linuxul gratuit nu bate Windows. Pofta vine mancand. Microsoft a permis tuturor sa-i pirateze softul pana cand s-au obisnuit sa-l consume. Linux a fost la inceput un hobby. In 1991, Linus Torvalds era in anul II la Informatica in Helsinki cand a prezentat un proiect la care lucrase in timpul liber: un sistem de operare derivat din Unix, un fel de bunic al softurilor. Studentul finlandez a imbunatatit continuu versiunile Linux, lansand in 1994 varianta finala. Hobby a fost la inceput, bunul comun al lumii intregi a ramas pana la sfarsit. Pe nucleul acestui sistem un numar imens de programatori din intreaga lume au adaugat programe, coduri, module, facand din Linux un obiect de patrimoniu universal. Si totusi, astazi acest articol a fost scris pe un calculator care foloseste Windows, scrie EVZ.

La ce riscuri sunt expuse companiile de asigurari? Reglementarile nou-introduse, simultan la nivel local si international, reprezinta principalul risc pentru industria asigurarilor, potrivit unui sondaj realizat de compania de consultanta financiara PricewaterhouseCoopers (PwC). Noile directive europene, cum sunt cele privind regimul de solvabilitate, ar putea sa impovareze industria si sa conduca astfel la costuri mai mari si probleme de conformare, care sa distraga managementul de la asigurarea profitabilitatii afacerilor, intr-o perioada in care sectorul se afla deja sub presiune, potrivit studiului PwC. Riscurile legate de cadrul de reglementare au fost indicate drept cel mai acute in majoritatea pietelor, incluzand Europa, America de Nord, Orientul Mijlociu si Asia, scrie Romania Libera.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro