Sari direct la conținut

Business Report: Costul pe kilometru construit la Autostrada Transilvania a ajuns la 16 milioane de euro; Gazprom: La ora actuala, nu suntem interesati sa cumparam actiuni Petrom; Cat de oportuna este privatizarea Oltchim; Ce se intampla cand o tara intra in faliment

HotNews.ro
Business Report, Foto: Colaj foto
Business Report, Foto: Colaj foto

Costul pe kilometru construit la Autostrada Transilvania a ajuns la 16 milioane de euro. Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale din Romania are datorii certificate de 111 milioane de euro catre compania americana Bechtel pentru Autostrada Transilvania, costul mediu pe kilometru ajungand la 16 milioane euro, potrivit informatiilor remise Agerpres de Ministerul Transporturilor. Daca la inceput costul pe kilometru era de 5,4 milioane de euro, in prezent costul pe kilometru construit a ajuns la 16 milioane euro din cauza modului in care a fost facut contractul, cu preturi tinta. Desi a fost atacata doar 26% din lucrare, din care in operare este doar un procent de 12,5%, cheltuielile totale alocate pana in prezent lucrarii, intre 2004 si 2011, sunt de 5,2 miliarde de lei, scrie Capital.

Gazprom: La ora actuala, nu suntem interesati sa cumparam actiuni Petrom. Gigantul rus Gazprom, cu afaceri de peste 88 miliarde de euro anul trecut, spune ca nu va participa la oferta prin care statul va vinde 9,84% din OMV Petrom (SNP), in conditiile in care nu este interesat, cel putin deocamdata, sa cumpere actiuni ale companiei petroliere romanesti. „La momentul actual, compania petroliera Gazprom Neft,o subsidiara a Gazprom, nu este interesata sa achizitioneze de actiuni OMV Petrom”, au declarat reprezentantii Gazprom, citati de EconomicTimes.ro.

Leu, la pascut de euro. Tara noastra ar putea fi inundata de capitaluri speculative, potrivit declaratiei pe care Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei (BNR), a facut-o saptamana trecuta. Domnia sa a spus: „Vom incerca sa descurajam volatilitatea extrema a cursului, prin alte masuri neortodoxe, dar in acelasi timp spunem ca este foarte important sa fie asigurata competitivitatea produselor romanesti”. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, ne-a declarat ca fluxurile de capital ar putea sa intre din nou in tara noastra, intrucat rapoartele despre Romania sunt favorabile. „Capitalurile sunt bune, le dorim, in special, pe cele pe termen lung, care sa ramana mai mult timp in tara si care sa aduca investitii directe”, ne-a precizat Adrian Vasilescu. Domnia sa a adaugat ca solutia nu este un control excesiv al capitalurilor, pentru ca acestea tot gasesc caile spre destinatia spre care au plecat, ci o economie bine pregatita, restructurata, care sa fie in stare sa absoarba capitalurile straine, scrie Bursa.ro.

Spatiul virtual, ca o lume reala cu infractori periculosi. Daca mai sunt utilizatori care isi imagineaza ca nu au cum sa devina tinta unui atac cibernetic, inseamna ca traiesc inca intr-o lume in care Alice iese in fiecare dimineata din gaura de iepure. Ne place povestea lui Lewis, ne place Internetul, dar nu ne place sa ne amagim. Ultimele atacuri ciberbetice au demonstrat ca hackerii pot da dovada de o tenacitate remarcabila si daca nu ne credeti, va reamitim cazul lui Sony, prezentat si pe ITplay. Deja exista o lume a criminalitatii cibernetice, atacurile nu se mai dau individual ci sunt adevarate organizatii care stau in spatele furtului de date. Prin ce se traduce, propriu-zis, un atac informatic? Sunt mai multe modalitati prin care spatiul privat virtual poate fi invadat, asa cum si cel real poate fi expus agresiunii si intruziunii, scrie ITplay.ro.

A mai cazut un complex rezidential. GreenLake intra in insolventa. Compania Greenlake Development, prin intermediul careia se dezvolta ansamblul rezidential de lux GreenLake Residence din nordul Bucurestiului, a cerut in urma cu trei zile Tribunalului Bucuresti protectia insolventei, iar astazi urmeaza sa primeasca decizia judecatorilor. Compania Greenlake Development este controlata de firma elena Quality Living Developers si de fondul de investitii Secure Management. Chiar daca firma figura in 2009 cu datorii de 36,6 mil. euro, conform datelor centralizate de Ministerul Finantelor Publice, compania Secure Management, care detine o participatie de circa 30% in acest proiect, cumpara in noiembrie 2009 un numar de 33 de apartamente in cadrul ansamblului rezidential Doamna Ghica Plaza, scrie Capital.

In articolul „70% din productia de echipamente IT&C a Romaniei, la Nokia”, ZF scrie: „Cu afaceri de aproximativ 1,5 mld. euro in 2010, fabrica din Cluj a finlandezilor a contribuit puternic si la cresterea exporturilor, potrivit unui studiu al ITC”. Integral in Ziarul Financiar.

Cel mai cunoscut roman de la Morgan Stanley a plecat la biroul Renaissance Capital din Londra. Bogdan Ciobotaru, director executiv in cadrul Morgan Stanley, a parasit banca de investitii americana dupa 10 ani de activitate in cadrul acesteia pentru a se alatura echipei Renaissance Capital din Londra, potrivit unor surse din piata de capital. Contactat telefonic, Bogdan Ciobotaru nu a dorit sa faca niciun fel de comentariu. El a fost unul dintre oamenii care au lucrat la pregatirea ofertei pe care Morgan Stanley a facut-o statului roman pentru a castiga contractul de intermediere a tranzactiei prin care va fi vandut un pachet de 9,84% din OMV Petrom (SNP), o tranzactie estimata la o valoare de peste 500 milioane de euro, potrivit EconomicTimes.ro.

In articolul „Ford s-a angajat sa produca 250.000 de masini in 2011, dar a livrat doar 3.000 in patru luni”, ZF scrie: „La aproape patru ani de la preluarea Automobile Craiova, Ford produce in medie 750 de masini lunar fata de 20.000 de unitati, tinta lunara asumata oficial pentru acest an”. Integral in Ziarul Financiar.

Adio masini la mana a doua! Noua taxa auto, mai mare decat pretul de vanzare. Romanii care si-au cumparat automobile inainte de 2007 si au de gand sa le vanda, s-ar putea trezi in postura de a fi mai rentabil sa le caseze, decat sa isi caute clienti pe piata second-hand. Noua taxa auto inventata de autoritati este, in unele cazuri, mai mare decat pretul de vanzare al masinii. Sa spunem ca vreti sa vindeti sau sa cumparati un automobil Euro 3 sau 4, cu un motor de 1.400 centimetri cubi, produs intre 2000 si 2006. O masina obisnuita pentru Romania, intalnita foarte des, si pentru care ar platiti in prezent intre, potrivit site-urilor de profil, intre 2.000 si 3.000 de euro pentru cea Euro 3 si 2.500-4.000 euro pentru cea cu nivelul de poluare Euro 4, scrie DailyBusiness.ro.

Romania, raiul eolienelor: Inca 400 de milioane de euro in energie „verde”. Vezi proiectele. Sase mari proiecte de investitii in centrale electrice care functioneaza cu resurse regenerabile au fost aprobate de ANRE de la inceputul acestuia an. Cinci sunt ferme eoliene, dar gasim si un proiect de hidrocentrala de 12 MW pe raul Prahova, la Comarnic. Agentia Nationala de Reglementare in Energie a dat autorizatii pentru sase noi proiecte de investitii in centrale de producere a electricitatii mai mari de 10 MW de la inceputul acestui an. Cu exceptia unuia singur, restul de cinci proiecte sunt ferme eoliene. Valoarea cumulata a celor sase proiecte avizate este de 400 de milioane de euro, contravaloarea a 252 de MW putere instalata, potrivit datelor furnizate Money.ro de catre Autoritate.

Apocalipsa dupa greci si inceputul sfarsitului actualului sistem monetar. Traim vremuri interesante. Catastrofe naturale care distrug vietile a sute de mii de oameni, razboaie care schimba tari intregi, crize care ameninta chiar sistemul pe care ne bazam traiul zilnic. Cea mai recenta „apocalipsa” pare a fi pricinuita de Grecia si de criza financiara majora prin care trec elenii. Problema nu se mai rezuma insa doar la greci, ci la intreg sistemul din care aproape tot globul face parte. Si care are nevoie de modificari substantiale, altfel ne arunca pe toti in haos. Integral in Business Cover.

Cat de oportuna este privatizarea Oltchim. Compania valoreaza pe bursa 330 milioane lei, de patru ori mai mult decat acum trei luni. Insa in 2007, valora 500 milioane lei. Oltchim a inregistrat in primul trimestru o cifra de afaceri dubla fata de perioada similara din 2010. Mai mult, raportat la aceeasi perioada. pierderile combinatului au fost reduse de la 22%, la 0,57% din cifra de afaceri. Rezultatele bune din ultimele luni si dinamica bursiera pozitiva cu titlurile Oltchim pozitioneaza compania printre cele mai interesante si disputate din portofoliul statului. SC Oltchim se afla insa pe lista companiilor monitorizate in baza acordului cu Fondul Monetar International (FMI), iar guvernul s-a angajat fata de institutiile internationale sa demareze privatizarea acesteia, scrie Romania Libera.

Ce se intampla cand o tara intra in faliment. Eventualul esec al Greciei ar pune in pericol nu doar economia elena, ci economiile tuturor statelor cu datorii externe mari, care necesita sprijin extern.Cu o datorie externa de peste 160% din produsul intern brut, Grecia este statul din zona euro cel mai expus riscului de a intra in faliment. Tara a acumulat o datorie imensa pe termen lung si este foarte probabil sa nu reuseasca sa-si achite platile scadente in 2012 si 2013. Pentru a plati datoria, Grecia si-a propus sa implementeze un plan amplu de privatizare. Integral in EVZ.

Capitala are cele mai multe afaceri verzi. Romania se indreapta cu pasi repezi spre o piata a afacerilor verzi, a fost una dintre concluziile trase dupa prima zi a proiectului Ecoemerge – pentru dezvoltarea pietelor ecologice. Un studiu national al Camerei de Comert si Industrie a Municipiului Bucuresti (CCIB) arata ca ponderea cea mai mare a firmelor care fac afaceri verzi in Romania se afla in Bucuresti – 41%. „Explicatia acestui fapt este ca Bucurestiul reprezinta zona cea mai dezvoltata si ca tot aici sunt localizate si majoritatea institutelor de cercetare – dezvoltare. In plus, firmele au tendinta de a se inregistra in Bucuresti, chiar daca isi desfasoara operatiunile in restul tarii”, a spus Diana Lupulescu, manager de proiecte la CCIB. Cercetarea arata ca in afara de Capitala, celelalte judete sunt la mare distanta in privinta afacerilor care protejeaza mediul: Brasov (5,79%), Bihor si Ilfov- (4,96%), Constanta (4,55%) si Prahova (4,14%). Restul judetelor sunt reprezentate intr-o proportie mai mica de 3%, scrie Adevarul.

Samsung cere Apple sa-i arate modelele de iPhone si iPad in faza de dezvoltare, pentru a nu exista acuzatii de copiere. Samsung Electronics vrea sa obtina un ordin judecatoresc prin care Apple sa fie obligata sa dezvaluie modelele iPhone si iPad aflate in faza de dezvoltare, pentru a se putea apara de acuzatiile ca ar copia produsele acestei companii, transmite Bloomberg. Potrivit documentelor depuse la un tribunal din San Jose, California, reprezentantii Samsung vor sa vada versiunile finale ale iPhone si iPad, pentru „a evalua daca exista posibilitatea unei confuzii” intre produsele celor doua companii care sunt lansate pe piata in aceeasi perioada. Samsung cere Apple sa prezinte modelele pana pe 13 iunie. Solicitarea are loc la o luna dupa ce Apple a cerut un ordin judecatoresc prin care compania sud-coreeana sa prezinte produsele pe care nu le-a lansat inca, potrivit Gandul.

Alegeri 2024: Vezi aici prezența și rezultatele LIVE pe hartă și grafice interactive.
Sondaje, Comparații, Informații de la celelalte alegeri. Toate datele esențiale pe alegeri.hotnews.ro.
ARHIVĂ COMENTARII
INTERVIURILE HotNews.ro