Business Report: Cu cat a scazut pretul apartamentelor vechi in 2010; Dacia incepe anul cu o masina produsa la fiecare minut; Unde pot munci romanii in tarile exotice; Cat a incasat Fiscul din impozite si contributii in 2010: 141,2 miliarde de lei
Dacia incepe anul cu o masina produsa la fiecare minut. Productia Dacia a crescut anul trecut cu aproape 15%, la 340.000 de autovehicule, maximul istoric atins la uzina de la Mioveni. Afacerile au ajuns la 3 miliarde de euro. Anul 2010 a fost cel de-al saselea an consecutiv de crestere a productiei Dacia la peste 340.000 de masini, cu 15% peste nivelul din 2009, potrivit unor surse apropiate companiei. In aceste conditii, cifra de afaceri a Dacia a ajuns la un nivel de 3 mld. euro, potrivit calculelor ZF, in crestere cu peste 40% fata de anul anterior, nivel similar cu cel atins de Petrom, cea mai mare companie de pe piata locala, in 2009. Cresterea mai accelerata a cifrei de afaceri fata de productie vine pe fondul lansarii SUV-ului Duster, al carui pret mediu este aproape dublu fata de cel al unui Logan sau Sandero. Majorarea productiei Dacia vine in contextul in care anul trecut piata auto europeana a scazut cu peste 5%, pe fondul crizei economice si al incheierii programelor de casare pe piete precum cea germana, scrie ZF.ro.
Dupa doi ani Prima Casa reprezinta sub 30% din totalul tranzactiilor cu locuinte din 2010. Principalii beneficiari raman bancherii. Daca cineva se mai indoia de rolul de sprijin pentru banci al programului Prima Casa, raportul BCR despre finantarile acordate prin acest program in cele doua editii ale sale (din 2009 si 2010) intareste acesta opinie. BCR a acordat, prin Prima Casa 1 si 2, credite in valoare de peste 517 milioane de euro, adica mai mult de o treime din totalul imprumuturilor acordate de banci prin acest program. „Cu creditele BCR Prima Casa am ajutat pana acum peste 12.600 de familii sa isi achizitioneze prima lor locuinta. Programul Prima Casa a avut un rol benefic in economia Romaniei incurajand piata rezidentiala in perioada pe care o traversam”, declara Stefan Coroianu, director executiv al directiei Managementul Produselor Retail, BCR. Si e normal sa spuna asta. Cele 12.600 de credite cu o marja de 3,8% peste Euribor si riscul de neplata acoperit de stat sunt o afacere al naibii de buna. Meritul bancii ramane totusi, pentru ca a reusit sa atraga circa o treime dintre cei interesati, anunta Business Cover.
Cat a incasat Fiscul din impozite si contributii in 2010: 141,2 miliarde de lei. Agentia Nationala de Administrare Fiscala (ANAF) a incasat, in 2010, 141,28 miliarde lei. Gradul de realizare a programului bugetar rectificat a fost de 100,53%, potrivit unui comunicat al institutiei. Veniturile realizate in 2010 au fost cu 5,61% mai mari decat cele din 2009 (133,78 miliarde lei). In decembrie 2010, ANAF a incasat 13,52 miliarde lei, cu 25,64% mai mult decat in aceeasi perioada a anului 2009 si cu 11,44% peste programul bugetar. Veniturile bugetului de stat au fost in decembrie 2010 de 9,4 miliarde lei, cu 12,77% peste prevederile bugetare si cu 32,09% mai mult decat in perioada similara din 2009. Bugetul Fondului national unic de asigurari de sanatate a incasat cu 17,13% mai mult decat in aceeasi luna din 2009, iar bugetul asigurarilor sociale cu 11,85%, informeaza Capital.ro.
Cu cat a scazut pretul apartamentelor vechi in 2010? Preturile apartamentelor vechi din Capitala au continuat sa scada si in 2010; scaderea a fost insa mai blanda. Potrivit unui studiu realizat de Imopedia.ro in 2010 preturile locuintelor vechi s-au redus in Bucuresti cu aproximativ 10%. Este de remarcat faptul ca, in general, tendintele privind preturile locuintelor vechi in 2010 in Capitala au fost destul de asemanatoare cu cele inregistrate in intreaga tara, in care „Prima Casa 2” a fost mana cereasca pentru piata imobiliara. Urmarea a fost ca piata imobiliara pentru locuintele vechi s-a miscat destul de bine in 2010, dand astfel si un semnal pozitiv pentru intreaga piata. Continuarea programului a fost colacul de salvare pentru multe agentii imobiliare. 75% din cei care au cumparat prin acest program s-au orientat insa spre locuinte vechi, desi programul trebuia sa incurajeze vanzarea de locuinte noi, potrivit declaratiilor reprezentantilor Guvernului, scrie Romania Libera.
Dizolvarea Rasdaq, din nou pe tapet. Piata Rasdaq isi va inceta existenta, in cazul adoptarii unui proiect de instructiune emis de Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), aflat in dezbatere pana pe 19 ianuarie. Potrivit actului, emitentii de pe Rasdaq urmeaza sa fie transferati fie pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti (BVB), fie pe sistemul alternativ de tranzactionare (ATS) administrat de BVB. Investitorii par insa ca nu vor fi de acord cu forma instructiunii propusa de Comisie si spun ca vor aduce observatii. Dumitru Beze, presedintele Asociatiei Investitorilor pe Piata de Capital, ne-a declarat: „Proiectul trebuie analizat. In prima faza, va pot spune ca delistarea de pe o piata si mutarea pe ATS nu se pot face printr-o decizie administrativa a CNVM. Ramanem deschisi dialogului si speram ca, pana pe 19 ianuarie, vom ajunge la o solutie multumitoare pentru toata lumea”, anunta Bursa.ro.
Gigantul Motorola s-a rupt in doua. Marti dimineata s-a finalizat procesul de separare a diviziei de telefoane mobile din cadrul companiei Motorola, care s-a constituit intr-o companie de sine statatoare. De ieri exista doua companii: Motorola Mobility, care va produce telefoane de tip smartphone si tablete PC si Motorola Solutions, producator de echipamente pentru retele wireless si comunicatii. Motorola a reusit pentru prima oara in patru ani de zile sa raporteze o crestere a vanzarilor in ceea ce priveste vanzarile de telefoane mobile, reusind in 2010 sa obtine vanzari mai mari cu 6% fata de 2009, datorita telefoanelor din gama Droid, care au ca sisteme de operare Google Android. CNNMoney.com scrie ca Motorola Mobility va lansa in cadrul CES, unul dintre cele mai mari targuri de produse electronice din lume, o tableta PC, numita Xoom, informeaza Money.ro.
Unde pot munci romanii in tarile exotice: insotitor de zbor in Dubai, psihiatru in Caraibe si inginer in minele de diamante din Africa. La inceput de an, site-urile de recrutare ofera mii de posturi in tarile exotice pentru romanii bine pregatiti. Statele din jurul Golfului Persic sunt pe primul loc. Eticheta de „capsunari” pusa uneori nemeritat pe romanii plecati la munca in Europa in ultimii ani incepe sa fie inlocuita de cea de specialist in tarile exotice. Mii de posturi pentru cei care doresc sa lucreze in tarile din jurul Golfului Persic, in Africa, Australia sau America Centrala sunt disponibile pe site-urile romanesti de recrutare. O buna parte se adreseaza specialistilor cu studii tehnice, medii si superioare. „Nici cererea nu se lasa asteptata. In primele zile din 2011, aplicarile si implicit interesul public pentru locurile de munca in strainatate au crescut cu 400%”, a declarat pentru gandul Catalin Stefanescu, managing director Tjobs.ro – portal pe care sunt postate ofertele de angajare in strainatate a peste 400 de agentii de recrutare, scrie Gandul.
Care este cel mai scump Duster. Pe site-urile de anunturi de vanzari auto din Occident Dacia Duster se vinde, la ocazie, cu un pret mai mare decat cel de la reprezentanta, intrucat timpul de asteptare este din ce in ce mai mare. Cea mai scumpa Dacie Duster, una la mana a doua, se afla pe un site de anunturi auto din Opens external link in new windowBelgia si costa aproape 23.000 de euro. Modelul a fost rulat doar 2.500 de kilometri, are un motor diesel, face parte din gama Laureat, are tractiune integrala si este de culoare neagra metalizata. O configuratie asemanatoare la un model nou de pe site-ul dacia.be costa sub 20.000 de euro, mai precis 19.900 de euro, cu aproape 3.000 de euro mai putin decat modelul second-hand, anunta Capital.ro.
Qualcomm preia Atheros Communications pentru 3,2 miliarde dolari. Qualcomm, cel mai mare producator de cipuri pentru telefoane mobile la nivel mondial, a incheiat un acord vizand preluarea Atheros Communications, pentru 3,2 miliarde dolari, in vederea dezvoltarii activitatilor in domeniul tehnologiei de retele Wi-Fi, transmite Bloomberg, citat de Mediafax. Actionarii Atheros vor primi 45 de dolari pentru fiecare titlu detinut, cu 22% peste pretul inregistrat la inchiderea tranzactiilor de pe 3 ianuarie, inainte de aparitia informatiilor legate de achizitie. Producatorul american de cipuri, cu sediul in San Diego, intentioneaza sa isi majoreze cota pe piata Wi-Fi, unde principalul sau concurent este Broadcom. Qualcomm include deja cipuri produse de Atheros in procesoarele sale pentru telefoane mobile. Tranzactia urmeaza sa fie finalizata in prima jumatate a acestui an, informeaza Romania Libera.
Proiectul noului Trabant, abandonat! A facut furori la editia din 2009 a Salonului de la Frankfurt, unde s-a numarat printre cele mai mediatizate noutati, insa nu are, din pacate, sanse sa devina realitate! Conceptul Tabant nT anunta, la momentul respectiv, renasterea legendei Trabi, intr-o noua versiune: tehnologie moderna, ecologica si un aspect sic, minimalist, in stil neo-retro. Initiatorii au avut inca de la inceput o mare problema: rentabilizarea proiectului. S-a optat pentru propulsia electrica, o tehnologie costisitoare, care nu avea cum sa ofere un pret foarte atractiv (circa 20.000 de euro, pret de plecare), scrie 24auto.ro.