Sari direct la conținut

Business Report: Comisia de Buget: Acordul cu FMI e "suspendat temporar". Explicatiile premierului; De ce se ieftinesc carburantii mai greu in Romania decat in statele vecine; Telefoanele 4G ZTE au primit interdictie in Romania, de la o instanta din SUA. Chinezii au dreptul sa le vanda, inca

HotNews.ro
business Report - Colaj Foto, Foto: Colaj foto
business Report - Colaj Foto, Foto: Colaj foto

Cu credit sau fara credit, aceasta-i intrebarea Una dintre cele mai grele alegeri pentru generatia activa de azi: sa intre intr-o legatura stransa si de foarte lunga durata cu banca sau sa locuiasca in casele altora si sa nu se gandeasca inca la ce se va intampla la batranete. Peste 300.000 de familii din Romania (respectiv circa 5% din total) au contractat credite ipotecare. Un numar similar de familii (adica tot aproximativ 5% din total) stau cu chirie. Iar fiecare din cele doua tabere isi apara, desigur, alegerea. “Cei care au cumparat case pe credit ca mine, pana in 2006 sau incepand din 2009, chiar nu au niciun motiv de regret. Au platit preturi decente, asa ca nu au rate mari. Eu, de exemplu, platesc 275 de euro pe luna pentru un apartament de trei camere in Manastur. Chiriile in zona sunt de la 250 la 350 de euro pe luna”, arata inginerul clujean Tiberiu Molnar. Si nu numai ca rata este aproximativ egala cu chiria pentru o locuinta similara, spune el, dar dupa 30 de ani (“de fapt, au mai ramas doar 21”) va fi proprietarul unui imobil pe care fie il va locui gratis, fie il va vinde si se va muta in alta parte (“Ma gandesc ca la pensie as putea sa ma stabilesc intr-o tara mediteraneana. Dar mai e ceva pana atunci, cine stie ce se mai intampla”), fie il va lasa copilului (“ca sa nu aiba si el rate toata viata”), scrie Capital.

Este posibil sa avem deflatie, insa doar temporar Dochia a anuntat ca “Pretul petrolului urmeaza sa se stabilizeze sau sa creasca”. BNR a anuntat o rata anuala a inflatiei de 2,1%, pentru 2015, in scadere cu 0,1 puncte procentuale fata de estimarile anterioare. Exista posibilitatea ca si tara noastra sa inregistreze deflatie (inflatie negativa), insa doar pentru perioade scurte de timp, factorii de pe piata autohtona neindicand faptul ca inflatia ar putea fi negativa pentru o perioada de timp indelungata, sustin economistii. Analistul economic Aurelian Dochia considera ca tendinta de scadere a pretului petrolului nu va mai continua. Domnia sa ne-a declarat: “Cred ca nu sunt excluse momente punctuale in care sa avem o inflatie negativa, dar sunt de parere ca tara noastra nu va fi in situatia sa aiba deflatie pe o perioada mai lunga de timp, cum ar fi un an. De altfel, factorul care a condus si pe piata internationala la o scadere a preturilor a fost evolutia pietei petrolului, iar tendinta de scadere a pretului acestei materii petrolului nu va mai exista, urmand ca pretul petrolului sa se stabilizeze sau sa creasca”, scrie Bursa.ro.

Castigatori si perdanti ai relaxarii cantitative: Modele, problemele europene, consecinte Masura intreprinsa de Banca Centrala Europeana necesita cateva precizari pentru cetatenii afectati de consecintele relaxarii cantitative (QE). De aceea va prezentam, de o maniera simplificata, modelul dupa care s-a luat BCE dar si deosebirile in raport cu acesta, scopul urmarit si consecintele posibile in context european. Modelul european – Problema modelului european este ca nu exista un suprastat federal si nici o uniune fiscala. Prin urmare, neperformanta este acoperita partial la nivel national si, partial, la nivelul tuturor statelor, prin mutualizare. Aceasta din urma nu poate fi acoperitoare deoarece nu exista cadrul politic, fiscal, institutional si juridic sau consensul politic intre toate statele. Ceea ce se poate obtine in actualul sistem institutional este izolarea bancilor centrale si a BCE de efectele activelor neperformante, mutualizarea partiala in cadrul unei perioade de tranzitie de opt ani a cel putin 120 de grupuri de importanta sistemica (acoperirea pierderilor prin Mecanismul Unic de Rezolutie) si instituirea unor reguli unitare si a unui cadru comun legal pentru bancile comeciale cu probleme, integral pe CursDeGuvernare.ro.

Telefoanele 4G ZTE au primit interdictie in Romania, de la o instanta din SUA. Chinezii au dreptul sa le vanda, inca. Chinezii de la ZTE au primit interdictie privind vanzarile de telefoane mobile si echipamente 4G – LTE pentru piata romaneasca in urma unei decizii a unei instante din Statele Unite dupa ce a fost dat in judecata de Vringo, o companie americana ce administreaza peste 500 de patente, sub acuzatia de incalcare a proprietatii intelectuale. Potrivit unui comunicat al Vringo privind decizia americanilor, companiei chineze cat si partenerilor sai din Romania le este interzis sa importe, exporte, sa introduca pe piata, sa puna in vanzare sau sa depoziteze orice telefon mobil ce include tehnologia 4G LTE sau echipamente de infrastructura produse de ZTE si care incorporeaza tehnologia 4G LTE. ZTE a fost pusa sa plateasca o cautiune de 240.000 de euro, scrie Economica.net.

Banca Bancii Transilvania – Volksbank – castana fierbinte in mana lui Ciorcila Isarescu spunea ca “S-a negociat puternic pentru ca activele Volksbank sa fie vandute la o valoare la care Banca Transilvania sa mai poata recupera ceva, daca se poate vorbi de recuperare”. Brokerii spun ca “Declaratia lui Mugur Isarescu poate influenta tranzactiile de pe Bursa” Banca Transilvania (BT), condusa de Horia Ciorcila, a semnat, in decembrie 2014, “un angajament ferm” pentru achizitionarea a 100% din actiunile Volksbank Romania. Banca Transilvania urmareste sa ajunga pe locul doi din sistemul bancar romanesc, dupa achizitia Volksbank. Guvernatorul BNR Mugur Isarescu a declarat, ieri, ca Volksbank a fost intotdeauna o institutie cu probleme si ca “s-a negociat puternic pentru ca activele Volksbank sa fie vandute la o valoare la care Banca Transilvania sa mai poata recupera ceva, daca se poate vorbi de recuperare”. Din declaratiile sefului Bancii Centrale rezulta ca Banca Transilvania nu prea are ce cumpara de la Volksbank, scrie Bursa.ro.

Comisia de Buget: Acordul cu FMI e “suspendat temporar”. Explicatiile premierului Presedintele Comisiei de Buget-finante-banci din Camera, deputatul PSD Viorel Stefan, a declarat, luni, ca acordul cu FMI, BM si CE este suspendat temporar, pana se gasesc solutii la nivel de experti la problemele care nu au fost armonizate. “Aceasta misiune a FMI se va solda cu o nota a expertilor institutiilor financiare care isi vor prezenta punctul de vedere in clar in legatura cu ce trebuie facut in aceste domenii, urmand ca la nivel de experti sa se pregateasca solutii care se vor armoniza in perioada urmatoare”, a spus Viorel Stefan, dupa intrevederea dintre delegatia FMI, BM si CE cu deputatii membri ai Comisiei de Buget- finante-banci. “Altfel spus, acordul in sine ramane in vigoare, iar faptul ca nu se semneaza o scrisoare de intentie inseamna o suspendare temporara pana cand expertii Guvernului cu expertii institutiilor internationale se vor pune de acord asupra problemelor care nu au fost armonizate in interiorul acestei misiuni (subl. red.)”, a precizat Viorel Stefan, anunta CursdeGuvernare.ro.

De ce se ieftinesc carburantii mai greu in Romania decat in statele vecine Reducerea pretului titeiului s-a resimtit cel mai putin la benzinariile din Romania din randul statelor din Sud-Estul Europei, intrucat petrolistii de pe piata locala au aplicat cele mai mici ieftiniri ale carburantilor din dorinta de a-si rotunji incasarile. Romania a inregistrat cea mai mica scadere a preturilor la carburanti din Sud-Estul Europei, in conditiile in care pretul benzinei este cu 5% mai mic fata de luna decembrie 2014, iar motorina s-a ieftinit, in medie, cu 4,5%, in vreme ce scaderile de pret din Slovacia, Polonia sau Bulgaria sunt duble sau chiar triple din punct de vedere procentual, potrivit datelor Comisiei Europene. Mai mult, tara noastra a ajuns in situatia paradoxala de a avea carburanti mai scumpi decat Austria, patria-mama a grupului OMV, in conditiile in care ponderea taxelor in pret este mai mare in Austria decat in Romania. Astfel, pretul mediu pentru benzina era, de 4,94 lei pe litru la ultima raportare, din data de 3 februarie, in vreme ce pretul fara taxe se ridica la 1,95 lei pe litru, impozitele cumuland astfel 60,6% din pretul final in Romania, scrie Adevarul.

ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro