Business report: Creativitatea românilor în cifre: se înregistrează 1.000 de invenții pe an; Şoferii, cei mai căutaţi de angajatorii din România; Misiune dificilă pentru Primăria Bucureşti: în ce stadiu se află achiziţia de locuinţe pentru medici
O ţară rămasă fără muncitori. Măsurile disperate ale angajatorilor: Un asociat a mers în Vietnam şi a testat 100 de sudori.Exodul românilor a dus la o situaţie fără precedent în ţară. Fabricile nu mai au muncitori, iar patronii caută disperaţi soluţii pentru a-şi salva companiile. Unii au ajuns să plătească pregătirea, cazarea şi perfecţionarea elevilor, doar-doar, vor avea angajaţi peste câţiva ani. Alţii au mers singuri în Vietnam şi au testat oameni pe care i-au adus apoi în România. Patronul unei firme de construcţii din Alba Iulia, care s-a confruntat cu lipsa forţei de muncă, a înfiinţat din propriile fonduri un centru de formare profesională, în care se specializează fierari, dulgheri, zidari, finisori, electricieni, instalatori sau sudori, potrivitGandul.
Creativitatea românilor în cifre: se înregistrează 1.000 de invenții pe an. Companiile care activează în România şi persoanele fizice prezente în domeniul inovaţiei trimit, anual, în jur de 1.000 de cereri de brevetare a unor invenţii către Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM), iat Oficiul emite în jur de 20-30 de brevete pe an. În acelaşi timp, în jur de 4.000 de astfel de cereri sunt formulate anual către organismele europene sau internaţionale care se ocupă cu brevetarea invenţiilor. După intrarea României în Uniunea Europeană, în 2007, şi chiar puţin mai devreme de acest termen, în condiţiile în care sectorul de activitate al OSIM a fost unul dintre primele capitole negociate, trendul s-a mutat către înregistrarea invenţiilor direct la organismele internaţionale, mai ales că cea mai mare parte a economiei este controlată de companii multinaţionale, potrivitCapital.
Şoferii, cei mai căutaţi de angajatorii din România. În perioada iunie – iulie, OLX a realizat un sondaj pentru a măsura dinamica pieţei muncii din perspectiva utilizatorilor care urmăresc anunţurile de locuri de muncă vacante publicate pe platformă. În urma centralizării rezultatelor chestionarului, aproximativ 2.300 de respondenţi au spus care sunt motivele pentru care îşi schimbă locul de muncă, ce beneficii îşi doresc să primească de la un angajator şi care este frecvenţa cu care aplică la un loc de muncă vacante. Cercetarea este realizată pe baza informaţiilor extrase din baza de date a OLX din secţiunea ”Locuri de muncă”, în care angajatorii din România publică peste 400.000 de anunţuri de locuri de muncă vacante pe an, potrivitRomania Libera.
Misiune dificilă pentru Primăria Bucureşti: în ce stadiu se află achiziţia de locuinţe pentru medici. Primăria Bucureşti a lansat pe 14 iunie anunţul de achiziţie de locuinţe de serviciu pentru medicii şi personalul auxiliar din spitalele din Capitală. În primă etapă, Primăria intenţionează să cumpere 100 de locuinţe, iar săptămâna trecută trebuia publicată lista cu ofertanții acceptați. Se pare că achiziția de locuințe pentru medici va mai dura. Primăria a publicat din nou anunțul de achiziție de locuințe și a modificat una dintre cerințe. Astfel, dacă în anunțul din iunie era specificat că „orice participant poate depune ofertă pentru un număr mai mare de unități locative, potrivitEconomica.
Cum păcălesc bucureștenii autoritățile pentru a nu li se ridica mașinile. Oficialii Primăriei Sectorului 4 din București au anunțat că vor ridica, în perioada următoare, „800 de autovehicule în stare avansată de degradare, care blochează ilegal domeniul public”. Unii bucureșteni au găsit însă soluții pentru a păcăli procedurile de ridicare. Numai că, reprezentanţii aceleiaşi primării arată că „pentru ridicarea unei maşini se poate aştepta chiar şi un an”, din cauza „tertipurilor” folosite de anumite persoane, potrivitCapital.
Locurile de muncă de care românii fug acasă, dar pe care le acceptă în străinătate. Tot mai puţini români sunt dispuşi să aibă grijă, acasă, de bătrânii aflaţi în nevoie. În timp ce mulți concetățeni pleacă în străinătate ca să îngrijească bătrânii altora pe bani serioşi, vârstnicii din ţară ajung, în cel mai bun caz, în azile private. Și pe mulţi dintre ei o boală precum Alzheimer-ul îi face să uite – poate din fericire – că sunt părinţii cuiva. Peste 500.000 de femei din estul Europei au plecat la muncă în Italia ca îngrijească bărânii altora. Între acestea, sunt o mulțime de românce, potrivit Digi24.
Industria – activitate în scădere pentru a 4-a lună consecutiv. Nouă din cei 11 indicatori măsurați de Barometrul Industrial realizat de SNSPA și IRSOP arată declinul activității în iunie. Este a patra lună de scădere consecutivă, tendință care iese din tiparele scăderii sezoniere de vară. „Ceea ce vedem acum este un efect sezonier care se adaugă la un curs descendent preexistent”, spune studiul citat. A continuat să scadă şi încrederea managerilor în activitatea viitoare. „Orice declin care durează, produce costuri şi îngreunează recuperarea. Pe de altă parte, când avansul industriei slăbeşte mai mult de trei luni la rând e posibil ca economia în ansamblu să înceapă să sufere”, potrivit documentului, potrivitCurs de guvernare.