Business Report: Cine vrea sa stie datele noastre confidentiale; Cele mai mari sapte pacate ale investitorului incepator; De ce nu isi va reveni piata imobiliara anul acesta; Febra jocurilor de noroc: 500.000 de romani, in goana dupa bani pe Internet
Romania, tara comisioanelor bancare de toate felurile. Sub deviza incurajarii platilor electronice, bancile din Romania au introdus mai multe taxe si comisioane pentru plata cu numerar interzise prin lege in tarile care au adoptat deja moneda europeana. Intr-o tara care a facut un scop declarat din aderarea la zona euro si ai carei locuitori, in marea lor majoritate, vad numerarul ca singura modalitate de plata, bancile fac nota discordanta. Mai multe banci din Romania, unele foarte mari, taxeaza tranzactiile cu numerar indiferent de natura lor. Motivul: incurajarea platilor electronice. Si totusi, potrivit unei recomandari a Comisiei Europene privind libera circulatie a monedei unice in tarile euro, sunt strict interzise taxele si comisioanele pentru plata cu numerar, indiferent de natura incasatorului: comerciant, banca sau institutie de stat. Mai mult, statutul de „legal tender” al euro exclude posibilitatea introducerii unui comision pentru plata cu monede, scrieRomania Libera.
Cine vrea sa stie datele noastre confidentiale. Informatiile recente potrivit carora gadgeturile de la Apple contin un fisier plin cu date privind locurile pe unde utilizatorii acestora au fost, au starnit ingrijorare. Ce e de facut? Cei de la wired.com sunt de parere ca utilizatorii de iPhone si iPad nu trebuie sa-si verse furia pe telefoanele lor sau sa ia un ciocan si sa il distruga. Totusi, este bine sa aiba mare atentie ca telefonul pe care il detin sa nu ajunga in mainile unor oameni care prezinta neincredere si, mai ales, mare atentie la retelele publice wireless de internet. Cei de la wired.com spun ca ceea ce face Apple nu este un fel de Big Brother, fapt pentru care nu exista un motiv major de ingrijorare, scrieCapital.
In articolul „Pentru ca nu isi gasesc un job, multi tineri isi deschid propriile afaceri”, ZF scrie: „Tinerii au fost printre cei mai afectati de criza economica din ultimii ani, somajul in randul acestora fiind foarte mare atat in tarile dezvoltate, cat si in cele emergente. Astfel, tot mai multi dintre acestia au ales sa isi deschida propria afacere decat sa isi caute cu lunile un loc de munca”. Integral inZiarul Financiar.
China ii imprumuta pe americani, dar vrea un profit mai mare. China trebuie sa se protejeze fata de volatilitatea preturilor obligatiunilor emise de Trezoreria SUA, in cazul in care investitorii vor cere randamente mai mari pentru bondurile americane, a declarat luni un cercetator de la Banca Centrala a Chinei, transmite Reuters. Directorul departamentului de analiza de la Banca Centrala a Chinei, Zhang Jianhua, a apreciat ca ingrijorarile referitoare la capacitatea guvernului american de a-si rambursa datoriile ar putea conduce la cresterea randamentelor pentru bondurile americane si ar conduce la volatilitatea preturilor pentru obligatiunile SUA. Aceste temeri au primit un impuls saptamana trecuta cand agentia de rating Standard & Poor’s a amenintat ca va retrograda ratingul AAA de care beneficiaza SUA, daca administratia de la Washington nu isi reduce deficitul bugetar imens, scrieCapital.
Febra jocurilor de noroc: 500.000 de romani, in goana dupa bani pe Internet. Romania a devenit un adevarat „taram al fagaduintei” pentru gigantii gambling-ului mondial, care aici castiga anual peste jumatate de miliard de euro. Pana in 2013-2014, afacerea ar urma sa depaseasca miliardul. Afacerile cu jocuri de noroc online au crescut spectaculos in ultimii ani, odata cu dezvoltarea retelelor de internet. Potrivit datelor Asociatiei Organizatorilor de Cazinouri din Romania (AOCR), 480.000 de romani s-au inregistrat, anul trecut, pe site-urile de gambling disponibile in Romania, scrieDaily Business.
Obama: Nu sunt magician sa ieftinesc benzina. Administratia Obama nu are nicio parghie prin care sa reduca pretul ridicat al carburantilor, sustine presedintele american. Barilul de petrol a atins din nou cote maxime, ceea ce inseamna ca preturile de la pompa vor continua sa creasca cel putin inca o luna de acum inainte. Preturile uriase la care au ajuns sa se vanda carburantii la pompa pun pe jar soferii din intreaga lume. Problemele nu i-au ocolit nici pe americani, care platesc acum preturi-record, care nu au mai fost atinse nici chiar in 2005, cand uraganul Katrina a ridicat la cer tarifele din benzinariile americane, scrieAdevarul.
De ce nu isi va reveni piata imobiliara anul acesta. In primul rand pentru ca la nivelul pietei, datoriile sunt mult mai mari decat veniturile, iar principala activitate a jucatorilor din domeniu este restructurarea datoriilor, investitiile scazute fiind indreptate catre rentabilizarea proprietatilor detinute si nu catre proiecte noi. Prin urmare, pe toate sectoarele, piata imobiliara sufera, pentru ca ambele componente sunt in scadere, si oferta si cererea, motivul fiind evident lipsa banilor si a increderii. Cand ai bani putini nu te gandesti cum sa-i risti printr-o noua dezvoltare, ci cum sa-i inmultesti sau macar cum sa amani plata datoriilor ca sa-i pastrezi in cont, scrieBusiness Cover.
Cele mai mari sapte pacate ale investitorului incepator. Cei care vor sa castige din proprii bani mai mult decat o dobanda neta mai mica decat inflatia sunt vulnerabili la 7 mari „pacate” potrivit profesionistilor investitiilor consultati. Cele mai mari pierderi ale investitorului incepator sunt pricinuite de nerespectarea celor mai elementare reguli. Integral peMoney.ro.
Cum ar putea evolua lichiditatea pe Bursa in urmatorii ani. Am prezentat de mai multe ori in ultima perioada graficul comparat al indicelui BET din perioada 1997 – 2001 cu cel al aceluiasi indice BET in perioada 2007 – 2011, la zece ani distanta. Dupa cum am vazut atunci, tendintele evolutiei indicelui sunt foarte similare. Mai departe, am studiat si evolutia lichiditatii in aceleasi perioade. Cititi analiza integrala peEconomicTimes.ro.
Profiturile companiilor din intreaga lume depasesc estimarile, datorita productivitatii – analiza. Majoritatea companiilor din intreaga lume care au raportat rezultatele financiare pentru primul trimestru au depasit estimarile analistilor privind profitul, in principal datorita cresterii productivitatii si revenirii economice, care sustine vanzarile, potrivit unei analize Bloomberg. Companii de la Apple la Novartis la LG Chem reusesc sa castige profituri tot mai mari la nivel global, folosind masuri de productivitate pentru a eficientiza lucrul angajatilor si activitatea fabricilor. Din 11 aprilie, 71% dintre companiile membre ale MSCI World Index au depasit estimarile analistilor privind profitul, potrivit datelor Bloomberg. Profiturile celor 188 de companii au depasit asteptarile cu 8,8%. Novartis a redus costurile de achizitie cu pana la 8% pe an. LG Chem are o profitabilitate superioara pe segmentul petrochimic datorita cererii mai ridicate in urma problemelor cu care se confrunta rivalii din Japonia. Integral inGandul.
Cine si cum ne franeaza iesirea din recesiune. Motivul principal pentru care Romania se chinuie sa iasa din recesiune este evolutia slaba a industriei chimice si a combustibililor. Contrar tendintei generale de crestere a exporturilor si de imbunatatire a balantei comerciale, deficitul cumulat al segmentelor de produse chimice si combustibili si lubrifianti a urcat in 2010 la 75% din totalul deficitului consemnat in comertul exterior. Dupa care, in 2011 a „reusit” contraperformanta de a ajunge la nu mai putin de 230%. Mai precis, la un deficit total de 39,8 miliarde lei inregistrat pe 2010 (normele Eurostat prevad calculul comertului exterior in moneda nationala), 16,9 miliarde lei a reprezentat soldul negativ la produse chimice si 11,6 miliarde lei soldul negativ la combustibili si lubrifianti. Adica exact zona in care preturile au luat-o razna la finele anului. Analiza integrala peCursdeGuvernare.ro.
In reportajul „Reteta profitului pentru dozele de suc si bere vine acum din Africa: Nu am refuzat niciun client, indiferent de tara”, ZF scrie: „Aproape 3 milioane de doze metalice pentru bere si suc sunt produse zilnic in fabrica de ambalaje de aluminiu Can-Pack din Capitala, singura unitate din tara care asigura ambalajele metalice pentru marii producatori de suc si de bere”. Integral inZiarul Financiar.